Joop Stam, technische expert van ACSI FreeLife magazine, legt uit.
Mengsel
LPG (Liquefied Petroleum Gas, in ons land meestal Autogas genoemd) is een mengsel in wisselende samenstelling van propaan C3H8, (n- en iso-) butaan C4H10 en vele andere, vaak vervuilende componenten, soms ook water. En juist daarom is het af te raden voor caravanners en in wat mindere mate voor camperaars.
LPG tanken aan de pomp in een losse gasfles is verboden, zelfs als deze uitgerust is met 80 % vulbegrenzing, in ieder geval in ons land. De kampeerder moet voor het vullen van zijn losse LPG-gasfles naar een speciaal gasvulstation. Daar wordt de vulling tot 80 % in acht genomen. Formeel is in ons land, zelfs voor campers met een vaste LPG-tank en een buitenaansluiting, tanken van LPG verboden bij een benzinetankstation wanneer dit gas uitsluitend gebruikt wordt ten behoeve van koken en verwarmen.
LPG voor motortractie
Bij een pomp mag officieel alleen LPG getankt worden voor gebruik van motortractie en professioneel gebruik zoals bijvoorbeeld cilinders voor heftruck’s. Een pompstation kan er natuurlijk weinig aan doen als iemand, tegen de regels, toch gaat vullen. Als er bijvoorbeeld brand ontstaat kun je wel problemen krijgen met je verzekering. In het buitenland verschillen de regels per land.
Vanwege alle mogelijke vervuilende componenten in LPG is het noodzakelijk filters toe te passen om branderproblemen met kachel, kookplaat en koelkast te voorkomen. Zonder filters LPG gebruiken tijdens het kamperen kan zelfs leiden tot het vervallen van garantie op de gasverbruikers.
Vloeibaar butaan
Tanken van LPG met een hoog butaan-gehalte in een warm land en aansluitend een wintersportvakantie in de kou kan resulteren in een volle tank vloeibaar butaan en geen gastoevoer naar de verbruikers. In de kou wordt de nog aanwezige hoeveelheid propaan namelijk opgebruikt en daarna is het afgelopen met de gasproductie.
Opnieuw vullen kan zelfs tot gevolg hebben dat de hoeveelheid vloeibaar butaan de 80% vulgraad nadert. Het is dan zelfs niet meer mogelijk om bij te tanken. Pas bij temperaturen boven nul komt de gasproductie van butaan weer op gang, maar daar heb je niks aan in de kou.