ACSI FreeLife

Menu

Hoe kun je kleding wassen op de camping?

Een wasmachine meenemen op kampeervakantie? Waarom niet! Er zijn speciale wasmachines te koop met centrifuge, bedoeld voor gebruik op de camping. Zoals de Mestic MW-120 en die probeerden we (Europa’s campingspecialist ACSI en verhuurplatform Camptoo) uit.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Wassen op de camping2

Natuurlijk, er zijn talloze campings met wasfaciliteiten, maar soms is het gewoon heerlijk als je je eigen boontjes kunt doppen. Of in dit geval je kleding kunt wassen. En zeker als je met een camper reist kan een eigen wasmachine een uitkomst zijn. De Mestic MW-120 is een combinatie van een wasmachine en een centrifuge. Dit model is dankzij zijn lage gewicht en compacte formaat ideaal om mee op reis te nemen.

Duurzame motor

De mini-wasmachine heeft een duurzame motor waarmee je 3,5 kilogram aan droge was kunt wassen op de camping. Vervolgens kun je de was ook meteen een beetje drogen. In de centrifuge, die aan de rechterkant van het apparaat is ondergebracht, kun je 1,5 kilogram bijna droog slingeren. De motor van deze combi wasmachine is koolborstelloos. Dat betekent dat het anker in de machine is voorzien van een permanente magneet. De motor verbruikt daardoor minder stroom, wordt minder snel warm en maakt minder geluid. En dat valt meteen op bij het eerste gebruik.

Wassen op de camping

Deze wasmachine is heel eenvoudig te gebruiken. We vullen hem met water tot aan de maximaal-streep. We gebruiken hiervoor het warme water uit onze camper dat we in een gieter laten lopen. Maar je kunt het apparaat ook in de toiletruimte plaatsen en de machine vullen via de doucheslang als je die hebt. Dat komt meteen goed uit voor als je na het wassen het water weg wilt laten lopen. Omdat wij onze test ook in beeld brengen (check de video verderop in het artikel!) hebben we voor het gemak de wasmachine buiten de camper neergezet. Het apparaat verwarmt niet, dus vandaar dat we hem vullen met warm water.

We vullen de machine met enkele broeken en een paar t-shirts. Qua gewicht zitten we daar niet mee aan de limiet, maar de lange broeken nemen aardig wat ruimte in. Tot slot voegen we het wasmiddel toe. We stellen de timer in en laten vervolgens de machine het werk doen.

Ping en klaar!

Een ‘ping’ na zo’n twaalf minuten herinnert ons eraan dat de wasbeurt klaar is. We draaien de knop naar ‘drain’ zodat het water weg kan lopen. Staat jouw wasmachine in de douchebak van je kampeermiddel, dan kun je het direct weg laten lopen. Wij hebben het apparaat op een krukje gezet en laten het water via een meegeleverde afvoerslang in een emmer lopen. We spoelen de was een aantal keren na, totdat er geen zeepbellen meer in het water te zien zijn. We wringen de kleding daarna uit en selecteren een korte spoeltijd. Daarna vullen we de centrifuge met de helft van de kleding. Ook hierbij staat het emmertje klaar om het water op te vangen. Het is verstandig om eerst een paar seconden te centrifugeren om de grootste hoeveelheid water alvast weg te laten lopen. Daarna laat je de centrifuge zijn complete programma afwerken.

Wassen op de camping3Katinka en Frans inspecteren hoe schoon de was is geworden.

Verrassend stil

En dit gaat verrassend stil. Gezien de maat van het apparaat hadden we meer geluid verwacht, maar met het geluid wat de machine produceert zal geen enkele campingbuur klagen over geluidsoverlast. Dit lijkt anders te zijn bij het centrifugeren, maar niets is minder waar. Hoewel het wel meer geluid maakt dan het wassen, is het zeker geen herrie te noemen. De herrie die bij onze eerste poging ontstond was te wijten aan het verkeerd plaatsen van het deksel dat je bovenop de kleding moet leggen om te voorkomen dat het uit de trommel wordt geslingerd. Aandachtspuntje bij het gebruik.

Conclusie

De was komt er vervolgens redelijk droog geslagen en vooral fris geurend uit. Wat ons betreft schoner dan een simpel handwasje. Ook al moet je toch wat handelingen verrichten om het apparaat goed zijn werk te kunnen laten doen, vinden wij dat de wasmachine (à € 131,95) een uitkomst kan zijn. Zeker als je voor lange tijd op reis bent. Het apparaat werkt zo eenvoudig (en energiezuinig) dat een kind zelfs de was kan doen.

Praat mee

  1. MG
    Mirjam Godschalk

    Fantastische wasmachine en ’n nog betere centrifuge!

    Reageer
    1
    0
  2. SP
    Sustainable Products

    Up To Do Good is a ”One of a kind” concept store at Schiphol Plaza and online platform with unique sustainable design accessories and fashion with ‘green’ labels. The goal? Making the world more beautiful and better!
    https://www.uptodogood.nl/en/

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Hoe kun je kleding wassen op de camping?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht