Er zijn verschillende manieren om de CO2-uitstoot van je kampeervakantie te compenseren. Melanie en Mariëlle van CamperHomie leggen uit hoe het werkt en geven tips!
Allereerst beginnen we met het begrip CO2. Wat is dat nu eigenlijk? Even simpel uitgelegd is CO2 koolstofdioxide, een gas (kleurloos en geurloos) dat van nature in de atmosfeer aanwezig is. Zonder dit gas en andere broeikasgassen zou het op aarde een stuk kouder zijn. CO2 vormt samen met andere broeikasgassen een warme deken om de aarde heen. Vroeger was de hoeveelheid CO2 zo’n beetje constant.
Dus wat er vrij kwam door bosbranden en verrotting was ongeveer evenveel als wat planten op land en in de zee vastlegden. Maar door het toedoen van mensen, zoals bijvoorbeeld het verbranden van fossiele brandstoffen als benzine, kerosine, kolen en gas, komt er veel meer CO2 in de lucht, waardoor de deken om de aarde in rap tempo dikker wordt, dit heet ook wel het broeikaseffect.
Ecologische voetafdruk
Met voetafdruk wordt de grond die je gebruikt om in en op te leven, je huis te bouwen, je groente te verbouwen, je vakantieplek enzovoorts bedoeld. Maar die grond gebruiken we ook om ons eigen afval te verwerken. Dat kost de aarde te veel energie. De aarde heeft ruimte om elk mens op aarde 1,7 mondiale hectare te geven, maar voor ons is dat niet genoeg.
Gemiddeld gebruiken we over de hele wereld 2,6 mondiale hectare. In Nederland is dat getal nog hoger. Hier gebruiken we gemiddeld 6,3 mondiale hectare. Voor al die extra hectares die we gebruiken hebben we eigenlijk nog een halve aarde nodig. Dat gaat natuurlijk niet zo maar lukken. Daardoor ontstaan veel problemen. Een van de grootste gevolgen hiervan is de klimaatverandering.
Tip: op de website voetafdruktest.wwf.nl kun je testen hoe groot jouw ecologische voetafdruk is.
CO2-neutraal
Klimaatneutraal of CO2-neutraal zijn termen die aangeven dat een proces niet bijdraagt aan klimaatverandering. Klimaatcompensatie en CO2-compensatie zijn termen die aangeven dat voor een organisatie, een (productie)proces of een product, de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, wordt gecompenseerd.
De termen worden door elkaar heen gebruikt. Nu we weten waar we het over hebben, kunnen we voorbeelden geven hoe je de CO2-uitstoot kunt compenseren. Laagdrempelig, dus makkelijk uitvoerbaar is hierbij het motto!
Tip: Via de website van CamperHomie kun je berekenen wat je uitstoot van jouw vakantie eigenlijk is. Zij compenseren je CO2-uitstoot met verrassende, natuurlijke elementen. Kijk op www.cameperhomie.com/compenseer
Voorbeelden compensatie CO2-uitstoot
- Minder keren vliegen per jaar, of wanneer je vliegt dan het liefst zonder tussenstops.
- Clean ups; raap een rondje afval, zo laat je de plek schoner achter dan dat je aankwam. Dit kan overigens ook tijdens een wandeling.
- Laat bomen planten, of plant er zelf één.
- Tijdens de vakantie kan je een keer meer zwemmen in de zee of in een zwembad. Je doucht daardoor minder vaak. Minder lang douchen heeft ook al een impact.
- Ga wat vaker te voet, met de fiets of met de trein.
- Leg zonnepanelen op het dak of in de buurt van je kampeermiddel.
- Zoek een camping met groene stroom.
- Eet een dag of een paar dagen geen vlees. Er zijn zoveel lekker recepten zonder vlees tegenwoordig (kijk op pagina 98 voor een tongstrelend recept!).
- Shop lokaal, daar stimuleer je de lokale economie mee.
- Slow travel; leef in het moment! Geniet van al het mooie om je heen en onthaast. De wereld wacht wel op jou.
- Help bij het aanleggen van zeewierplantages.
- Ga op reis met een elektrische auto met een caravan of een elektrische camper.
- Je kunt een camper of caravan huren via een deelplatform. Hierdoor wordt één caravan of camper meerdere malen gebruikt.
De duurzame kampeersector
Welke rol speelt duurzaamheid in de kampeersector? Het Duitse kampeertijdschrift Caravaning deed een uitgebreide rondvraag bij fabrikanten, groothandelaars en leveranciers met vraag hoe de toekomst van kamperen eruit ziet. Lees het hele verhaal!