Steeds meer eigenaren laten een mover onder hun caravan monteren. Begrijpelijk, want die maakt een einde aan het geduw en getrek op de camping en in de caravanstalling. Maar een mover heeft stroom nodig, dus is de caravan automatisch ook uitgerust met een accu. En die kun je ook voor andere dingen gebruiken, bijvoorbeeld voor de verlichting, de tv en andere apparaten die op 12 volt werken.
Technische voorwaarden
Al sinds jaar en dag werkt alle verlichting op 12 volt en in plaats van stroomvretende halogeenverlichting worden steeds vaker zuinige led-lampjes gebruikt. Ook is de 13-polige connector bij de trekhaak voorzien van 12 volt-contacten voor de laagspannings-stroomvoorziening in de caravan.
Via een ervan wordt de caravanaccu tijdens het rijden door de autodynamo opgeladen. Dit door het contactslot geschakelde contact dient ook voor de voeding van de koelkast op 12 volt. De technische voorwaarden zijn dus aanwezig om je caravan onafhankelijk te maken van de stroompaal op de camping. Door antwoord te geven op verschillende vragen, maken wij je autonoom!
Vraag 1: Hoeveel elektriciteit heb ik nodig?
Wie met zijn caravan – gedurende een beperkte periode – onafhankelijk van het elektriciteitsnet wil zijn, maakt het beste vooraf zijn energieverbruik inzichtelijk. Het is namelijk van belang hoeveel energie in de accu kan worden opgeslagen en hoeveel energie er weer kan worden uitgehaald.
De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in stroomsterkte maal tijdsduur (ampère x uur = Ah). Voor een gebruikelijke caravanaccu ligt de waarde meestal tussen 80 en 100 Ah. Theoretisch kun je bij een 100 Ah-accu gedurende 50 uur 2 ampère afnemen of gedurende 2 uur 50 ampère.
In de praktijk
In de praktijk kun je echter niet de volledige reserve van een boordaccu aanspreken, anders bestaat het gevaar van diepontlading. Vakmensen raden aan om de boordaccu te ontzien en niet meer dan ongeveer 80% van de accucapaciteit te gebruiken. Ook invloeden van buitenaf, zoals de omgevingstemperatuur, beïnvloeden het opslagvermogen en daarmee de gebruiksduur van de boordaccu.
Een mover wordt vaak geleverd met een zo licht mogelijke accu omdat extra gewicht ten koste van het laadvermogen gaat. Hierdoor blijft er weinig reserve over voor andere toepassingen. Wie dus de accucapaciteit wil afstemmen op zijn verbruik, ontkomt niet aan wat rekenwerk.
Zonnepanelen
Als je echt langere tijd onafhankelijk van het lichtnet wil zijn, kun je zonnepanelen op je caravan monteren. De installatie is echter geen koud kunstje en goedkoop is het evenmin. In de meeste gevallen volstaat de boordaccu echter om de mover aan te drijven en om wat stroom te leveren tijdens een pauze onderweg.
Ben je benieuwd geworden naar wat er nog meer allemaal bij komt kijken om met je caravan onafhankelijk van het stroomnet te reizen? In het ACSI FreeLife nummer van juni/juli beantwoorden we nog vijf andere vragen, zodat je volledig geïnformeerd en uitgerust op pad kunt.