ACSI FreeLife Magazine
ACSI FREELIFE SAMEN MET HET CATAL A ANS BUREAU VOOR TOERISME REIZEN ACSI FreeLife 1-2025 43 Catalonië is voor 2025 uitgeroepen tot Wereldregio van Gastronomie. En dat is niet voor niks. Het ervaren van eten en wijn uit Catalonië is als een reis door de landschappen, tradities en cultuur van de regio. Wij namen vast een voorproefje en delen een paar bijzondere gastronomische tradities die je absoluut moet ontdekken. De smaken van Catalonië Heb je ooit gehoord van calçotada? Het is het eenvoudige plezier van zoete lente-uitjes (calçots) grillen boven een open vuur, de geblakerde lagen afpellen en ze in romescosaus dippen. Wat begon als een lokale traditie in Valls aan de Costa Daurada, is uitgegroeid tot een nationaal fenomeen. Voor de lokale bevolking is het veel meer dan een culinaire gebeurtenis; het is een cultureel feest en een reden ommet vrienden en familie samen te komen, en een ware uiting van het Catalaanse erfgoed. Tijdens het calçotada-seizoen (van januari tot april) bieden veel goede restaurants deze unieke erva- ring aan, maar je kunt calçots ook zelf bereiden bij wijnhuizen, kleine boerderijen of landelijke ac- commodaties. Je kunt er het beste van genieten in goed gezelschap, terwijl je moppert, lacht, verhalen deelt en de maaltijd laat duren tot zonsondergang. Het open vuur, de houtskool, het samenzijn, de saus, een stevige maaltijd en de beste lokale wijnen zijn de sleutel tot het echte calçotada-gevoel. De traditie van calçotada Lluís Carro Als in het voorjaar de perzik-, nectarine- en paraguayos(wilde perzik)-bomen beginnen te bloeien, ontstaat er in het landschap een zoet spektakel van kleuren en geuren. Van maart tot april worden in de boomgaarden rondom Lleida allerlei excursies rond fruittoerisme georganiseerd. Van een begeleide fietstocht tot een ballonvaart. Bereid je voor op een explosie van ontelbare roze tinten die al je zintuigen doen prikkelen. Zoet spektakel
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjM2MTM=