Vraag van Cor Kuilboer uit Berkel-Enschot:
Als ik met mijn TEC-caravan in de bergen rijd maak ik mij zorgen over de remmen van de caravan bij het afdalen. Kunnen deze remmen oververhit raken bij een lange afdaling? Ik schakel natuurlijk terug om zoveel mogelijk op de motor af te remmen, maar hoe gaat dat met de oplooprem van de caravan?
Antwoord van Joop:
Het is terecht dat meneer zich zorgen maakt over de oplooprem. Als de caravan mee gaat remmen, worden zijn remmen zeker oververhit. Dit kan hele nare gevolgen met zich meebrengen. Daarom moet je dit zo veel mogelijk vermijden.
Hierbij een recept voor een goede afdaling:
-Kies wanneer mogelijk een andere route met een minder steile daling.
-Wanneer dit niet mogelijk is, start dan met een zeer lage snelheid aan de afdaling in een lage versnelling. Schakel de motor niet uit.
-Voor een bocht rem je kort en stevig. Dit doe je ook wanneer de snelheid te snel oploopt. Daarna trek je op, zodat de oplooprem weer lost.
-Neem vaak een rustpauze om de remmen te laten afkoelen. Je kunt de temperatuur controleren. Wanneer de rem warmer is dan handwarm, moet je nog even wachten. Als de banden en de naaf onaangenaam heet blijken te zijn, zit je in de gevarenzone. Dat stoppen moet je niet te lang uitstellen bij een lange steile afdaling. Koelen met water draagt een zeker risico, de gietijzeren remtrommel kan spontaan barsten bij een te grote thermo-shock
-Rem niet zachtjes bij tijdens het dalen en blijf van de koppeling af. Behalve uiteraard wanneer je moet schakelen.
-Automaat zet je in de daal-modus.
Dan nog een paar opmerkingen:
De oplooprem gaat mee remmen als de caravan sneller daalt dan de trekauto, “inloopt” op de auto. De demper (vooraan op de dissel bij de trekklauw) in het remsysteem moet dat bij het dalen zo lang mogelijk en liefst helemaal voorkomen. Een defecte of te lichte oploopremdemper laat de caravan al veel te vroeg mee remmen met alle gevolgen van dien.
Maar als het nodig is moet er ook door de caravan geremd worden, natuurlijk. Door een truc uitschakelen van de oplooprem is verboden en levensgevaarlijk.
Remmen op de motor spaart wel de autoremmen maar niet de oplooprem van de caravan. Een slecht werkende oploopremdemper (bij de trekklauw) laat de caravanremmen te snel in komen, maar ook een goedwerkende demper kan soms niet voldoende zijn. Bijvoorbeeld wanneer de caravan zwaar beladen is. Sommige caravans zijn van huis-uit voorzien van een te lichte demper.
Monteer je een te zware demper dan kan het voorkomen dat, zelfs als de caravan mee moet remmen, bijvoorbeeld bij een noodstop, dat te laat gebeurt. De APK-normen eisen ook voor caravanremmen een zekere remvertraging. Met een te zware demper zou die remvertraging misschien niet gehaald kunnen worden. Aanpassen van het remsysteem van een caravan mag niet zomaar. Advies van een kundige dealer of importeur is nodig voor deze aanpassing.
Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.