ACSI FreeLife

Menu

Bloemenstad Gent

Gent en omgeving schrijven al eeuwen geschiedenis in de bloemen- en plantenteelt. Al sinds vele jaren worden planten en kruiden uit verschillende werelddelen ingevoerd en verzameld in de stad. Niet voor niets heeft Gent als bijnaam Bloemenstad. ACSI FreeLife-reporter Katinka Schippers reisde af naar Gent en geeft je vijf tips voor een fleurige kampeervakantie.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
Bloemenstad Gent

1. Geschiedenis van de Gentse azalea

Jaarlijks worden er in Vlaanderen maar liefst 25 miljoen azalea’s gekweekt. Dat is 90 procent van alle Europese azalea’s! In 2010 werd de fleurige tuinplant zelfs erkend als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). De grond in Gent en omstreken is een geschikte voedingsbodem voor de plant vanwege de zeer doorlatende bodem, waardoor de azalea goed gedraineerd kan worden. Al wordt de plant tegenwoordig in een pot gekweekt. De kweektraditie voert zo’n tweehonderd jaar terug en in het Sierteeltmuseum Lochristi kom je alles over deze geschiedenis te weten.

In de pastorie van Zaffelare wordt het verhaal verteld over de teelt. Met foto’s en een flinke verzameling voorwerpen krijg je een beeld bij het belang van de teelt voor de streek. De azalea bloeit vanaf de lente en vervolgens een aantal maanden, dus als je in het voorjaar op pad gaat, ben je verzekerd van een vakantie vol geuren en kleuren.

2. Gentse Floraliën

Het is dus niet verwonderlijk dat precies in Gent, het centrum van de sierteelt, de Gentse Floraliën zijn ontstaan. De eerste editie van dit festival werd in 1772 gehouden, de 36e editie was in 2022. Het bloemenfestival heeft wereldwijd aanzien, maar voelt tegelijkertijd heel knus, zoals Gent kan zijn. De hele stad staat tijdens de festivalperiode letterlijk en figuurlijk in bloei. In verschillende restaurants wordt een speciaal Floraliën-menu geserveerd en andere stadshighlights spelen er ook op in. Zoals het Huis van Alijn, waar je in verschillende kamers kunt zien hoe het dagelijks leven in een bepaalde periode eraan toeging. Het volgende festival is waarschijnlijk over vier jaar, zeker iets om alvast in je agenda te zetten.

Gentse Floraliën
De Gentse Floraliën, het centrum van de sierteelt.

 

3. Plantentuinen

Villa Emma

‘De Aanbidding van het Lam Gods’, van de gebroeders van Eyck, onthuld in 1432, wordt wereldwijd erkend als een van de meest invloedrijke schilderijen ooit gemaakt. Het veelluik is te bewonderen in de Sint-Baafskathedraal en een absolute ‘must-see’ tijdens je citytrip in Gent. Het middenpaneel van het schilderij toont een paradijselijke middeleeuwse tuin vol symboliek, waarin 76 verschillende soorten bloemen te herkennen zijn.

Op zo’n tien minuutjes fietsen van Gent kun je in de wonderbaarlijke tuin van Villa Emma alle 76 plantensoorten bekijken die op het schilderij te zien zijn. Het kostte eigenaars Georges en Hilde Billemont-Van Houtte zo’n twee jaar om de planten te verzamelen. Ze leiden je graag rond en leggen in hun verhaal steeds de link naar het meesterwerk en de tijd waarin het geschilderd werd. Zo leerde ik dat veel planten een link hebben naar goddelijkheid, de drie blaadjes vertegenwoordigen de vader, de zoon en de heilige geest.

Plantentuin GUM

In het hart van Gent, op het terrein van de universiteit (GUM), ligt een plantentuin die je gratis kunt bezoeken. Naast een grote buitentuin met onder andere een arboretum (verzameling van levende bomen), een rotstuin en een mediterrane tuin heb je er ook 4.000 vierkante meter aan verwarmde en onverwarmde
serres. In totaal vind je er meer dan 10.000 plantensoorten van over de hele wereld.

Plantentuin Meise

Op 40 minuten rijden van Gent vind je onder de rook van Brussel Plantentuin Meise. Hier is de plant koning. Het domein is 92 hectare groot en bestaat al 900 jaar. Je vindt er 20.000 plantensoorten en een groot Plantenpaleis. Je kunt er verschillende wandelingen maken met afstanden rond de 3 kilometer. Bijvoorbeeld de prille-lente-wandeling van 2,5 kilometer. Een feest voor alle zintuigen.

Gent_plantentuin meise
Plantentuin Meise.

 

4. Park Beervelde

Op een kwartier rijden van Gent vind je de groene oase van Park Beervelde. Doorgaans een plek waar je gemakkelijk zen wordt, maar tijdens de jaarlijkse Tuindagen (12, 13 en 14 mei 2023) vinden ruim 20.000 tuinminnende bezoekers hun weg naar het kasteelpark. Wil je het landgoed liever op een rustiger moment verkennen? Dat kan! Maar kondig jezelf dan even aan via de website van het park, zodat Graaf Renaud en zijn vrouw Gravin Valérie, die in de villa wonen, weten dat je er bent.

Bezoekerscentrum Sint-Baafskathedraal
Het veelluik De aanbidding van het Lam Gods is te zien in de Sint-Baafskathedraal.

 

5. Restaurants met groentjes in de hoofdrol

Wie nog steeds denkt dat veganistisch eten saai is, wordt in Gent bij de volgende restaurants smakelijk verrast. Een paar tips voor restaurants met groentjes, zoals ze in Gent zeggen, in de hoofdrol.

Epiphany’s kitchen
In deze keuken ligt de focus op gluten- en zuivelvrij en vooral groenten spelen de hoofdrol. Zo kun je er een pizza bestellen waar in plaats van bloem yuccawortel voor gebruikt is. Kun je echt niet zonder kaas, vis of vlees? Optioneel kun je daar je gerecht mee laten verrijken. Er staan ook fruitige cocktails op de kaart.

Restaurant Madonna
Gerecht restaurant Madonna onlineLike a virgin als het om veganistisch eten gaat? In de keuken van dit restaurant halen ze het beste in de groenten boven. En dat resulteert in een feestje op je bord. Denk bijvoorbeeld aan een burger van rode kool en linzen. De bite van deze burger weet iedere vleeseter ervan te overtuigen af en toe eens voor groen te gaan. Ieder seizoen is er een nieuwe kaart.

 

Reistip

Gent is absoluut een weekendje weg waard, het is ook een ideale last minute stedentrip. De hoofdstad van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen ligt op 186 kilometer van Utrecht.

Gent_groen

Campingtip

Urban Gardens is een camping in een natuurlijke omgeving aan de rand van de stad Gent bij het recreatie- en sportcomplex Blaarmeersen. Een gratis shuttle service brengt je naar hartje Gent.

Praat mee

Praat mee: Bloemenstad Gent

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht