E-bikes zijn duur. Het zou dan ook zonde zijn als er krassen op komen, als weer en wind er vat op krijgen – en helemaal als ze gestolen worden. Je vervoert ze daarom het beste in de garage van je camper, veilig achter slot en grendel. Ook daar moet je wel oppassen dat ze stevig vast staan, anders botsen ze tegen elkaar of tegen andere spullen, met mogelijk schade tot gevolg. In het ideale geval gebruik je een schuifsysteem: je bevestigt de e-bikes op een platform, dat je vervolgens in z’n geheel in de garage schuift.
Geen garage aan boord? Dan moeten de e-bikes achterop. Er bestaan diverse dragertypes, variërend van een liftsysteem (o.a. BR-System, Thule en Fiamma) tot een platform met lage laadhoogte (o.a. Sawiko). Het belangrijkste voordeel van dat laatste type is de minimale laadhoogte. Je e-bikes kun je optioneel beschermen met een kap of hoes.
BR-System Bike-Lift
De Bike-Lift van BR-System stijgt en daalt maar liefst 110 centimeter en is geschikt voor twee e-bikes met een maximaal totaalgewicht van 60 kilogram. De goten waar de fietsen in rusten komen bijna tot op de grond, waardoor het op- en uitladen kinderspel is. Mocht de elektromotor een keer dienst weigeren, dan is de lift gewoon met een hendel te bedienen. Een speciale beveiliging voorkomt dat de drager uit zichzelf zakt.
Thule E-Bike-Lift V16
De V16 van Thule werkt naar keuze met een elektromotor of met een handslinger. De drager zit heel laag, waardoor je de e-bikes er heel makkelijk op kunt laden. Zet eerst de framehouders vast en breng het geheel vervolgens een klein stukje omhoog om de ratelsluitingen vast te maken zonder te hoeven bukken. Pas daarna breng je de drager helemaal omhoog. In totaal stijgt en daalt de drager 70 centimeter. Beide wielgoten mogen tot 30 kilogram dragen, met een totale belasting van 50 kilogram. De e-versie weegt 18 kilogram. Dat is 500 gram meer dan het gewicht van de versie met handslinger. De framehouders kunnen worden afgesloten
Linnepe Findus 2.0 en 4.0
De Linnepe Findus past op elke chassisverlenging. Er zijn twee versies: voor twee e-bikes, en voor vier e-bikes. Eenmaal gemonteerd kan de drager middels een optioneel platform ook worden gebruikt voor een scooter of andere bagage. Dankzij de lage laadhoogte kun je je fietsen heel prettig op kniehoogte op- en uitladen. Dat gaat desgewenst nog makkelijk met de optionele oprijgoot. Voor meer dan twee fietsen is de Findus 4.0 eerste keus. Er passen tot vier fietsen op. Verschuifbare draagarmen houden de fietsen veilig op hun plek. Ook deze drager kan worden omgebouwd voor een scooter. De maximale belastbaarheid van de Findus 2.0 is 80 kilogram, van de 4.0 150 kilogram.
Weih Slide Move HG-200
De Slide Move is uniek. Dankzij de bijzondere constructie kun je de rail waarop de fietsen staan aan weerszijden van de garage uitschuiven, mits de garagekleppen groot genoeg zijn. Het systeem is oorspronkelijk ontwikkeld voor een scooter, dus het gewicht van twee e-bikes is een peulenschil. Om de fietsen erop te laden ontgrendel je eerst de drager en schuif je hem helemaal uit. Vervolgens plaats je je fietsen erop en zeker je ze met een gordel aan de beugel. Volgens fabrikant Weih is de drager zo ontworpen, dat ernaast nog ruimte is voor andere spullen. De Slide Move weegt 20 kilogram en kan tot 70 kilogram torsen.
EuroCarry
De e-bikedrager van Eurocarry is multifunctioneel. Achterop je Ducato kun je de drager zowel opzij klappen, om de achterdeuren te gebruiken, als naar boven klappen, als je hem niet nodig hebt. De drager wordt vast aan de achterkant geschroefd en biedt standaard plaats aan twee e-bikes. Optioneel kan de drager worden uitgerust met een derde wielgoot. De drager verbind je via een 13-polige stekker met de aanhangerkoppeling van het voertuig. Die kun je niet meer gebruiken zolang de drager geïnstalleerd is.
Uebler X21 S
Dit 13 kilogram zware lichtgewicht van Uebler is kinderlijk eenvoudig vast te zetten, kan tot 60 kilogram torsen en neemt ingeklapt amper bergruimte in. Met de optionele oprit kun je je e-bikes er moeiteloos op stallen. Als je drie fietsen wil vervoeren, kun je terecht bij het grotere broertje, de X31 S.
Atera Strada E-Bike ML
De Strada van Atera is een extra brede e-bikedrager voor twee elektrische fietsen en kan nog worden uitgebreid tot een drager voor drie. De grote afstand van 230 millimeter tussen de wielgoten vergemakkelijkt het laden en lossen. Achterop je auto of buscamper zorgt een inklapsysteem ervoor dat je de kofferbak of achterdeuren gewoon nog kunt gebruiken, zelfs als er fietsen op de drager staan. De optionele oprit vergemakkelijkt het laden en lossen.
Memo
Een e-bikedrager moet aardig wat kunnen dragen. Neem je twee de elektrische fietsen mee die aan de zware kant zijn? Dan kun je met de M-Star van Memo ongetwijfeld uit de voeten. Deze e-bikedrager kan twee tweewielers dragen tot maximaal 75 kilogram.
Liftsystemen
Als je voor een traditionele fietsendrager voor achterop kiest, ben je het beste af met een liftsysteem. Behalve BR-System en Thule heeft ook Fiamma een dergelijk systeem in het assortiment.
Dragers voor op de trekhaak zijn een goed alternatief voor vast gemonteerde modellen. Je bevestigt ze in een handomdraai en ze zijn makkelijk te fixeren, eenvoudig te beladen en inklapbaar. Nog een voordeel: thuis kun je ze op de trekhaak van je auto gebruiken. De afstand van de lichten mag ten opzichte van de achterlichten van de camper maximaal 40 centimeter bedragen.