Signalement
- Merk
- Knaus
- Model
- Südwind 450 FU
- Onderstel
- Al-Ko chassis met rechte as
- Testjaar
- 2019
- Gewicht
- Rijklaar gewicht: 1.180 kg, max. toelaatbaar totaalgewicht: 1.400 kg
- Basisprijs
- € 22.252
Knaus maakt al sinds 1960 caravans. In 1962 ging de allereerste Südwind in première. Het model is al jaren een favoriet onder caravankampeerders. Voor modeljaar 2019 heeft Knaus vijftien volledig nieuwe indelingen bedacht waarvan de 450 FU met een lengte van 667 centimeter er eentje is. Met een frans bed, een toiletruimte en aparte wasbak voor in de caravan, een rondzit achterin en een keuken en kledingkast in het midden is het een ideale indeling voor twee.
Protec-frame
Maar niet alleen de indeling is vernieuwd. Ook de striping aan de buitenkant en de constructie hebben een update gekregen. Zo heeft de Südwind een extra sterk glasvezelversterkt dak dat bijna drie keer zoveel glasvezel heeft als standaard glasvezelversterkt kunststof. Daarnaast verbeteren de aluminium profiellijsten – Knaus noemt ze Protec-frame – , die de zijwand, voorwand, de achterwand en het dak met elkaar verbinden, de stabiliteit van de opbouw. De profiellijsten zorgen er ook voor dat je je niet langer hoeft te storen aan kitranden die verkleuren of uitpuilen, want die zijn er simpelweg niet.
Het lijkt wel winter
Het is net mei als we door de poort van RCN De Jagerstee in Epe rijden op weg naar onze kampeerplek. Toch laat het mooie weer te wensen over. Het is koud en bij vlagen heel nat. Gelukkig hebben we een momentje dat de zon weer even tussen de wolken is gepiept als we de caravan op z’n plek zetten. Net als de zon, is dit klusje ook zo gepiept. De slinger voor het uitdraaien van de steunen hangt voor in de disselbak die je als een busluik kunt openen. Hiervoor moet je wel wat kracht zetten, maar vervolgens kun je zonder kopstoten gemakkelijk bij je spullen. Aan de voorkant piepen we de slinger door de openingen in de chique bumper. De app op mijn telefoon die in het midden van de caravan op de vloer ligt geeft meteen aan dat de caravan waterpas staat.
De disselbak open je als een busluik, maar daarvoor moet je wel wat kracht zetten.
Ik sluit vlug de stroomkabel aan in het speciale serviceluik linksachter waar ook de kraan van de verswatertank en de aftapkraan van de vuilwatertank zit. Handig bij elkaar. Het is even wurmen, maar dan zit de aansluiting wel netjes en veilig achter slot en grendel. In de disselbak open ik de gaskraan en ik haast me naar binnen om meteen de verwarming aan te zetten. Het lijkt qua gevoelstemperatuur namelijk buiten wel winter.
Pantoffels niet nodig
Onze testcaravan is voorzien van vloerverwarming. Het duurt even voordat die aangename warmte afgeeft, maar dat is ook logisch aangezien het een splinternieuwe caravan is die voor het eerst wordt gebruikt. Het is zo koud dat de verwarming de hele nacht op een lage stand aan blijft. Hierdoor blijft het aangenaam in de caravan. En de vloerverwarming is werkelijk een feestje als je met je blote voeten uit bed stapt in de morgen. Heb je warme voeten, dan blijft je hele lichaam namelijk warm. Ook als je in de rondzitgroep van je ontbijtje geniet is het prettig dat je geen pantoffels nodig hebt om er warmpjes bij te zitten. Terwijl de verduisteringsgordijnen rondom de caravan dicht blijven open ik wel de dakluiken. Via de luiken valt een enorme bak met licht binnen. In combinatie met het lichte interieur heb je toch het buitengevoel terwijl je rustig wakker wordt in alle privacy.
Kleine kampeerder
Hoewel de matrassen op het franse bed voor in de caravan nieuw zijn, en dus nog een beetje stug, liggen ze nu al heerlijk. Ik kan me wel voorstellen dat het bed voor lange kampeerders wat aan de korte kant is. Ik ben echter 1.65 centimeter lang en heb samen met mijn zoon Nico (1) meer dan genoeg ruimte om comfortabel te slapen. Zijn campingbedje past overigens met gemak in het gangpad tussen de keuken en de toegangsdeur.
Een doorkijkje vanuit de rondzitgroep in de achterkant van de caravan.
De toegangsdeur is een extra brede deur die aanzienlijk stiller sluit dan de deuren die doorgaans worden gebruikt. Dat is niet alleen prettig voor jezelf maar ook voor je kampeerbuur. De brede deur levert in het interieur een ruimtelijk gevoel op. Daarnaast kan ik het wel waarderen dat ik Nico niet gelijk wakker maak als ik de deur open of sluit na een gezellige borrel bij de campingbuur.
Iets wat mijn kleine kampeerder tevreden stemt is de spiegel boven de wasbak links van het bed. Terwijl hij op bed staat te bouncen met zijn knuffelaapje slingerend in zijn hand ziet hij zijn eigen vrolijke hoofdje steeds verschijnen. Kiekeboe, spelen met jezelf is natuurlijk het allerleukst!
Potten en pannen
Apart van de wasbak zit ook de afgesloten toiletruimte links van het bed. Onze testcaravan is niet uitgerust met een douche, maar de ruimte leent zich er wel goed voor. Ook de keuken is ruim opgezet. Er is genoeg aanrechtblad om je groenten en fruit te snijden. Bovendien heb je in de keukenladen en bovenkasten meer dan voldoende ruimte voor al je potten en pannen. Om nog maar te zwijgen van de 140 liter koelkast die naadloos opgaat in het interieur. Het is ook handig dat Knaus de wasbak extra diep heeft gemaakt. Hiermee is het risico op spetters op de kussens van de zitgroep aanzienlijk kleiner.
In de ruime keuken heb je volop ruimte om de keukenprins uit te hangen.
Die kussens zijn dusdanig gevormd dat het zitcomfort optimaal is. Ik vraag me af of die vorm het slaapcomfort ten goede komt, maar dat hebben wij niet kunnen testen. Met de extra kussens in de kledingkast is de rondzit namelijk om te bouwen tot extra slaapplaats. De eettafel met een telescopische zuil duw je daarvoor eenvoudig naar beneden waarna je hem vergrendelt. Iets wat Knaus overigens ook aanraadt om tijdens het rijden met de caravan te doen.
Conclusie Knaus Südwind 450 FU
Testredacteur Katinka Schippers: “Ik vind het best indrukwekkend hoe Knaus zoveel items op zo’n klein oppervlak heeft weten te positioneren. Er is goed over nagedacht hoe het ruimtelijk gevoel in de caravan zo goed mogelijk behouden kon blijven. Missie geslaagd wat mij betreft. Een kritische noot is echter wel de montage die op enkele plekken wat te wensen overlaat. Zo is het klemmetje van het spiegeldeurtje boven de wasbak afgebroken en zijn de haakjes die het plankje onder in de kledingkast op zijn plek moeten houden ook uit de wand gekomen. Dit laatste kan ook te maken hebben met de geringe belading. Maar als je de minpunten tegenover het comfort en de techniek aan boord plaatst, krijg je toch heel veel waar voor je geld.”
In pdf-vorm
Wil je het hele artikel over de Knaus Südwind 450 FU liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.