ACSI FreeLife

Menu

Zo neem je je fiets mee op vakantie

Fietsen op vakantie is een ideale manier om de omgeving te verkennen, lekker ontspannen en in je eigen tempo. En je eigen fiets, e-bike of mountainbike fietst toch het prettigst. Dus schaf een fietsendrager aan en ga lekker op pad! Maar voordat je tot de koop overgaat, is het goed om je eerst even te verdiepen in de voor- en nadelen van verschillende types fietsendragers. Het gewicht van je fietsendrager en fietsen, de wegligging van je combinatie en het extra brandstofverbruik zijn belangrijke aandachtspunten voor je keuze.

Auteur
Marieke Kramer
Datum
9
9
ReactiesPraat mee
Fiets mee op vakantie
Fietsendrager op dak
Fiets op vakantie
Fietsendrager op camper
Fietsendrager op camper

Fietsendrager op de auto

Als je je fietsen op de auto vervoert, heeft het gewicht van de fietsen geen invloed op de wegligging van caravan. De meestgebruikte fietsendragers zijn die voor op de trekhaak en het dak. Ook zijn er fietsendragers die je op de achterklep van je auto monteert.

Op de trekhaak

Een fietsendrager op de trekhaak is de meest bekende en populaire manier om fietsen te vervoeren. Zo kun je twee of vier fietsen meenemen. Er zijn veel modellen te koop die ook geschikt zijn voor e-bikes. Kies je voor een kantelbaar model, dan kun je onderweg ook bij de achterklep van je auto. Hoewel de fietsendrager voor op de trekhaak vaak als de meest gebruiksvriendelijke optie wordt gezien, zijn er ook enkele nadelen. Over het algemeen is de fietsendrager relatief zwaar en is niet elk model kantelbaar. Ook heb je een witte nummerplaat nodig en moet er een verlichtingsbalk zichtbaar zijn.

Op het dak

Je kunt je fietsen ook op het dak van je auto vastzetten. De fietsendrager wordt dan bevestigd op de dakdragers. Dit gaat eenvoudig en snel. Met een dakdrager blijft de achterklep vrij, waardoor hij nog volledig te gebruiken is. Ook heb je normaal zicht door de achterruit tijdens het rijden. Je moet wel rekening houden met de hoogte van je auto bij overgangen en poorten. Let ook op de maximale daklast van je auto en het maximale draagvermogen van de fietsendragers. Deze manier om fietsen te vervoeren is vooral geschikt voor lichtere fietsen.

Fietsendrager op de achterklep

De fietsendrager wordt gemonteerd aan de boven en onderkant van de achterklep. De drager is eenvoudig te bevestigen. Door deze constructie is het frame van je fiets goed beschermd. Daarnaast kan deze variant evenveel fietsen meedragen als de fietsendrager voor de trekhaak. Helaas is niet elke auto geschikt voor dit type fietsendrager. Auto’s met een bolle achterkant, volledig glazen achterklep of een spoiler zijn niet geschikt voor deze dragers. Een nadeel is dat de achterklep niet meer open kan als deze fietsendrager bevestigd is aan de auto.

Fietsendrager op de caravan

Een fietsendrager kun je op de achterwand of dissel van de caravan bevestigen. Hierbij moet je wel rekening houden met de stabiliteit en wegligging van je combinatie omdat er behoorlijk wat gewicht bijkomt. Zorg dat je het gewicht in je auto en caravan goed verdeelt.

Achter op de caravan

Een fietsendrager voor op de achterwand van de caravan wordt doorgaans gemonteerd aan de bovenkant van de caravan. De onderkant komt tegen de achterwand of wordt vastgemaakt aan de bodem. Check voor aanschaf of de caravanwand deze belasting aankan, want er kunnen scheuren in je caravan ontstaan door overbelasting. Door het gewicht op de achterwand van je caravan bestaat het risico dat je caravan sneller gaat slingeren. Probeer hier dus het gewicht beperkt te houden. Een mogelijkheid is om hier slechts één fiets te bevestigen en andere fietsen op een andere manier te vervoeren, bijvoorbeeld in de caravan of op de auto.

Op de dissel

Een fietsendrager op de dissel monteren is ook een optie. Er moet dan wel voldoende ruimte zijn, anders kom je in de problemen bij scherpe bochten. Zorg dan dat je je caravan zo belaadt dat je kogeldruk niet te hoog wordt. Wil je onderweg bij de disselkast kunnen? Let er dan bij de aanschaf van je fietsendrager op of je deze kunt kantelen. Sommige fietsendragers passen zowel op de caravandissel als op de trekhaak van je auto.

Fietsendrager op de camper

Bij een camper kan de fietsendrager op de achterwand of aan het chassis gemonteerd worden. Het chassis kan meestal een groter gewicht dragen dan de achterwand. Zeker met e-bikes wordt het gewicht al snel te hoog. Ook moet je de fietsen hoog tillen bij bevestiging aan de achterwand, of een fietsendrager met lift aanschaffen. Zorg dus dat je voor aanschaf goed geïnformeerd bent of bespreek de mogelijkheden met een monteur.

Fietsen in de caravan of camper

Om brandstof te besparen en het gewicht goed te verdelen, is het aan te bevelen je fietsen in de caravan of camper te vervoeren. In de caravan plaats je fietsen, zeker zwaardere e-bikes, het beste bovenop de as. Als je de ruimte hebt, is dit de beste optie. Is je ruimte beperkt, kijk dan of je de fietsen kunt verdelen tussen de fietsendrager en je caravan of camper.

Energie besparen!

Een fietsendrager heeft invloed op je brandstofverbruik. Vind jij het een sport om zo zuinig mogelijk te rijden? Neem dan deze tips ter harte.

  • Een fietsendrager zorgt altijd voor extra brandstofgebruik. Vervoer van fietsen in je caravan of camper is de zuinigste optie.
  • Een fietsendrager op het dak veroorzaakt veel meer extra brandstofverbruik dan een fietsendrager op de trekhaak of je kampeermiddel. Dat kan wel 20 tot 30 procent schelen.
  • Verwijder voordat je vertrekt zoveel mogelijk van je fietsen, zoals fietstassen, de accu’s of kinderzitjes. Dit scheelt in gewicht en verbruik.

Door brandstof en elektriciteit te besparen ben je goedkoper en duurzamer uit. Ben je enthousiast geworden over energiebesparing? Steeds meer campings en kampeerders investeren de laatste jaren in duurzaamheid. Bijvoorbeeld door stroom op te wekken met zonnepanelen. Maar ook thuis is er meestal nog wel wat winst te behalen door energieleveranciers te vergelijken, bijvoorbeeld door voor groene stroom of voordelige tarieven te kiezen. Dan kun je die e-bikes thuis alvast voordelig opladen.

Praat mee

  1. KB
    Kees Barleeus

    Jammer dat juist op de grote foto een fietsdrager staat die geen mogelijkheid heeft op kentekenplaten te bevestigen??
    De bestaande kentekenplaat wordt door de fietsen niet meer zichtbaar en ben je strafbaar.

    Reageer
    1
    0
    1. MF
      Maria Faassen

      Dat is maar n foto. Trouwens.
      Is n witte plaat.
      Op de voorpagina van een free life stond een hele kleine auto die 800 kilo mocht trekken met aan de haak n joekel van n caravan. Vrolijke pa en ma er naast met 2 kinderen. T is maar n foto

      Reageer
      2
      0
  2. RB
    Renévan de Braak

    Wij nemen onze 2 fietsen mee op de dissel. Nooit problemen mee gehad. Ik zou mijn nieuwe e-bike in de caravan willen vervoeren maar hoe zet ik die dan vast zonder dat ie door de caravan danst?

    Reageer
    1
    0
  3. JF

    Bij onze caravan de Knaus sport en fun is het een makkie door de 90cm brede achterdeur en de fietsendrager in het midden van de caravan.

    Reageer
    1
    0
  4. MF
    Maria Faassen

    1 fietsje vouw ik op en leg boven op de voortent op de achterbank van mijn cabrio. Het andere fietsje staat onder de tafel in de caravan. Deze tafel kan nu niet ingeklapt worden maar wordt wel vastgehangen. Grote voordeel is dat je tijdens de stops gewoon aan tafel kunt zitten en loop je ook niet t risico dat je vergeet deze weer omlaag te klappen.

    Reageer
    1
    0
  5. OO
    Oege Oevering

    De hoogte op het dak valt wel mee als de fietsen platliggen. Door een lift kunnen de fietsen naast de auto gemonteerd worden waarna ze op het dak worden geschoven.

    Reageer
    0
    0
  6. EG

    Ik mis hier in dit artikel de fietsendrager op het dak waar de fietsen met een lift gekanteld worden.

    Reageer
    2
    0
  7. A

    De fietsendrager die op de foto is afgebeeld, heeft geen nummerplaat en verlichting? Dit is niet toegestaan volgens de verkeerswet.

    Reageer
    0
    0
  8. E

    Een fiets voor op de caravan en een fiets achter op de caravan

    Reageer
    0
    1

Praat mee: Zo neem je je fiets mee op vakantie

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht