ACSI FreeLife

Menu

Spanning op de camping

Dat 12 volt-apparaten het vanwege hun lagere vermogen afleggen tegen 230 volt-apparaten is natuurlijk geen verrassing. Maar is het verschil echt zo groot dat het niet loont om ze in de camper te gebruiken?

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
12vs230

Lang niet overal in je camper zijn er stopcontacten beschikbaar. Als je op die plekken toch bijvoorbeeld je haar wil föhnen of een ander elektrisch apparaat wil gebruiken, heb je twee mogelijkheden: je kan een geschikte omvormer inbouwen die van 12 volt gelijkspanning 230 volt wisselspanning maakt, of je gebruikt apparaten met een 12 volt-stekker. Of je kunt gebruik maken van de toiletruimtefaciliteiten van de camping.

Getest

Apparaten met een 12 volt stekker zijn amper bekend en daarom hebben we er een aantal getest en vergeleken met hun evenknieën van 230 volt. Je merkt meteen dat apparaten met 12 volt spanning qua vermogen achterblijven. De campingföhn van Brunner bijvoorbeeld heet weliswaar Monsun (‘moesson’), maar heeft met 168 watt  bar weinig vermogen.

De maar iets grotere Sciroque van dezelfde fabrikant biedt bij 230 volt een vermogen van 800 watt. Dat is 1300 watt minder dan de doorsnee huisföhn Rowenta Studio Dry. Bij waterkokers verschilt het aantal watt net zo sterk, bij koffiezetapparaten is er minder onderscheid: 200 watt (Waeco 12 volt) tegenover 700 watt (Tristar 230 volt).

Minder vermogen

Minder vermogen betekent dat een apparaat langer over zijn taak doet. Soms is het zelfs zo erg dat je je afvraagt of het überhaupt wel zin heeft om het apparaat te gebruiken. Bij de kleine campingföhn van Brunner bijvoorbeeld – die doet er veel te lang over om een vochtige theedoek te drogen (38 minuten). Twee oorzaken: de warme lucht komt niet boven de 40 graden uit, en de blazer is nogal zwak.

De iets grotere campingföhn van Brunner klaart zijn taak dankzij de 230 volt-aansluiting beduidend sneller: na iets meer dan 12 minuten zijn enkel nog de dubbelgestikte randen van de theedoek vochtig. De föhn van Rowenta is nog 2 minuten sneller.

Magnetrons en waterkokers

Bij de test met de waterkokers zien we hetzelfde. Onze 12 volt campingkoker doet er tot twee keer toe 75 minuten over om een liter water te koken. De waterkoker op 230 volt doet daar nog geen 4 minuten over. De eerste is dus duidelijk ongeschikt om een hele kan thee te zetten, maar ook bij minder water is het treurnis troef: het 12 volt-apparaat doet er 26 minuten over om 300 milliliter water aan de kook te brengen.

Onze testmagnetron werkt op 12 én 230 volt. Met 230 volt is een kop melk zo opgewarmd, met 12 volt duurt dat ongeveer 10 minuten, wat dus wel wat geduld vraagt. Bij de Perfectcoffee MC 08 van Waeco valt de conclusie iets genuanceerder uit. Oké, het duurt met 12 volt ongeveer 28 minuten om een kan voor acht koppen koffie te zetten (750 milliliter), maar een wachttijd van 14 minuten voor de helft daarvan is redelijk; ondertussen dek je gewoon de ontbijttafel.

Spanning voor de buis

Huishoudelijke apparaten met een 12 volt-aansluiting doen het al met al niet best in de test. In veel campers hangt ook een tv en die werkt wel prima op 12 volt. De reden is relatief simpel. Bij tv’s gaat het bij 12 volt spanning en 60 watt vermogen om ongeveer 5 ampère stroom. Op bijvoorbeeld een föhn van 1800 watt is de accuvoeding in een camper simpelweg niet voorzien.

Als je huishoudelijke apparaten in de camper wil gebruiken zonder, bij wijze van spreken, uren op je kop koffie te moeten wachten, kun je een beroep doen op een omvormer. Voor een föhn als de Rowenta Studio Dry heb je dan wel een krachtige omvormer nodig en daar hangt een pittig prijskaartje aan. Bovendien zou je dan energiebronnen (zonnepanelen, generator) moeten inbouwen om de accu te kunnen bijladen.

En als je toch een generator meesleept, zoals gebruikelijk in grote USA-campers, dan kun je ook gewoon spullen op 230 volt gebruiken. Een hoger vermogen gaat immers hand in hand met een hoger stroomverbruik.

Een kleine rekensom leert dat de föhn van Rowenta een verbruikersaccu met een capaciteit van 120 Ah al binnen een uur volledig zou leegzuigen. Na vijf minuten zou al ongeveer 10% van zijn capaciteit zijn verbruikt. En in de praktijk ligt het stroomverbruik vaak zelfs nog wat hoger.

Tekst: MPS, Benjamin Büchner, foto’s: Frank Eppler

Praat mee

Praat mee: Spanning op de camping

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht