1. Tour de France
In de zomer van 2022 is Denemarken drie dagen lang het centrum van de wielersportwereld. De Tour de France start op vrijdag 1 juli 2022 in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De derde etappe van dit wielerspektakel gaat op 3 juli dwars door Sønderjylland via Haderslev, Aabenraa en Gråsten naar de finishstad Sønderborg.
Nu al kan je delen van de route fietsen en zijn er tien lussen aan de route gekoppeld. Vakantieaccommodaties, en dan vooral campings, krijgen een centrale plaats zodat je vanaf de camping meteen de Tour de France-routes kan oppakken voordat de echte fietsmatadoren dit asfalt oversnellen.
2. Kastelen en burchten
Sønderjylland telt tien kastelen, burchten en ruïnes. Het kasteel van Sønderborg is meteen ook een mooie manier om via verschillende tentoonstellingen meer te weten te komen over de geschiedenis van deze regio. Het Slot in Gråsten is eveneens een bezoek waard.
Dat paleis wordt nog steeds door de Deense koninklijke familie gebruikt, die hier nog altijd iedere zomer minstens drie weken vakantie viert. De rest van het jaar zijn de tuinen en de kerk open voor bezoekers. Nieuw is de koninklijke moestuin. Deze opende in 2020 en hier kun je naast bloemen en kruidenpracht ook producten uit de tuin proeven en mee naar huis nemen.
3. Sønderjysk Kaffebord
Van 1864 tot 1920 was Sønderjylland Duits grondgebied. Het was verboden Deens te spreken en buurthuizen konden geen alcoholvergunning krijgen, terwijl ze te klein waren om meer dan alleen een kop koffie aan te bieden. Sønderjyllanders begonnen zelf taart, cake en koekjes mee te nemen voor bij de koffie. Al gauw stonden de tafels van de buurthuizen vol met allerlei zoete lekkernijen. Zo was de traditie van de overvolle koffietafel geboren, die vandaag de dag nog altijd in ere is.
Foto: Claus Visby
Sønderjysk Kaffebord bestaat uit minimaal zeven zachte en zeven harde soorten gebak. Toch tellen de meeste koffietafels meer dan twintig soorten gebak en koekjes. Op de menukaarten kom je deze zoete tapa’s nog altijd tegen. Je kan bijvoorbeeld ook tickets kopen voor een Kaffebord bij het kasteel van Gram.
4. Wijnproeven
Voor de eilandhopper onder ons mag Aarø niet ontbreken. Het eiland in de Kleine Belt is slechts 4 bij 5 kilometer en telt zo’n 150 inwoners. Toch zit Aarø vol met bijzondere plekken en activiteiten. Zo vind je er een wijngaard waar je wijn kunt proeven, een hapje kunt eten en je kunt laten onderdompelen in het ontspannen eilandleven van Aarø, waar alles net iets rustiger gaat.
Houd je meer van bier? Ga dan op biersafari waarbij je plekken bezoekt die de naam dragen van speciaalbiertjes. Het eiland is goed bereikbaar per boot. In de haven van Årøsund stap je op de ferry en ben je in acht minuten op Aarø.
5. Blokarten en strandzeilen
Zo gauw het een beetje waait, stikt het op bepaalde stranden van de blokarters en strandzeilers. Het brede vlakke strand van Rømø leent zich uitstekend voor deze windwagens. Boek een blokart of een strandzeilwagen en laat de wind je route bepalen.
6. Kogels gieten
In Dybbøl Banke stap je 157 jaar terug in de tijd. Je belandt in een soldatenkamp uit 1864, waar je met eigen lijf en lede kunt ervaren hoe het is om oorlog te voeren. Zo kun je je in de zware uniformen van toen hijsen, kogels gieten, een bed uit die tijd proberen, pannenkoeken bakken volgens het recept uit 1864 en worden de geweren en kanonnen gedemonstreerd. Dit interactieve openluchtmuseum vlak bij Sønderborg is een mooi en leerzaam uitje voor zowel volwassenen als kinderen.
7. Kamp Frøslev
Ben je bijzonder geïnteresseerd in oorlogsgeschiedenis? Dan is Kamp Frøslev een must-visit. Het is een van de best bewaarde gevangenkampen uit de Tweede Wereldoorlog van Europa. Meerdere van de gebouwen zijn ingericht met musea, waarvan het hoofdgebouw en de wachttoren een deel zijn van het nationaal museum van Denemarken.
Ook is er een tentoonstelling over de Bernadotte actie met de witte bussen (de reddingsoperatie om Scandinavische gevangenen vrij te krijgen uit Duitse concentratiekampen) in 1945, en huist het museum de enige witte bus die er nog is.
