Het prachtige kasteel van Wernigerode torent hoog boven het dal uit. Eronder de stoomwolken van de Brockenbahn die de Brocken oprijdt, de hoogste berg in de Harz (1142 meter).
Beklimming van de Brocken
We verkennen het meest noordelijke middelgebergte van Duitsland met zijn dichte bossen, heuvels, stadjes met bont vakwerk en imposante kastelen. We hebben ons voorgenomen de Brocken niet alleen vanuit verschillende gezichtshoeken te bekijken, maar hem ook te beklimmen.
Onze aardige buren op de camping in Altenau zijn er al langer en geven hoog op van de mooie plek en het landschap. Al snel staat er een campingtafel met stoelen klaar voor een gezamenlijk potje kaarten. De volgende dag volgen we hun advies voor de beklimming van de Brocken op. Na een bezoek aan het plaatsje Isenburg klimmen we 11,5 kilometer lang naar de top.
De Ilse
Heinrich Heine heeft hier ooit gewandeld en het pad is naar hem vernoemd. Het kronkelt tussen rotsen door en slingert door prachtige beukenbossen die door de zon in een helder groen licht worden gedompeld. De hele weg horen we het water van de Ilse ruisen. Na een paar kilometer verandert het zachte geruis in gedonder en we realiseren ons dat niet alleen Heinrich Heine onder de indruk was van de watervallen van de Ilse.
Het is tijd voor een korte rustpauze. Per slot hebben we alles bij elkaar zo’n 800 hoogtemeters tot de top te gaan. Het uitzicht boven vormt de beloning voor de tocht. Op de terugweg nemen we ons gemak en we tuffen rustig met het treintje over de Brockenbahn terug het dal in.
De schat van Harz
Na zo veel natuur willen we ook wat sfeer van een stad opsnuiven, en dat kan in het bijzonder mooie Quedlinburg. Het stadje maakt al van verre indruk met zijn hooggelegen silhouet van het kasteel van Quedlinburg en de stiftskerk van Sint-Servaas; de laatste herbergt een grote uit de middeleeuwen stammende domschat. Dat we het kasteel gaan bezichtigen staat buiten kijf.
Op de weg omhoog zien we tal van prachtige vakwerkhuizen. Nog niet zo lang geleden vierde Quedlinburg, mede dankzij deze huizen, het twintigjarig jublileum van de door UNESCO verleende werelderfgoedstatus. Het stadje telt meer dan 1300 vakwerkhuizen die in een periode van zes eeuwen zijn gebouwd. Ieder van de met voornaam patina opgeschilderde huizen heeft zijn eigen geschiedenis en zijn eigen charme.
Deze meer dan 1000 jaar oude stad is werkelijk uniek. Zelfs Hollywoods hartenbreker George Clooney bracht hier niet lang geleden een paar vrije dagen door. De Harz met zijn kastelen raakt ook steeds meer in trek als decor voor speelfilms.
Kastelen en valken in Harz
En welk kasteel gaan we nu bezoeken? Na enige discussie valt onze keuze op de in historisch opzicht gedenkwaardige burcht Falkenstein met zijn bezienswaardige museum. Bijna geen andere burcht is zo goed behouden en zo vaak belegerd zonder dat het de aanvallers lukte de burcht te nemen. Op de binnenplaats worden we verrast met een bijzonder staaltje vliegkunst. Een prachtige valk stort zich net op zijn buit.
Tweemaal per dag wordt hier een valkeniershow gehouden, wat heel passend is in een middeleeuwse burcht. Er is hier aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ook een schat verstopt die pas in 1991 weer boven tafel kwam. Hij werd gevonden in een raamloos tussenvertrek boven de kapel en zorgde met zijn 5000 waardevolle stukken voor veel opzien.
We slenteren door naar achtereenvolgend de ridderzaal, de gebruiksklare keuken en de kapel met het kistorgel. Vanuit de toren zien we weer uit op de dichte bossen en de heuvel waar de burcht op staat.
Over de toppen van de bomen
Op 8 mei van dit jaar is in Bad Harzburg het Baumwipfelpfad (boomtoppad) geopend. Ongeveer een kilometer lang loop je over bruggetjes en platforms 20 meter hoog door de toppen van bomen. Naast boeiende informatie over de dieren- en plantenwereld, de bosbouw en het milieu vind je er ook een voor Duitsland uniek geologiestation waar de bezoekers wijzer kunnen worden over de verschillende gesteenten in de Harz.
Goed bedacht en goed ontworpen. Het pad heeft geen drempels. Geopend van april tot oktober 9.30-18.00 uur en november tot maart 10.00-16.00 uur. Klik hier voor meer informatie.
Als in een sprookje
Onze volgende bestemming vormt een mooi contrast. Het weer is te mooi om de hele dag in tentoonstellingsruimtes door te brengen en we zijn bovendien meer in de stemming voor romantiek dan voor middeleeuwse geschiedenis. Onze keus valt daarom op de Roseburch (Rozenburcht) in het oosten van de Harz. We komen al snel tot de conclusie dat dit een echt sprookjeskasteel is.
In het kasteelpark wachten ons niet alleen rozen, maar ook betoverende plekken en waterlopen met stenen leeuwen en draken. Een wandeling door het park is meer dan de moeite waard. Mooie struiken en hagen, een 100 meter lange cascade. De mengeling van een Engelse landschapstuin en vroegbarokke Italiaanse tuinarchitectuur is uniek voor de Harz. Kalkoenen houden ons hier en daar in de gaten en soms kruist een pauw ons pad.
De Roseburch is in 1908 opgeleverd en verenigt verschillende bouwstijlen uit de 11e tot en met de 13e eeuw. Overal ruik je rozen en andere bloemen. In de zomer zie je hier vaak bruidsparen die de Italiaanse stijlelementen als decor willen hebben voor de vereeuwiging van de mooiste dag van hun leven.
We gaan ergens zitten, genieten van de entourage en laten de minuten in een tevreden stilzwijgen vervliegen. De Harz is charmant, vredig en bijzonder, en bij uitstek geschikt voor een serene vakantie met de caravan.
Tekst en foto: MPS, Stefanie Barth