In midden-Duitsland wandel je niet door ultiem steile hooggebergten, maar heb je wel wat meer uitdaging dan in Nederland. Bovendien is de omgeving vaak spectaculair, met weidse vergezichten. Natuurparken met glooiende heuvels en bossen met felle kleuren zijn een lust voor het oog en geven je zin om het gebied actief te verkennen.
Alvast drie hotspots
In het spoor van rovers
De 146 kilometer lange Schinderhannesroute brengt wandelaars oog in oog met het typische Taunusgebergte. Van noord naar zuid kun je daarbij de sporen van de beruchte rovers uit deze streek volgen. Lichte loofbossen worden afgewisseld door natte weilanden en droge graslanden.
Een andere mooie route is de 47 kilometer lange Weiltalweg. Vanuit natuurgebied Reifenberger Wiesen, in de buurt van Schmitten, loopt deze langs het riviertje de Weil en langs het recreatiegebied Oberes Weiltal en het kasteel Weilstein. Eén van de bekendste wandelpaden in het Taunusgebergte is de Limes belevenisroute.
Van Höllgrund tot in de hemel
De landschappelijke diversiteit van de vakantieregio Odenwald-Neckartal-Bauland maakt het een bijzonder populaire streek bij natuurliefhebbers. De wandelroute Neckarsteig voert in acht etappes over een totaal van 126 kilometer met name door het natuurpark Neckartal-Odenwald van Heidelberg naar Bad Wimpfen.
In de Margarethenkloof vind je een van de hoogste watervallen van Duitsland (110 meter). Daarvoor moet je zeker een omweg in de wandelplannen opnemen. Een tussenstop in het voormalige keizerlijke verblijf Bad Wimpfen is ook de moeite waard. In Gundelsheim komen wandelaars via de ‘ladder naar de hemel’ bovenop de Michaelsberg in het ‘hemelrijk’, de bekende wijngaard.
Op bedevaart met Luther
Op de zogenaamde Lutherweg treed je in de voetsporen van de beroemde hervormer Maarten Luther. En ontdek je de Duitse deelstaat Thüringen. Veel plekken onderweg herinneren aan de revolutionaire theoloog, die een groot deel van zijn leven doorbracht in Thüringen. Zo predikte hij bijvoorbeeld in de Georgische kerk Schmalkalden en leefde hij enkele jaren als een monnik in het Augustijner klooster in Erfurt.
Bij de mijlpalen van de bedevaartstocht hoort Eisenach, waar Luther van 1498 tot 1501 naar school ging. Zijn woonhuis, het huidige Luther-huis, werd eind september heropend met de nieuwe permanente tentoonstelling ‘Luther en de Bijbel’. Uitzonderlijke exposities en multimedia presentaties tonen aan waarom, hoe en met wie Luther de Bijbel vertaalde en welk effect zijn werk had op taal, literatuur en muziek.
Wil jij maar al te graag weten wat die andere Duitse wandelmekka’s zijn? Bestel dan ACSI FreeLife 5-2016. Daarin vind je een uitgebreid verhaal met tien pagina’s Duits wandelgenot.