ACSI FreeLife

Menu

Leeftest: Sun Driver T690 Élégance

Redacteur Katinka reed met een Sun Driver naar het zonnige zuiden van Oostenrijk. Ze leefde en werkte twee weken in de luxe en stijlvol ingerichte Élégance T690. Maak kennis met dit relatief onbekende merk, gemaakt in Italië voor de Nederlandse en Belgische markt.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
ACSI FreeLife test Sun Driver Elegance

Signalement

Merk
Sun Driver
Model
T690 Élégance
Onderstel
Fiat Ducato 2,3 liter turbo-diesel, 140 pk, automaat, Euro 6.2 D, 9-trapsautomaat
Testjaar
2020
Gewicht
max. toelaatbaar totaalgewicht 3.500 kg, leeggewicht 2.856 kg, rijklaar gewicht 2.956 kg
Basisprijs
€ 72.740

De Nederlandse Sun Driver-importeur Gerald van den Belt zat hoogstpersoonlijk bij de PLA-fabriek in Toscane aan tafel om tot in detail zijn modelgamma voor Sun Driver samen te stellen. In 2013 rolden de eerste Sun Drivers uit de fabriek. De Élégance-serie is er sinds 2020. “PLA heeft ruim 35 jaar ervaring met het bouwen van campers.

Ik ben heel enthousiast over hun kwaliteit van de opbouw. Bij sommige andere merken is dit in mijn ogen rommelig. Bij PLA kunnen ze hoogwaardige campers bouwen die qua uitrusting passen in de hogere klasse, maar qua prijs in de middenklasse. Het prijsverschil zit hem vooral in de naam. Je voelt aan alles dat het met zorg en aandacht in elkaar is gezet”, legt Gerald me uit als ik voor het eerst kennismaak met zijn merk in zijn showroom Van den Belt Caravan en Camper in Rijssen.

“Voel maar eens aan deze deur”, zegt hij tegen me terwijl hij naar een garagedeur wijst van een ander merk camper. “En voel nu eens aan deze”, wijst hij me op de garagedeur van de Sun Driver Élégance. “Voel je het verschil?”, vraagt hij. En ik kan niet anders dan die vraag met ‘ja’ beantwoorden. “Het is gewoon superstevig door de manier waarop het hoogwaardige piepschuim wordt geperst”, legt hij uit.

Sun Driver T690 Élégance_voorkant

Fijne akoestiek

Naast de stevige constructie van kasten, kleppen en deuren, zijn ook de wanden extra stevig gemaakt. Ze zijn gevuld met styropor met ruimte ertussen gelaten voor een koudebrug. In combinatie met de dikke bodem die bestaat uit kleine geperste piepschuimkorrels en een ​top-laag van maar liefst 8 millimeter (in totaal is de bodem 7 centimeter dik bij de meeste merken is dit 3 centimeter) is de camper ook perfect geschikt om er in de winter mee op uit te trekken. Wat mij tijdens de reis door Karinthië opvalt is dat je door die materialen zo’n fijne akoestiek hebt in de camper. Zijn de ramen gesloten dan hoor je nauwelijks geluid van buiten, maar ook in de camper hoor je nauwelijks geluiden tijdens het rijden.

Zoals voorgaande jaren neem ik mijn kampeerliefhebbende ouders en mijn zoon ook mee op reis. Terwijl ik aan het werk ben voor de ACSI FreeLife TestTour vermaken opa en oma mijn actieve peuter. De camper biedt genoeg plaats aan ons alle vier. En dankzij de ruime garage achterin kunnen we ook gemakkelijk al onze bagage kwijt. Gelukkig is het hartstikke mooi weer waardoor we vooral veel buiten zijn. De Fiamma luifel komt ons goed van pas om schaduw te creëren.

Garage Sun Driver

De garage biedt veel opbergruimte.

Automatisch vakantie

Zodra je de 140 pk Fiat-motor van de Sun Driver Élégance start, heb je automatisch vakantie. Dat is natuurlijk snel zo als je met een camper op pad gaat, maar de Sun Driver doet er een paar extra schepjes bovenop. De T690 is namelijk uitgerust met een automatische schakelbak. Daardoor kun jij je voeten tijdens de rit laten rusten.

Tel daar nog de armsteunen aan weerszijden bij op en je zit volledig op je gemak achter het stuur. De grote zijspiegels met dodehoekspiegel, geven een goed zicht naar achteren en de achteruitrijcamera is een fijn hulpmiddel op de camping. Het voertuig heeft meer dan voldoende pk’s om met het overige verkeer mee te komen. Ook wanneer de hoogteverschillen in het zuiden van Duitsland steeds groter beginnen te worden.

