Signalement
- Merk
- Sprite
- Model
- Basecamp
- Onderstel
- Al-Ko gegalvaniseerd stalen chassis met Euro-as,
- Testjaar
- 2019
- Gewicht
- Leeggewicht 895 kg, rijklaar gewicht935 kg, max. toelaatbaar totaalgewicht 1.100 kg, max. toelaatbaar totaalgewicht na opwaardering 1.300 kg, laadvermogen 165/365 kg
- Basisprijs
- € 23.295
Een kampeervakantie staat voor mij standaard in het teken van de fiets. Slapen doe ik nog altijd onder het tentdoek maar langzamerhand kijk ik uit naar de volgende stap: een vouwwagen, een daktent of toch een caravan. Wat dat betreft zou de Sprite Basecamp precies bij mij moeten passen, maar is dat in de praktijk ook zo?
Sprite = Swift
Sprite en Swift hebben in 2017 de handen ineengeslagen. Vanaf het modeljaar 2018 levert de Engelse caravanfabrikant al zijn exportcaravans onder de naam Sprite. Samen met de Alpine Sport-, Mondial SE- en de Cruzer SR-serie vertegenwoordigt de Basecamp de Sprite-familie.
Kom maar achterom
Vooralsnog kende ik deze kleinste Sprite alleen van de foto’s. Mijn aandacht richt zich direct op het getinte panoramaraam dat zo kenmerkend is voor Sprite. In combinatie met de oranje-zwarte kleurtinten geeft dit aerodynamische front de Basecamp een stoere uitstraling die past bij de sportieve kampeerder.
Naar de toegangsdeur is het even zoeken. Die zit bij deze Engelse caravan niet aan de zijkant maar aan de achterkant. Handig als je die andere tweewieler met pedalen in de caravan wil stallen. Daarvoor moet je wel eerst de zitgroep ombouwen.
Ombouwen Sprite Basecamp
Dat is gelukkig zo gepiept. Je klapt de bedbank op en je maakt deze met de spanbanden vast aan de zijwand. In de vloer vind je onder beide bedbanken twee bevestigingsogen, zodat je er eenvoudig twee fietsen kunt stallen en een fietsendrager dus niet per se nodig is.
Royaal tweepersoonsbed
Hartstikke fietsvriendelijk zo’n stalling in je caravan maar als het bedtijd is moeten die tweewielers toch echt naar buiten. De banken klappen gelukkig snel terug in de slaapmodus. De losstaande tafel klap je eveneens eenvoudig in elkaar en kan je precies kwijt in de kledingkast naast de toiletruimte. Je trekt de lattenbodem uit, je vult het middelste deel op met de rugkussen en tadaa daar is je tweepersoons bed van 183 centimeter lang en 198 centimeter breed.
Laadruimte
Je fietshelm en andere lichte bagage kan je kwijt in de drie canvas tassen boven de bedbanken. Deze tassen met ritssluiting aan de voorkant klik je eenvoudig los als je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen of wat mee wil nemen voor onderweg. Handig bedacht.
Zonnepaneel op het dak
Een andere slimmigheid aan deze Basecamp is het Swift Command Systeem. Met dit digitale controlesysteem, dat Sprite standaard heeft ingebouwd in de Basecamp en de duurdere Cruzer SR-serie, bedien je de rondverwarming en de lichtsterkte en word je niet verrast door een lege accu. Ook vind je hier de status van je zonne-energie die de caravan binnenhaalt dankzij een 100 watt-zonnepaneel op het dak. Met de bijbehorende app kan je het controle-systeem ook op afstand bedienen. Kan je alvast de verwarming omhoog zetten als je onderweg bent naar de camping.
‘Haute caravan’
Als je weer wat inwendige energie nodig hebt, kan jij je in de keuken van deze kleine spruit aardig uitleven om een knorrende maag voor te zijn. In de caravan – die is voorzien van een Dometic-koelkast van 85 liter met elektronische ontsteking en uitneembaar vriesvak – kan je voor een compacte caravan als de Basecamp meer dan genoeg kwijt. Dat is niet het enige. Onder de driepits kookplaat is standaard een gasoven én aparte grill ingebouwd. Laat die ovenschotel maar komen.
Douchen
Stap jij na jouw fietsrondje liever meteen onder de douche? Je zou het misschien niet zeggen in een caravan van ruim zes vierkante meter, maar daarvoor hoef je deze kleine caravan niet uit. Naast het cassettetoilet en de wastafel is in de toiletruimte nog net genoeg ruimte overgehouden om te kunnen douchen.
Conclusie Sprite Basecamp
Testredacteur Sander Cox: “Voor deze Sprite Basecamp ben je € 23.295 kwijt. Dat is niet te zuinig voor zo’n compact huis op wielen. Toch sta je er van te kijken hoeveel luxe daar tegenover staat zoals een aparte oven en grill en een zonnepaneel. Het oog wil natuurlijk ook wat. Dat zit in deze Sprite wel goed, niet alleen van buiten. Smaken verschillen, maar de donkergrijze bedbanken en keuken in combinatie met de witte wanden en de oranje-zwarte canvas tassen boven de zitgroep geven deze caravan een stoere en gedurfde uitstraling die je in andere compacte caravans nauwelijks tegenkomt.”
In pdf-vorm
Wil je het hele artikel over de Sprite Basecamp liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.