ACSI FreeLife

Menu

5 campinglampen getest

Zit je midden in een spannende thriller, begint het net te schemeren. Om niet afhankelijk te zijn van je zaklamp of hoofdlampje is het wel zo handig om een campinglamp mee te nemen. Maar wat voor een campinglamp past bij jou? Tijd om er vijf uit te testen.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Campinglampen

Zoals met veel dingen hangt ook bij lampen de waardering af van het gebruik. Zo gelden voor een leeslamp andere criteria dan voor een lamp die de voortent moet verlichten. De verlichting, de kleur van het licht, het bedieningsgemak en de overige functies verschillen van lamp tot lamp. De meeste campinglampen gebruiken tegenwoordig ledlicht. Dat zie je ook in onze test. Toch hebben de traditionele gaslantaarns het veld nog niet geruimd. Daarom nemen we ook één gaslantaarn op in de test.

Verlichting

Zijn jullie ’s avonds graag aan het kaarten? Dan heb je natuurlijk vooral een zo groot mogelijk lichtoppervlak nodig. De Campingaz Lumostar Plus verlicht zonder problemen een tafel van 150 bij 80 centimeter. Met een brede lichtbundel komt deze gaslamp beter uit de bus dan de vier ledlampen.

De grote Coleman Twist+ 300 is een goede tweede. Deze lamp heeft op een afstand van 20 centimeter met 311 lux de grootste verlichtingssterkte. Op een afstand van veertig centimeter is dit nog slechts 39 lux. Dan wordt de tafel dus niet meer volledig belicht.

Ook de Carbest solarlamp laat zien dat sterk licht niet automatisch ver reikt. Bij een verlichtingssterkte van twaalf lux op een afstand van veertig centimeter blijft de buitenkant van de tafel bijna helemaal donker. Je hebt er dan niet veel aan dat de lamp op een afstand van twintig centimeter een verlichtingssterkte heeft van tweehonderd lux.

De compacte Quechua BLX 300 en Coleman Pack-Away-Pocket zijn de leeslampen bij uitstek. Deze twee lichtbronnen zijn gemaakt om ondersteboven op te hangen, bijvoorbeeld in de voortent. De lampen stralen dan niet alleen horizontaal maar ook naar beneden.

Lichtkleur

Naast de lichthoeveelheid is ook de kleur van het licht belangrijk bij de keuze van een campinglamp. De Coleman Pack-Away Pocket en de Quechua BLX 300 geven een neutraal wit licht. Het licht van de Carbest heeft een blauwachtige kleur. Dit licht kan trouwens wel je nachtrust verstoren.

Uit onderzoek is gebleken dat je door blauw licht slechter inslaapt, doordat het lichaam dan kleinere hoeveelheden van het slaaphormoon melatonine aanmaakt. Je ontspant je in de vakantie ’s avonds het beste bij warm geel licht zoals de Campingaz Lumostart Plus dat geeft. Daar staat tegenover dat sterk gekleurd licht niet bij iedereen in de smaak valt.

Bediening

Een campinglamp moet je makkelijk aan en uit kunnen zetten. Wat dat betreft zijn de ledlampen het best. Een druk op de knop en ze geven licht. De Coleman Twist+ 300  heeft een ongebruikelijke maar slimme oplossing. De handgreep fungeert tevens als draaischakelaar.

Met de Campingaz Lumostar Plus heb je even geduld nodig. Voor je hem aanzet moet je er eerst een gloeikousje in zetten. Pas na het voorgloeien kun je de lamp aanzetten. De compacte lampen Coleman Pack-Away Pocket en Quechua BLX 300 hebben allebei een beugel met karabijnsluiting. Hierdoor kun je ze ophangen aan een stang van de voortent of  de luifel. Je kunt deze lampen ook aan een gespannen koord of een tak hangen.

Overige functies

Moderne campinglampen geven niet alléén maar licht. Zo kun je de Carbest en de Coleman Twist+ 300 gebruiken om je smartphone en tablet op te laden met behulp van een usb-aansluiting. Alleen komt dit de gebruikstijd van je accu niet ten goede.

Bij de solarlamp van Carbest is dat niet zo erg. Door het zonnepaneel laadt de lamp zich weer op als de zon erop schijnt. De Coleman Pack-Away-Pocket laadt zichzelf weliswaar niet op, maar behoedt de batterij wel voor ongewenste ontlading.  Via het zogeheten battery lock (accuslot) kun je de accu ontkoppelen als je de lamp langere tijd niet gebruikt. Je krijgt dan geen stroom die energie uit de accu haalt.

Bron: MPS, tekst: Benjamin Köbler-Linsner

Praat mee

Praat mee: 5 campinglampen getest

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht