ACSI FreeLife

Menu

Poll: controleer je op vochtschade?

Lekkages in je camper kunnen je kampeerplezier flink bederven. Fabrikanten geven steeds langere dichtheidsgaranties, maar wel onder de voorwaarde dat er jaarlijks een vochtcontrole wordt uitgevoerd door een erkende garage. Laat jij je camper jaarlijks controleren op vochtschade? 

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Controleren op vochtschade

Met een lekke boot kom je niet ver. Maar voor een kampeerauto geldt eigenlijk hetzelfde. Een camper moet waterdicht zijn. Lekkages kunnen verschillende oorzaken hebben. Voor de oudere campers waarin hout is verwerkt, is water helemaal linke soep. Als het vocht het hout van de opbouw bereikt, dringt het water binnen en gaat het schimmelen en rotten. Daarom wordt voor de opbouw tegenwoordig steeds minder gebruikgemaakt van hout.

Wij zijn benieuwd hoe het in de praktijk werkt. Laat jij je camper jaarlijks controleren op vochtschade?

Op de poll kun je niet meer reageren, maar meepraten over het onderwerp natuurlijk wel!

Schade

Water kan op veel plaatsen schade aanrichten. De zijramen van integraalcampers zijn kwetsbaar, net zoals verbindingen waar de kitlaag broos wordt. Ook kunnen losse schroeven, bewegende delen, niet goed uitgevoerde reparaties of aanpassingen leiden tot vochtschade.

De fabrikanten van campers kennen de gevaren van lekkages/vocht en geven daarom bijna altijd een garantie op lekkages. Je kunt hier aanspraak op maken als er door water dat van buiten komt schade ontstaat aan de opbouw. Schade door een defecte waterinstallatie wordt dus niet vergoed.

Inmiddels geven de meeste fabrikanten vijf jaar garantie en soms zelfs twaalf jaar. Een fabrikant mag hier zelf voorwaarden aan verbinden. Voor de dichtheidsgarantie is dat een jaarlijkse vochtcontrole op kosten van de campereigenaar.

LMC

Het merk LMC schrijft de dealers voor wat er moet gebeuren bij de controle. Bij LMC worden er niet alleen binnen- en buitenzichtcontroles gedaan. Ook vochtmetingen in de vloer en de binnenwanden – een waarde van maximaal 20 procent geldt als normaal – en het sprayen van kwetsbare delen met een dichtmiddel vormen bij LMC onderdeel van de vochtcontrole.  Bij campers met een aluminium beplating aan de binnenzijde, werkt de vochtmeter niet. Bij dit soort campers is een kennersoog nóg belangrijker.

Concorde en Carthago

Bij Concorde moeten de monteurs een lijst met 34 punten afvinken voor zij groen licht mogen geven. Het gaat dan bijvoorbeeld om een check van de wanden en afdichtingen. Klanten ontvangen een ondertekend keuringsformulier. Carthago schrijft zijn dealers voor om het voertuig voor de keuring twintig minuten lang met water te besproeien.

Of je de vochtcontroles nu goed vindt of niet, het is een feit dat een geldige dichtheidsgarantie de prijs van de camper bij verkoop verhoogt. Uiteraard moet je dat wel zwart-op-wit kunnen aantonen. Als je een camper tijdens de garantieperiode verkoopt, gaat de garantie over op de nieuwe eigenaar. Bovendien helpt een regelmatige controle om vochtschade vroegtijdig te onderkennen, waardoor je vervolgschade kunt voorkomen.

Uitgebreid meepraten mag natuurlijk ook. Laat je reactie achter onder dit bericht.

Bron: MPS, tekst: Anne Mandel, foto: Dieter S. Heinz

Praat mee

Praat mee: Poll: controleer je op vochtschade?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht