“Hiervoor reden wij met dezelfde caravan getrokken door een Volkswagen Touran 2.0 liter met 150 pk en 1.500 kilogram trekgewicht. Met deze auto reden we probleemloos. Met onze Mazda kan ik helaas niet sneller dan 80 kilometer per uur. Als ik harder rijd, begint de caravan gigantisch te slingeren, terwijl de fabrieksopgave 1.800 kilogram aan trekgewicht opgeeft. Beladen weegt de caravan 1.530 kilogram. Dat is ook de reden van de autoswitch. Weet u de oplossing?”
Antwoord van Joop:
Hoeveel de trekauto mag trekken, heeft niets met het weggedrag van de combinatie te maken. Zolang de auto maar (veel) meer mag trekken dan de caravan zwaar is. Dat is wat wettelijk is toegestaan.
Wat een auto kan presteren als trekker hangt af van een reeks voorwaarden. De door de motor te leveren energie (koppel) is er slechts één van. De stabiliteit van een combinatie hangt verder af van de balans tussen de massa van de auto en de caravanmassa. De beladen caravan dient niet zwaarder te zijn dan 75 tot 80 procent van het beladen gewicht van de trekauto. Het mag duidelijk zijn dat bij deze combinatie de kritische snelheid gevaarlijk laag ligt.
Voor een veilig weggedrag hoort deze snelheid minimaal 20 kilometer per uur hoger te liggen dan de gebruikelijke kruissnelheid (de daadwerkelijke snelheid). Slecht weggedrag van een bepaalde auto met een bepaalde caravan kan onder anderen de volgende oorzaken hebben.
Auto
- Achterwielophanging is te slap. Duw maar eens aan de zijkant tegen de trekhaak. Elke zijdelingse beweging is een bron van slingergevaar.
- Speling op de trekhaakbevestiging
- Achteroversteek te groot
- Bandenspanning van de achterbanden te laag
- Disseldruk te hoog waardoor de voorkant van de auto omhoog komt en dat kan weer invloed hebben op het stuurgedrag
- Disseldruk te laag: bron van slingergevaar door gebrek aan demping in de kogelkoppeling.
- De door het typeplaatje van de trekhaak aangegeven disseldruk berust vaak op een rekenkundig sommetje in relatie tot het maximaal toegestane gewicht van de auto en heeft niets te doen met de belastbaarheid van de achterbrug.
Caravan
- Verkeerd beladen: belading te ver achterin (fietsen en een volle watertank) en daarna gecorrigeerd door ook de disselbak goed vol te laden.
- Gewichtenbalans deugt niet (massa auto versus massa caravan)
- Ontbrekende of versleten anti-slinger koppeling
- Verkeerde bandenspanning (te hard of te zacht)
- Bandenmaat en de spanning dienen te zijn aangepast aan de asbelasting
- De Load-Index (de belastbaarheid) moet voldoende zijn voor de maximaal toegelaten caravanmassa.
Anti-slinger koppeling
Voldoende wrijving in de kogelkoppeling is van heel groot belang voor een goed weggedrag van de combinatie. Dat bereik je door voldoende disseldruk, eventueel montage van een anti-slinger koppeling.
Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.