De Sint-Romboutstoren is de grot trots van de Vlaamse stad Mechelen. Overal waar je loopt in de stad doemt de 97 meter hoge reus op. Ik begin, samen met mijn reisgenoot Erick, ons bezoek op het zogenaamde dak van de stad. Daarvoor moeten we maar liefst 538 treden beklimmen. Gelukkig kunnen we af en toe op adem komen op de verschillende verdiepingen waar je even terug in de tijd gaat. Zo zie je bijvoorbeeld in de kraankamer een loopkraan waarmee bouwmaterialen naar boven werden gehesen. In het houten rad liepen mannen urenlang om de spullen voor de bouw van de toren boven te krijgen. Tot in 1930 was het rad nog in gebruik.
Skywalk
Na alle 538 treden te hebben genomen, komen we aan bij de skywalk. Ik ben blij dat ik niet door het glas heen kan kijken anders zou ik door dieptevrees niet zover zijn gekomen. Maar je kunt ook beter van je af kijken dan naar beneden. Dan zie je bij helder weer namelijk zelfs de Antwerpse haven aan de noordkant en het Brusselse Atomium aan de zuidkant.
Smakelijk Mechelen
Na de klim verwennen we onze smaakpapillen met lokale specialiteiten. Met het Mechelse Prikkelpakket, dat je kunt kopen bij Visit Mechelen aan de Hallestraat 2, halen we bij Kaashandel Schockaert een proeverij van de Gouden Carolus Brouwerskaas. Met de bon uit het boekje krijgen we een zakje met een paar stukjes kaas en versgebrande noten mee. De smaken combineren goed. De oorsprong van die Gouden Carolus vinden we in Brouwerij Het Anker aan de rand van het Groot Begijnhof. De stadsbrouwerij viel al meerdere malen in de prijzen met haar Gouden Carolusbieren. Er zijn in totaal negen verschillende bieren onder deze merknaam. Keizer Karel was een fan van het eerste uur. Het bier was ooit ook speciaal voor hem gebrouwen.
“Het bier dat wij vandaag brouwen, is gelukkig niet hetzelfde bier als het ‘keizersbier’ dat de begijnen hier vroeger brouwden voor Keizer Karel. De hedendaagse brouwtechnieken staan op een veel beter punt dan in die tijd. Toen was bier eerder ontstaan als een noodzakelijk alternatief voor ondrinkbaar water, en werd het nog gebrouwen met water uit de Dijle. Onze huidige Gouden Carolus bieren zijn dus niet speciaal voor Keizer Karel gebrouwen, maar we hebben ons wel laten inspireren door deze historische verhalen van de brouwerij”, zo vertelt Zjef De Loose, werkzaam voor de brouwerij, ons.
Bruisende stad
Na onze proeverij in Brasserie Het Anker fietsen we de Gouden Carolusroute aan de hand van knooppunten. De totale fietsroute is 58 kilometer lang en voert van Mechelen via Rumst, Boom, Kapelle op den Bos en Hombeek weer terug naar Mechelen. “Leuk om te weten: de Gouden Carolusroute voert ook langs Stokerij De Molenberg, waar de Gouden Carolus Single Malt whisky wordt gestookt op basis van het moutbeslag van Gouden Carolus Tripel. De stokerij kun je ook bezoeken onder leiding van een gids, net als de brouwerij”, voegt Zjef enthousiast toe.
Meer lezen over Mechelen? Bestel ACSI FreeLife 8-2017.