ACSI FreeLife

Menu

Reinigingsmachines voor toiletcassettes getest

Steeds meer campings bieden hun gasten de mogelijkheid om de toiletcassette machinaal te reinigen. Is dit het einde van de vervelendste klus op de camping?

Auteur
Dolde Media
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
cassette toilet

Het legen van de toiletcassette is voor de meeste kampeerders de vervelendste klus van de vakantie. Dat begint al met het transport van de volle cassette van Thetford of Dometic over de camping, en eindigt met het legen van die onhandige zware tank in de daarvoor bestemde kom. En helaas, het schoonmaken en weer opnieuw bijvullen van sanitair concentraat hoort er ook nog bij.

Het transport zul je voorlopig nog zelf moeten doen, maar voor die laatstgenoemde klusjes zijn er in de afgelopen jaren handige apparaten ontwikkeld. Steeds meer campings zetten cassettereinigers op hun terrein. In plaats van moeizaam legen en schoonmaken volstaat het nu om de cassette erin te duwen, even te wachten en het karwei is geklaard. Natuurlijk wel eerst betalen. Maar wat gebeurt er nu precies in die grote machines die tegenwoordig vaak in of bij het sanitairgebouw worden geplaatst of soms zomaar midden op het terrein staan?

Fabrikanten van toiletcassettes

Eerst even een stukje geschiedenis. De afgelopen jaren hebben zich drie fabrikanten gemanifesteerd die apparaten voor automatische toiletreiniging aanbieden. Camperclean was de eerste, ruim tien jaar geleden. Thetford en Campingbutler volgden. Thetford is minder actief, omdat in hun apparaten alleen de cassettes van het eigen merk kunnen worden schoongemaakt.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar het laatste kampeernieuws?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

Camperclean en Campingbutler blijven over, en hebben al duizenden campings en camperplaatsen als klant. Campingeigenaren kunnen zo’n apparaat leasen of kopen. Hoe zij de kosten daarvan vervolgens doorberekenen aan hun klanten, mogen ze zelf bepalen. Er zijn campings die het gebruik van de machines gratis aanbieden, anderen rekenen voor een schoonmaakbeurt een klein bedrag.

We kennen voorbeelden van één tot vijf euro. In het laatste geval is het altijd inclusief het bijvullen van sanitair concentraat. Voor de kampeerder betekent het dat je de volle cassette in het apparaat plaatst en daarna de lege, schone cassette weer terugzet in de camper of caravan. Letterlijk een schone zaak.

cassette toilet
Camperclean biedt tegenwoordig ook een compleet assortiment aan accessoires voor camperplaatsen aan. Daarom staan er veel machines van dit merk op camperplaatsen.

Klaar in vier minuten

Voor de campinggast is de werking van beide systemen nagenoeg identiek. Het grootste verschil speelt zich onzichtbaar af binnen in het apparaat. Na het betalen van het gevraagde geld opent zich een ruimte waarin de cassette kan worden geplaatst. Bij Camperclean moet nog het type cassette worden ingetoetst en bij de Campingbutler kun je kiezen voor sanitair concentraat na de reiniging of niet.

Als de toilettank verkeerd is geplaatst of als het sluitsysteem van het toilet is vastgelopen, melden beide systemen deze fout en opent het apparaat zich weer. Als de fout door de gebruiker wordt hersteld, start het programma doorgaans opnieuw. De reiniging geschiedt daarna onzichtbaar en na een minuut of vier opent het apparaat zich weer.

De cassette kan er schoon worden uitgehaald. Bij de Campingbutler is ook de buitenkant schoongespoten, bij de Camperclean blijft die droog.

Geurtjes

Het verschil tussen de beide apparaten is te merken, of liever: het is te ruiken. Camperclean zuigt de inhoud van het cassettetoilet met onderdruk weg en spoelt die vervolgens na. Als laatste wordt wat concentraat met een scheutje water in de cassette gespoten. Deze techniek kan niet garanderen dat alles helemaal geurloos en spatvrij wordt uitgevoerd. Er blijft meestal een geurrestje van het toilet hangen.

De Campingbutler werkt met een kanteltechniek en een hogedrukreiniging. De toiletcassette wordt geleegd, uitgespoten en daarna met hoge druk gereinigd. Als de cassette weer kan worden uitgenomen, is deze altijd nog een beetje nat. Ook de hele schoonmaakruimte wordt namelijk door de sproeier – als laatste – schoongespoten. Voordeel van deze methode is dat er na het schoonmaken minder geurtjes blijven hangen. Breng wel een lap mee om de cassette weer droog naar de camper of caravan te vervoeren.

Nep-fecaliën

Welke van de beide machines werkt nu het best? Om dit te bepalen heeft de redactie vier verschillende cassettetanks gevuld met een speciaal mengsel dat door de schoonmaakmachines moet worden afgevoerd. Dat mengsel van nep-fecaliën bevat naast water wat zwevende maar ook vaste stoffen, die niet in de cassette kunnen worden opgelost.

Net als in een echt toilet. We reden voor de test naar Duitsland om alle cassettes op twee campings in Grainau en Hopfen am See te testen. De resultaten zijn te vinden in de tabel bovenaan deze pagina. Beide machines blijken alle cassettes goed te reinigen.