4 campings in Zuid-Jutland
Voor wie dol is op kamperen en strand, en de hond meeneemt, is Denemarken een ideale bestemming. Een groot deel van de campings ligt pal aan zee, vooral aan de Oostzee. Daar vormen de campings een denkbeeldige parelketting. ACSI FreeLife stelt je alvast voor aan vier campings in Sønderjylland.
Denen zijn dol op honden, en dat zie je terug op de campings. Ben je op zoek naar een camping met hondendouches en losloopgebieden, dan hoef je hier meestal niet lang te zoeken. Sommige campings bieden zelfs animatie aan voor honden zoals spoorzoeken.
Strandkamperen
Gammelbro Camping in het noordoosten van Sønderjylland is met zo’n 500 ruime kampeerplaatsen een van de grootste campings van Denemarken. Gammelbro ligt direct aan het rustige, kindvriendelijke strand van de Kleine Belt en je kijkt uit op het eilandje Aarø. De strandcamping telt zeven sanitairgebouwen met daarin ook familiebadkamers.
Vanuit Gammelbro Camping kijk je uit op het eilandje Aarø.
De campingkok hoeft niet per se bij zijn of haar kampeerplek te blijven. Hij of zij kan hier ook terecht in de speciale campingkeukens met fornuis, magnetron, wasmachine en droger. Bij slecht weer kan je altijd nog zwemmen in het overdekte 25 meterbad, waarin je ’s ochtends baantjes kan trekken. Voor de kinderen zijn er glijbanen en een peuterbadje.
Nieuwe camping, midden in de natuur
Aan de rand van Nationaal Park Waddenzee kan je sinds mei 2021 kamperen bij Marsk Camp. De nieuwe camping (die bedoeld is voor camperaars en niet voor tenten en caravans) is het hele jaar open en ligt vlak bij de brug naar het Deense waddeneiland Rømø. Marsk Camp ligt niet ver van het stadje Tønder, dat als eerste Deense stad stadsrechten kreeg.
Een illustratie van de nieuwe camping Marsk Camp met links uitkijktoren Stavefefl waar je uitkijkt over de Waddeneilanden.
Marsk Camp is opgebouwd als een dorp. De gebouwen zijn gemaakt van natuurlijke materialen en zijn voorzien van een rieten dak. De kampeerplaatsen liggen rond een meer en er staan volledig ingerichte glamping-tenten. Voor het betere uitzicht is er op de camping een 25 meter hoge uitkijktoren gebouwd. Vanaf deze toren kijk je uit over het wad en de Waddeneilanden.
Je kan in deze omgeving niet alleen prachtig fietsen en wandelen. Wat denk je bijvoorbeeld van vogels spotten, oesters plukken in het wad en samen met een gids naar het kweldergebied? Een bezoek aan Rømø is ook zeker de moeite waard. Op dit brede zandstrand mag je gewoon met je auto of camper het strand op en kan je bovendien strandzeilen.
Op de Duits-Deense grens
Vlak over de Duits-Deense grens ligt First Camp Frigård. De camping beschikt over moderne vijfsterrenfacilliteiten zoals extra ruime familiebadkamers, een speciaal kindergedeelte, keukens, eethoeken, een verwarmd buitenbad (24-26 graden Celsius), glijbanen, een peuterbadje en ochtendzwemmen.
Naast mooie faciliteiten is het de ligging die First Camp Frigård populair maakt onder kampeerders. Het zandstrand van het Flensburg Fjord is maar een paar honderd meter lopen. Wandelaars kunnen vanaf de camping meteen het Gendarmenpad oppakken dat vlak voor de camping langs loopt, net als de Oostzeeroute voor fietsers. Ook visliefhebbers en watersporters zitten hier aan het juiste adres, want je kan er suppen (staand peddelen), kajakken en sportvissen.
Camping met eigen strand
Op het meest zuidelijke puntje van het eiland Als aan de oostkant van Sønderjylland vind je Drejby Strandcamping. De viersterren camping heeft een eigen zandstrand en ligt direct aan de Oostzee. De camping telt 460 kampeerplaatsen waarvan een aantal extra grote plekken van 130 vierkante meter.
Aan de kampeerders met een viervoeter is ook gedachten. Voor hen is er een speciaal bad waarin je de honden na het zwemmen in de zee kunt afspoelen. Net als op veel andere Deense campings zijn op Drejby familiebadkamers aanwezig, net als gehandicaptenbadkamers. De strandcamping telt daarnaast een buitenzwembad met glijbaan en zelfs een surfschool. Het eiland Als is namelijk erg in trek bij surfers.