Mobiel kantoor

De zitgroep vind je voor in de camper. De bestuurders- en passagiersstoel kunnen worden omgedraaid en zijn dan onderdeel van de zitgroep. De stoffering van de cabinestoelen is hetzelfde als de zitbank. De stof oogt als leer, maar voelt heel zacht aan en zit comfortabel. Het tafelblad kun je draaien en verlengen waardoor je vanaf iedere stoel prettig aan de tafel kunt zitten.

Er is door de extra zitplaats links van de toegangsdeur eventueel plaats voor vijf personen aan tafel. Als ik mijn laptop openklap zit ik het best in verhouding op de bestuurdersstoel. Door de dakluiken, het raam in de toegangsdeur en het raam bij de zitgroep valt er veel licht in de camper wat wordt gereflecteerd door de witte hoogglans meubelfronten. De lichtgrijze vloerbedekking, vormt een sereen geheel met de kleuren van de meubels. Het geeft daarnaast een heel ruimtelijk gevoel.

Sun Driver T690 Élégance_zithoek

Spiegeltje spiegeltje…

De T690 heeft achterin twee enkele bedden. Maar met gemak kun je er een royaal tweepersoonsbed van maken, waar je ook wel met z’n vieren in zou kunnen slapen. Ik vind de opening wel handig, want ik kan zo gemakkelijk mijn peuter omkleden terwijl ik op de trap sta. Onder het bed aan de rechterkant zijn een aantal lades waar ik zijn kleding een plekje heb gegeven, zodat ik alles meteen bij de hand heb.

Ik verbaas me over de spiegel in het midden van het bed. Wie wil er nu bij het krieken van de dag meteen geconfronteerd worden met je slaperige hoofd? Maar na een paar dagen verblijf zie ik er ook wel de voordelen van in. Als ik mijn zoon aankleed vermaakt hij zich ondertussen opperbest met het trekken van gekke bekken voor de spiegel. En daarnaast creëert de spiegel een ruimtelijk effect, de camper lijkt er langer door.

Slapen als roosjes

Onder de bedden vind je aan weerszijden kastruimte waar je kleding kunt ophangen of tassen kunt opstapelen. Boven het bed zijn ook een aantal bovenkastjes te vinden. Slim is de usb-aansluiting die is geïntegreerd in het hoofdlampje. Nadeel van het hoofdlampje is dat het erg heet wordt terwijl je het met je hand moet bedienen om de lichtsterkte aan te passen. Als het lampje al enige tijd heeft aangestaan, is dat niet fijn. We slapen overigens allebei als roosjes op de comfortabele matrassen. En mijn ouders evenzo, al is het matras op het elektrisch verstelbare hefbed boven de zitgroep voor in de camper een stuk minder dik.

Sun Driver T690 Élégance_bed

Zonnige zuiden

In het midden van de camper vind je toiletruimte die ook is voorzien van een douche. Het gebruik van de douche is een fijne luxe. Zeker met een peuter is het handig om alles bij de hand te hebben. Er is genoeg ruimte en dankzij de boiler is er ook warm water. De boel is daarnaast goed afgedicht, waardoor je het eenvoudig droog kunt houden.

Als je het toilet hebt gebruikt, klap je de wasbak in een handomdraai uit om je handen te wassen. Als je deze niet gebruikt, is het vlak onderdeel van de spiegel. Er is voldoende opbergruimte. Tegenover de toiletruimte is de keuken. De keuken heeft drie gaspitten en een ruime spoelbak. Een grote slim-tower koelkast aan de rechterkant biedt genoeg ruimte voor eten en drinken voor ons reisgezelschap voor een aantal dagen. De ijsjes uit de vriezer komen goed van pas in het zonnige zuiden van Oostenrijk!

Conclusie

Testredacteur Katinka Schippers: “De stevige constructie van de Sun Driver Élégance T690 van zowel het in- als exterieur valt op en biedt vertrouwen. De kleuren van het interieur zijn natuurlijk altijd een kwestie van smaak, maar ik vind het interieur heel stijlvol, ben dol op zowel de lichtinval als de lichte kleurstelling. Het maakt het geheel tijdloos en verhoogt het leefcomfort in de camper. Tel daar het slaapcomfort, douchecomfort en rijcomfort bij op en je hebt zeker een hoogwaardige camper tot je beschikking.”

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel over de Sun Driver Élégance T690 liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Leeftest Sun Driver Elégance

Praat mee

Praat mee: Leeftest: Sun Driver T690 Élégance

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht