Er zijn twee redenen waarom je zo zelden een achteruitrijcamera op een caravan vindt. Ten eerste omdat de overdracht van beeld via een kabel zo goed als onmogelijk is en ten tweede omdat radiosignalen te storingsgevoelig zijn.
Verbinding via draadloos internet
Dometic heeft daarom gekozen voor een verbinding via draadloos internet (WLAN). De € 193 kostende zender VT 100 ontvangt de signalen van alle camera’s van Dometic, in ons geval de simpele Cam 29S, via een kabel en geleidt ze verder via een antenne op een Apple- of Android-apparaat. De daarvoor benodigde app, die ook staande en bewegende beelden kan opnemen, is gratis.
De inbouw is in principe eenvoudig. De VT 100 heeft stroom van 12 volt nodig, de camera krijgt zijn energie van de antennekabel van de zender. Aansluiting op de achteruitrijlamp wordt afgeraden omdat de WLAN-verbinding normaal gesproken in zes seconden tot stand moet komen.
Montage onder de vloer
Om de camera te monteren, boor je twee kleine gaatjes en een groter gat van 13 millimeter doorsnede in de caravan; de gaten moeten vervolgens vanaf de achterkant gedicht worden. Voor de test hebben we ervoor gekozen de kabels binnen te monteren. Daarom hebben we gaatjes voor de kabels geboord in de bovenkastjes om de WiFi-zender met kabelschoentjes aan te sluiten op de transformator. Montage onder de vloer is een prima alternatief dankzij het waterdichte omhulsel van de zender. Wel moet de circa één meter lange kabel naar de antenne zo ver mogelijk van de vloer worden geplaatst.
De test laat zien wat de zender waard is. Met een provisorische aanleg van de kabels was er heel snel een WLAN-verbinding met een smartphone die zich buiten de trekauto bevond. Op het display verschenen haarscherpe beelden.
Onvoldoende resultaat
In de trekauto, een Audi Q3, viel het beeld echter steeds weg. Het zoeken naar het net had met drie verschillende apparaten steeds onvoldoende resultaat. Kwam de WLAN-verbinding wel tot stand, dan toonden stokkende beelden dat de datatransfer niet compleet was. Zelfs met meerdere verplaatsingen van de kleefantenne, inclusief plaatsing op het dak, verbeterde de verbinding niet.
Ook een tweede test met een ander apparaat en een nieuwe antenne haalde niet het beoogde resultaat. Wellicht omdat er geen raam aan de achterkant van de caravan was, maar dat zou toch bij een beloofde zendafstand van zestig meter niet de reden mogen zijn.
Bron: MPS