Het invoeren van de opties gaat met de Campingbutler heel modern via een touchscreen, terwijl dat bij de Camperclean met een gewone knop gaat. Je moet er wel meerdere keren op drukken voordat het apparaat reageert. Het cassettetype selecteer je met aparte toetsen.

Concentraat

Met de vaste stoffen in de toiletcassettes zoals pitten of harde steentjes hebben beide apparaten het best wel moeilijk. Uiteindelijk wordt alles wel schoon. De Campingbutler spuit de buitenkant van de cassette ook schoon. Voor het sanitair concentraat gebruiken beide machines een ecologisch onschadelijk product.

Bij de Campingbutler heb je daarvoor de keuze tussen Thetford en Awiwa. Aangezien de prijsstelling onder de verantwoordelijkheid van de camping valt, hebben we dit niet in onze beoordeling meegenomen. In Hopfen am See kost het gebruik van de machine een euro, en dat is inclusief het sanitair concentraat.

cassette toilet
Alle testcassettes zijn gevuld met ons speciale mengsel, dat de Camperclean moeiteloos verwerkt. Alleen de wat zwaardere stoffen worden door beide systemen niet voor 100 procent afgezogen of geleegd.

In Grainau heeft de campinggast de keuze of hij concentraat wil laten toevoegen. Het kost dan twee of drie euro per schoonmaakbeurt. Maar campings bepalen altijd zelf het tarief voor de reiniging, dus er kunnen flinke verschillen zijn.

Toiletsysteem van de toekomst

Thetford introduceerde twee jaar geleden Indus, een innovatief sanitairsysteem. Een melding in de speciale Indus-app geeft aan wanneer een van de twee vuilwatertanks leeg is en je hem automatisch kan legen. Dat automatisch legen werkt als volgt. Je plaatst je kampeermiddel naast een leegstation en rolt de slang uit die is gekoppeld aan de afvaltank.

Aan het uiteinde van de slang zit een ontlader die je met één druk kan activeren. Vooralsnog zien we deze slimme toiletten alleen terug in hoogwaardige campermodellen als de Frankia Titan Next en de Bürstner Elégance, maar wie weet hoeveel campers over vijf jaar Indus aan boord hebben.

Snellere Camperclean

De behuizing van de Camperclean maakt het voor de kampeerder gemakkelijk door duidelijke afbeeldingen. Je kiest het type van het cassettetoilet en het apparaat wordt geactiveerd door knoppen met keuzeafbeeldingen. Het reinigingsproces duurt nog geen vier minuten, en gaat daardoor iets sneller dan bij de Campingbutler.

Alle testcassettes zijn gevuld met ons speciale mengsel, dat de Camperclean moeiteloos verwerkt. Alleen de wat zwaardere stoffen worden door beide systemen niet voor 100 procent afgezogen of geleegd. Deze blijven dan achter in de tank, wat soms kan leiden tot constant geratel.

ACSI verzekeringen algemeen

Verzekeringen speciaal voor kampeerders!

  • Voor thuis, onderweg en op vakantie
  • Alles goed geregeld bij 1 partij
  • Pakketkorting vanaf 2 verzekeringen
Bekijk de verzekeringen

Maar dat is geen probleem in de caravan of camper. Het direct bijvullen met sanitair concentraat bij Camperclean dempt wel het geluid. Dat is meteen ook het grootste verschil tussen de beide systemen: Camperclean vult altijd bij, terwijl bij de Campingbutler de keuze bij de kampeerder wordt gelaten.

cassette toilet
Het reinigingsproces duurt nog geen vier minuten, en gaat daardoor iets sneller dan bij de Campingbutler.

Slimmere Campingbutler

De Campingbutler werkt met een ontspiegeld touchscreen als display. Hierop kunnen diverse talen worden geselecteerd en de menuvolgorde is logisch. Het proces werkt snel en eenvoudig. Afhankelijk van het land gebruikt Campingbutler infoborden die in het kort tonen hoe het systeem werkt.

Duidelijke pictogrammen laten zien wat goed of fout is. Omdat de redactie met kunstmatig gevulde en gemanipuleerde testcassettes komt, maakt de techniek die vooraf alles controleert bij de Campingbutler soms bezwaar. Het systeem herkent echter prima opzettelijk verkeerd gemonteerde schuiven, geblokkeerde sluitingen of defecte cassettes.

cassette toilet
Afhankelijk van het land gebruikt Campingbutler infoborden die in het kort tonen hoe het systeem werkt.

Volgende generatie cassettetoiletten

Het legen van de afvaltank van je toilet in je kampeermiddel is niet het allerleukste klusje van je kampeervakantie. Over de camping wandelen met je toiletcassette is met het nieuwe Indus-systeem van Thetford in de toekomst wellicht verleden tijd. Een melding in de speciale Indus-app geeft aan wanneer je cassette vol is en waar je hem automatisch kunt legen.

Praat mee

  1. CM
    Charles Migraine

    Lijkt een perfecte oplossing voor een vies werkje.
    Bestaat er toevallig ook een lijst van campings die zo een apparaat hebben?

    Reageer
    0
    0
  2. ad
    ann van driessche

    Eerlijk , wij hebben dit nog nooit gezien! maar ik vermoed dat het absoluut een meerwaarde is!!

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Reinigingsmachines voor toiletcassettes getest

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht