ACSI FreeLife

Menu

Testvideo: Kabe Classic 470 XL KS

De videoproductie van ACSI FreeLife breidt uit! Naast de testvideo’s van de trekauto’s vind je op deze website vanaf nu ook testvideo’s van nieuwe caravanmodellen. In het eerste deel staat een Zweedse wintercaravan in het middelpunt van de belangstelling, de Kabe Classic 470 XL KS.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Kabe Classic 470 XL KS

Signalement

Merk
Kabe
Model
Classic 470 XL KS
Onderstel
Al-Ko met zelfafstellende remmen en optionele slingerkoppeling (ATC)
Testjaar
2019
Gewicht
Leeggewicht 1.265 kg, rijklaar gewicht 1.326 kg, max. toelaatbaar gewicht 1.700 kg, laadvermogen 374 kg
Basisprijs
€ 34.805

De video’s vormen een aanvulling op de leeftest in ACSI FreeLife magazine. In deze filmpjes geeft redacteur Katinka, Timo of Sander een impressie van de testcaravan. De video van de Kabe Classic 470 XL KS is hierboven te bekijken. Daarnaast kun je deze video bekijken op het ACSI YouTube-kanaal en in de ACSI Magazines app.

Het hele artikel lees je hier!

Deze video is niet het enige. Als trouwe lezer zetten we jou met dit vroege lenteweer graag compleet in het zonnetje. Daarom trakteren we jou hieronder op het hele artikel over de Kabe Classic XL KS uit ACSI FreeLife 2-2019.

Compact en ruim tegelijk

De Kabe Classic 470 XL KS is een luxe wintercaravan. Compact in de lengte en ruim in de breedte. Dat klinkt als een comfortabel instapmodel, maar is dat ook zo? Redacteur Sander gaat op de wintertoer en zoekt het uit.

De Classic 470 XL is de kleinste variant van het Zweedse merk Kabe. Redacteur Sander test de King Size-versie van de Classic-serie. Deze is niet 230 centimeter, maar 250 centimeter breed. We kamperen op Eurocamping Vessem, een ruime en bosrijke camping vlak bij het Brabantse Eersel.

Als ik de deur voor het eerst opentrek, schieten mijn ogen automatisch naar de royale zithoek aan de rechterkant. De kussens geven goede ruggensteun en schuiven niet weg. Ik heb geluk, want dit testmodel telt twee optionele hoofdsteunen. Kun je na het eten lekker languit gaan. Mijn benen steken niet eens uit als ik ga liggen. Wat een luxe!

Ondanks mijn gemiddelde lengte van 181 centimeter stoot ik bijna altijd een van mijn knieën tegen het tafelblad. Dat leed blijft me in deze Classic King Size bespaard. Het tafelblad met afgeronde hoeken is zo ruim dat je er heel wat pannen op kwijt kunt. Echt romantisch is het alleen niet als je tegenover elkaar zit te tafelen. Je merkt meteen dat je verder van elkaar zit dan in een reguliere caravan.

Aangenaam warm

Dan valt mijn oog op een digitaal scherm aan het begin van de zithoek naast de deur. Van winterweer is geen sprake. Het is al december maar binnen is het met 11 graden Celsius 4 graden warmer dan buiten, zo lees ik af op dit centrale bedieningssysteem. Met dit systeem bedien je de verwarming op maat.

Dat werkt heel simpel. Je drukt net zo lang op het plusje totdat de gewenste temperatuur in beeld verschijnt. Het is tien uur ‘s avonds, dus stel ik de verwarming in op 16 graden, een aangename slaaptemperatuur. Ik voel het geleidelijk warmer worden. Dat gaat heel subtiel. In sommige kampeermiddelen heb je op de ene plek het gevoel dat het warmer is dan op de andere plek. Daar merk ik in deze wintercaravan niets van.

Kabe_centraal bedieningssysteemHet centrale bedieningssysteem van Kabe.

Alle caravans van Kabe zijn voorzien van vloeistofverwarming van het Zweedse merk Alde. Dankzij de radiatoren en de vloerverwarming heb je in de volledige leefruimte een aangenaam binnenklimaat. Net als bij de centrale verwarming in je huis geven radiatoren of zogenaamde convectoren warmte af.

De convectoren vind je door de hele caravan en staan met behulp van een gesloten leidingsysteem met elkaar in verbinding. Zo zit er onder de drempel eentje en is het in de kastjes dankzij deze warmtebronnen net zo warm. Een antivriesmiddel beschermt de vloeistofverwarmingen van Alde tegen bevriezing. Dankzij de vloerverwarming hoef je ‘s ochtends niet bang te zijn voor koude voeten.

Schoenendroger

Voor een optimale luchtcirculatie, die zorgt voor het aangename warmtegevoel, is de constructie van het meubilair cruciaal. Alle meubels staan daarom vrij van de wanden, de vloer en het plafond. Deze tussenruimte van enkele millimeters, die kenmerkend is voor wintercaravans, is bepalend voor een goede luchtcirculatie en ventilatie.

In tegenstelling tot de andere Kabe-series is in deze Classic geen VarioVent-systeem ingebouwd. Hiermee kan je zelf de hoeveelheid frisse lucht bepalen die binnenkomt via openingen in de vloer. In de Classic-caravans komt de frisse lucht binnen via de raamkozijnen.

Het verwarmingssysteem in dit instapmodel scoort een dikke plus, maar blijft de warmte wel binnen? Als je op de wintercamping staat, is warmte kostbaar. Kabe heeft zijn caravans dusdanig ingericht dat zo weinig mogelijk warme lucht ontsnapt. Zo zijn de ramen een stuk kleiner dan in de gemiddelde caravan.

Gelukkig staat daar meer dan genoeg verlichting tegenover. In het plafond zijn dimbare spotjes verwerkt boven de zithoek en het frans bed. Een andere belangrijke constructie om de warmte binnen te houden vormt de ventilerende wandbekleding die bovendien – net als het isolerende, lichtreflecterende en zachte plafond – de akoestiek verbetert.

Kabe Classic_schoenendrogerNatte schoenen? Daarvoor heeft Kabe net als voor je jas een speciaal droogkastje inclusief lekbak gereserveerd.

Wie na een dagje skiën of een wandeling door de sneeuw binnenkomt met natte schoenen, heeft geen oude kranten nodig. Als je binnenstapt, vind je onder de zithoek een speciaal droogkastje voor je schoenen. Voor je jas is ook zo’n droogplek ingebouwd. Deze kledingkast vind je naast de badkamer.

Net als bij de schoenendroger is onder de lekbak een convector ingebouwd die is aangesloten op de centrale vloeistofverwarming, zodat je schoenen en je jas de volgende dag zeker droog zijn.

Afzuiginstallatie

Het volgende wat mij opvalt is de open vitrinekast naast de koelkast die speciaal is ingebouwd voor wijnflessen. Zonde van de bergruimte zou je zeggen. Niets is minder waar. Na een rondje langs alle kastjes moet ik bekennen dat je een knappe jongen bent als je in deze caravan bergruimte tekort komt. In de koelkast en het vriesvak daarboven kan je een flinke tas boodschappen kwijt.

Onder het bed zit een optioneel bagageluik met verlichting die je ook van binnenuit makkelijk kunt openen door het matras omhoog te klappen. Je ski’s kan je prima kwijt in een speciale bagageruimte. Het skivak aan de voorzijde neemt de volledige breedte van de caravan in beslag en is dus breed genoeg om die lange latten in op te bergen.

Net als de comfortabele zithoek is de keuken ruimer dan verwacht. Het gasfornuis telt drie pitten. De ruimte ertussen is voldoende om met drie pannen te kunnen koken. Daarnaast is plaats voor een ronde wastafel. Het werkblad bevindt zich voor het gasfornuis en is ruim genoeg voor een grote snijplank.

Het keukenraam is vrij klein, maar daar heeft Kabe iets op gevonden. Net als alle andere Kabe-caravans is de Classic voorzien van een afzuiginstallatie boven het gasfornuis. Wel zo noodzakelijk, in de winter zet je immers niet snel je raam open als je gaat koken.

De keukenlades en -kastjes lijken in eerste instantie niet open te gaan, maar wat blijkt? Iedere keukendeur en -la heeft een eigen centrale vergrendelknop. Deze bevinden zich aan de bovenkant.

Koninklijk slapen

Ik ben benieuwd of de badkamer ook zo ruim oogt. Deze bevindt zich linksachter, pal naast het bed. Je stapt binnen via een schuifdeur. Dat is maar goed ook. Als de deur naar buiten toe open zou gaan, zou deze meteen tegen de bedrand stoten. De kraan van de wastafel in de hoek is dubbel functioneel.

Kabe Classic 470 XL KS_interieurVanuit je bed stap je zo de badkamer in.

Draai de kraan los en je hebt een douchekraan in je hand. Wel jammer dat er geen haakje is waar ik de kraan aan op kan hangen. Dat wordt een snelle douche. Als ik de badkamer uitstap, lig ik bijna onbedoeld op bed. Aha, onder de deur zit dus een drempel.

Het frans bed van 196 bij 140 centimeter met afgeronde hoek zodat je er makkelijker omheen kan lopen, ligt meteen heerlijk. De combinatie van een twaalf centimeter dik spiraalmatras met een opdekmatras van zes centimeter ligt niet te hard maar ook niet te zacht. Perfect als je het mij vraagt. Wel mis ik een nachtkastje om mijn telefoon en horloge op te leggen. De volgende ochtend word ik uitgerust wakker.

Conclusie

Eerlijk gezegd bekruipt mij in sommige caravans een benauwd gevoel. In deze Kabe Classic 470 XL KS heb ik daar geen last van. Door de luxe uitstraling, comfortabele zithoek, ruime keuken en frans bed voel ik me in deze caravan een stuk vrijer. Zo zie je maar hoe groot het effect kan zijn van een extra brede caravan. Qua comfort en luxe is deze Kabe bijna hotelkamerwaardig. En dat had ik niet gedacht toen ik hem voor het eerst binnenstapte.

Adria Altea 542 PH

Na het lezen van dit hele verhaal en het bekijken van de testvideo ben je ongetwijfeld ook benieuwd naar alle andere verhalen in ACSI FreeLife 2-2019. Hier kun je ‘m bestellen!

In de komende nummers verschijnen ook de video’s van de andere nieuwe modellen op deze website. In ACSI FreeLife 3-2019 staat de Adria Altea 542 PH in de spotlights. Welke caravan moeten we volgens jou de revue laten passeren in 2019? Tip ons via redactie@acsifreelife.nl

Praat mee

Praat mee: Testvideo: Kabe Classic 470 XL KS

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht