ACSI FreeLife

Menu

V&A: Waarom kraakt de vloer van onze caravan?

Vraag van Jan van Dommelen uit Ruinen:

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
slide freelife expert pagina

De vloer van de achterkant van onze Elddis caravan uit 2002 begint te kraken als je er loopt. Vooral als je er ’s nachts uit moet is dat irritant. Is dat een bekend probleem? En hoe is dat op te lossen?

Antwoord van Joop:

Helaas is een krakende caravanvloer een bekend probleem. Het probleem ontstaat omdat de vloer is gemaakt van een sandwichconstructie. De middelste laag is isolatiemateriaal. Met de tijd kan die tussenlaag degenereren. Hoe snel dit gebeurt, is afhankelijk van de kwaliteit. De vloer is dan niet meer homogeen en kan gaan veren. Op veel belopen plaatsen komt dit het vaakst voor.

De vloer voor het keukenblok is berucht bij sommige caravans. Sommige caravan hebben er zelfs na vele jaren geen last van, andere al na een paar  jaar gebruik. Een tijdelijke oplossing is vanaf de onderkant injecteren met kunsthars. Dat dient door een deskundig bedrijf gedaan te worden. Helaas is er zelfs dan geen garantie op blijvend succes.

Heb jij ook een vraag voor onze expert Joop?

stel je vraag

Praat mee

  1. fB
    familie Brakenhoff

    Nog even ter verduidelijking voor de krakende caravan. De viltjes plakken tussen de deksels en de bankjes.

    Reageer
    0
    0
  2. fB
    familie Brakenhoff

    Een krakende caravan schijnt nogal een probleem te zijn. Wij hadden er ook last van en wilde de kar kwijt. Tot wij er bij toeval achter kwamen dat het aan de bankjes lag. Die functioneerden als klankkast. Door daar wat viltjes tussen te plakken was het hele probleem opgelost.

    Reageer
    0
    1
  3. WH
    Willem van Heusden

    Joop geeft als antwoord op een krakende/ verende vloer doordat er een sandwich constructie toe gepast wordt. Een sandwich constructie wordt in de boten en vliegtuigbouw al jaren toegepast omdat het met licht gewicht toch heel sterke constructies mogelijk zijn.
    Het probleem van de vloer is het gebruikte schuim. Polystyreen schuim is een isolatie schuim wat in beperkte mate ook druk belasting kan dragen, maar vooral statische belasting en niet dynamische belasting die het lopen in de caravan optreed. Zoek op internet: sandwich constructies lijm verbindingen of Kerkhofs Simon sandwich constructies. Constructie vereisten voor een dragende sandwich constructie zijn: onder belasting mag het schuim niet van dikte veranderen en de verlijming schuim met dek platen mag niet delamineren [ los scheuren ], wij weten allemaal dat dat juist het probleem van een caravan vloer. Er zijn echte constructie schuimen die ook isoleren en een hoge drukvastheid en misschien nog belangrijker een hoge afschuif sterkte bezitten. Als voor beeld Rohacell : 32 kg/ m3, drukvastheid 4 kg/cm2 en afschuif sterkte 4 kg/cm2, dat zijn waarden waar polystyreen nooit aan kan voldoen. De schrijvende pers heeft nooit durven zeggen dat een verende krakende vloer een structureel probleem is door verkeerd materiaal . Wanneer men het loopvlak van de vloer [ chassis breedte X loop lengte ] voorziet van beter schuim zijn vloer problemen verleden tijd en kan men op de vloer ook 10 jaar garantie geven, waarmee de caravan producent zelf het vertrouwen uit spreekt in zijn product. Wij zien nu wel 12 jaar gar. op waterdichtheid maar de vloer is een veel belangrijker onder deel van de caravan: nl. het fundament ! Een constructie schuim vereist ook geen ander productie systeem, mits de verlijming gebeurt met een polyurethaan of epoxy lijm. Dat het schuim duurder zal zijn dan polystyreen schuim is waar. Maar beter nu 150 euro voor een betrouwbare vloer dan later geconfronteerd worden met reparatie kosten die maar tijdelijk een oplossing bieden. In 2002 een Hobby 400 SF gekocht, in 2005 [4 e kampeer seizoen] verende vloer, geïnjecteerd. In 2007 weer het zelfde, geïnjecteerd na overleg met mijn caravan verzekering die eigen gebrek/ constructie fout dekt als caravan 5 jaar of ouder is . In 2010 weer het probleem en de door Ad Dekker voorgestelde reparatie met argumenten afgewezen, mijn verzekering was het met mij eens en heeft mij het aankoop bedrag voor een gelijkwaardige caravan met het zelfde bouwjaar uit gekeerd. Mijn advies voor een caravan verzekering, kies een verzekering met dekking na 5 jaar voor eigen gebrek/ constructie fout, helaas moet je wel 1e eigenaar zijn . De ANWB verzekering dekt eigengebrek/constructie fout: 1e eigenaar, 5 of 10 jaar nieuwwaarde dekking, caravan niet ouder dan 36 maanden en schade kan niet verhaalt worden op dealer of producent. Dus deze verzekering is niet aan te bevelen.
    Wij zitten niet te wachten op nieuwe constructies zonder garanties. Geen honingraad en ook niet het door Swift gelanceerde 5 voudige gepatenteerde sandwich constructie zonder lange garantie . Swift claimt 8000 kg draag vermogen. Neemvloer opp.vl. 200X400 = 80000 cm2 , geeft een druk belasting van 0,1 kg/ cm2. Bij deze belasting zouden de polystyreen vloeren ook geen problemen vertonen! Dat gebruiksduur en gewicht van de gebruikers en verschillen in vloer dikte invloed heeft wanneer vloer problemen ontstaan zal duidelijk zijn.
    Gr. willem

    Reageer
    2
    0

Praat mee: V&A: Waarom kraakt de vloer van onze caravan?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht