De zomer is eigenlijk al begonnen en wordt hoog tijd om weer eens naar het strand te gaan. Maar met een kind op je ene arm en het strandspeelgoed, de parasol en een strandtas in je andere hand heb je letterlijk en figuurlijk je handen vol op zoek naar een mooi plekje. Dat ’transport’ kan veel handiger en wel met een bolderwagen, ook wel bekend als bolderkar of handkar.
Met de eens zo lawaaiig rammelende voorganger uit de jaren zestig heeft de huidige bolderwagen, afgezien van de naam, weinig meer te maken. De moderne versie is veelal opvouwbaar of inklapbaar, rolt op soepel gelagerde wielen en is veelzijdig inzetbaar, niet alleen op het strand of de camping maar ook in het dagelijks leven.
Stabiel of niet?
Er is een grote keuze aan bolderwagens. Ze verschillen in rijgedrag en rijcomfort, sommige exemplaren hebben regenbescherming of zijn extra handzaam vanwege hun lage gewicht, terwijl andere bolderwagens met speciale wielen en een robuustere bouw meer geschikt zijn voor het ‘ruigere werk’. Om ervoor te zorgen dat er niets met de kostbare lading gebeurt, is een belangrijke vraag natuurlijk of de bolderwagen stabiel is en niet makkelijk kantelt.
We namen vier populaire bolderwagens onder de loep in een praktijktest: de Berger Bolderkar, de Berger Beach, de Frankana Happy FF en de Uquip Buddy. Voor de praktijktest werden de verschillende modellen beladen over een testparcours gereden dat bestond uit kleine hellingen en verschillende ondergronden (weiland, asfalt, zand). Daarbij werd vooral gelet op het rijgedrag en het rijcomfort, en of er gevaar bestond voor kantelen – vooral met kinderen aan boord. Hoewel dit in sommige gevallen door de fabrikanten niet wordt aanbevolen, komt het in de praktijk wel vaak voor.
Minstens 75 kilogram
We hebben ook de op- en afbouw, het gewicht, het geluid van de wielen en de algemene bediening (handgreep) in de beoordeling meegenomen. Alle modellen zijn ontworpen voor een minimumbelasting van 75 kilogram, wat ruim voldoende is voor dagelijks gebruik. Wees echter altijd voorzichtig op hellingen, want geen enkele geteste bolderwagen was uitgerust met remmen.
De vier geteste modellen zijn ook opvouwbaar en kunnen snel in elkaar worden gezet of worden opgeborgen om ruimte te besparen wanneer je ze niet gebruikt.
De belangrijkste conclusies uit onze test zijn dat je met geen enkel van de geteste modellen een slecht product koopt, want de afwerking is gewoon goed. Slechts één van de bolderwagens is daadwerkelijk gekanteld in de test. En afhankelijk van het gewenste gebruiksdoel is het ene model beter geschikt dan het andere.
1. Berger Bolderkar
Wanneer je het vouwmechanisme eenmaal doorhebt (trekken en duwen tegelijk), is de Berger Bolderkar heel gemakkelijk te (de)monteren. Het compacte model overtuigt door veel laadvolume, een laag gewicht en hoge zijwanden, zodat je ook grote bagage veilig kan vervoeren.
De hoes maakt een robuuste, weerbestendige indruk. Op asfalt kan de trolley dankzij de smalle wielen soepel worden voortgetrokken, hoewel dit gepaard gaat met een luid geratel van de harde plastic wielen. Op smalle voetpaden sporen de wielen niet goed en moet je voortdurend tegensturen.
De smalle wielen helpen ook weinig in zand: de wielen draaien snel opzij, blokkeren en/of zakken permanent weg. Met weinig belasting is vooruitgang nog net mogelijk. Kinderen in de Berger Bolderkar vervoeren is niet toegestaan.
Deze lichte bolderkar is een voordelige optie als je ‘m voornamelijk op de camping. gebruikt en het zonder al te veel comfort kunt stellen.
2. Frankana Happy FF
De langste bolderwagen in de test slaat een goed figuur, en niet alleen qua uiterlijk. De Happy FF van Frankana wordt geleverd met een extra achtertas en een afneembaar dak voor bescherming tegen regen en zon. De tien centimeter brede kunststof wielen met profiel lopen verrassend stil over asfalt.
De bolderwagen is met zijn comfortabele handgreep gemakkelijk te manoeuvreren, mede dankzij het lage zwaartepunt van de lading. Qua rijeigenschappen in het zand voldoet de Happy FF net zo goed als de Berger Beach, maar hij is wel wat lomper. Door de geringe hoogte van de kar kunnen grotere voorwerpen eruit vallen tijdens hobbelige strandwandelingen. Anderzijds is de inhoud gemakkelijk bereikbaar en hoeft er minder getild te worden bij het laden.
Met zijn rijeigenschappen is de Frankana Happy FF een flexibele bolderwagen voor bijna elke situatie en daarmee een echte allrounder.
Lees verder
Nieuwsgierig welke twee pakezels op wielen er nog meer voorbijkomen? In ACSI FreeLife 5-2022 lees je het hele artikel en lees je alle ins en outs van deze vier bolderwagens.