Waar was de oplader voor de accu van de e-bike ook alweer? Heeft iemand mijn boek gezien? Soms heerst er chaos in de camper. Want veel ruimte hebben in de camper of caravan is mooi natuurlijk, maar die ruimte goed benutten is nog veel mooier. Organisatie is dan het toverwoord.
Het motto: Vakjes en bakjes
In dit artikel laten we je slimme organisatiesystemen zien en geven we je tips om de ruimte in de camper optimaal te gebruiken. En het motto is: vakjes en bakjes. Als je een nieuwe camper koopt is de garage achterin meestal een grote, lege en kale ruimte. In deze staat kun je met die grote ruimte eigenlijk niet veel. Als je er wat in opbergt, moet je meestal de halve garage uitruimen voordat je het weer terugvindt.
Achter bagageluiken, in de dubbele bodem of in de keukenkastjes ziet het er doorgaans niet veel beter uit. Als er geen uittrekbare draadmanden zijn, moet de kampeerder op z’n knieën de doos cornflakes achter uit de hoek van een keukenkastje toveren, achter de pakjes met pasta. Kortom: handig is anders. Tijd om daar eens structuur in aan te brengen. En we beginnen met de garage achterin.
Orde in de garage
Vrijwel geen enkele camper is standaard uitgerust met een opbergsysteem in de garage. In het gunstigste geval heeft de fabrikant een paar rails met sjorogen aan de wand of vloer bevestigd. Daarmee kun je grote bagagestukken zoals fietskarren, kinderwagens, barbecues of kampeermeubelen met riemen vastzetten, zodat ze tijdens de rit op z’n plek blijven. Deze rails zijn echter niet altijd over de hele lengte goed verlijmd of stevig op de vloer geschroefd.
Zware lasten zoals e-bikes of fietsen kunnen dan niet veilig worden bevestigd zonder eerst de rails te versterken. Professionele accessoires, allerhande hulpstukken, maar ook andere rails zijn te vinden op allerlei websites en vaak ook bij de kampeerspecialisten. Maar waar laat je nu al die kleine spulletjes, zoals de accessoires voor de afvoer van het vuile water, toiletaccessoires, kabelhaspel, waterslang inclusief alle adapters, fietshelmen en gereedschap? Hiervoor zijn mooie individueel vorm te geven vakken-, bakken- en ladesystemen verkrijgbaar.
Deze oplossingen voor montage achteraf worden door de meeste leveranciers van dit soort systemen op maat geleverd voor je camper en aangepast aan je wensen en eisen. Er is keuze uit vele opties, bijvoorbeeld kleine of grote manden, boxen, uitschuifbare of vaste rekken, met of zonder ruimteverdelers. Kortom keuze genoeg om een perfect systeem voor jou samen te stellen. Een voorgemonteerd standaardmodel zou wat dat betreft wel eens een teleurstelling kunnen worden, want wat heb je aan transportboxen als je veel vaker langlaufski’s mee op reis neemt?
Inventariseer je wensen
Een goede inventarisatie van je wensen is daarom verstandig. Wat neem je mee op reis? Wat wil je onder handbereik hebben? Bij een rekkensysteem dat je vast aan de wand moet bevestigen, kan het in- en uitladen bij kleinere garages best lastig zijn. Hier zou een uitschuifbaar rek een uitkomst kunnen zijn. Voor lades geldt dat ze in gesloten toestand moeten vergrendelen, zodat deze tijdens de rit niet los kunnen raken en mogelijk schade aan de zijkant van het voertuig veroorzaken.
Als lades in de rijrichting openen, moeten ze aan een speciale veiligheidsnorm voldoen, vooral als ze zwaar beladen zijn. Voor rekken die achteraf worden gemonteerd, gebruiken de meeste leveranciers aluminium profielen die je moet vastschroeven. Ze zijn niet alleen licht en robuust, maar kunnen ook op de gewenste lengte worden gezaagd. De installatie wordt gewoonlijk bij een specialist uitgevoerd.
Wie zichzelf handig genoeg acht, kan het materiaal door sommige leveranciers ook thuis laten leveren. Om de rekken te bevestigen worden meestal beugels aan de achterwand of het plafond gelijmd. Geboorde gaten en zelftappende schroeven zijn qua bevestiging tweede keus. Ze kunnen ook nog lekkages en beschadigde bekabeling veroorzaken. Eenvoudige rekken kosten vanaf zo’n € 300.
Uitschuifbaar systeem in dubbele bodem
Ski’s, een parasol en andere platte, relatief zware spullen zijn mede gezien de gewichtsverdeling ideaal om in de dubbele bodem van je camper op te bergen. Een zinvol gebruik van de vaak platte, diepe en kronkelige dubbele bodem is echter een uitdaging. De beste manier om deze moeilijk te gebruiken bergruimte optimaal te benutten is het toepassen van uitschuifbare systemen.
Met behulp van deze op rails glijdende opbergsystemen wordt niet langer onnodig bergruimte verspild. Let er bij de keuze van een leverancier op dat het vereiste draagvermogen van het basisframe wordt opgegeven, afhankelijk van het gewenste gebruik. De fabrikant van uittrekbare systemen Idea-SysTec, wijst er uitdrukkelijk op dat voor uitschuifbare ladegeleiders in de dubbele bodem vloer geen normale ladegeleiders mogen worden gebruikt.
In plaats daarvan moeten telescopische geleiders voor zwaar gebruik uit de autosector worden toegepast. Dan is een belasting van 100 kilogram of meer mogelijk. Het is het beste om een automatisch veiligheidsslot te gebruiken, zodat het rek niet onbedoeld naar buiten schuift wanneer de camper op een bochtige weg rijdt of geparkeerd wordt op een oneffen ondergrond.
Een ‘organizer’ voor het kleine spul
En hoe zit het met het woongedeelte? Ook voor de alledaagse, kleine spullen die je graag onder handbereik wilt hebben – we denken aan zakdoekjes, brillen en dergelijke – is er in de meeste campers en caravans geen goede opbergplek. Dan kan een hangende ‘organizer’ uit stof handig zijn. Je hangt hem met haken of banden aan een handdoekrekje in de douche, aan de achterkant van een stoel of aan de toegangsdeur. Ze zijn er in vele maten en soorten en worden gemaakt uit verschillende materialen. Hymer biedt als een van de weinige camperfabrikanten fabrieksklare opbergoplossingen aan.
Je kunt bijvoorbeeld een organizer bestellen die je in plaats van de spanelastieken aan de binnenzijde van de toegangsdeur kunt bevestigen. Dat is praktisch voor dingen die je nodig kunt hebben als je de camper verlaat, zoals sleutels, het pasje voor de sanitaire ruimte of het riempje voor de hond. Praktisch aan zo’n hangende organizer is dat deze flexibel inzetbaar is, veel opbergruimte heeft en makkelijk te verplaatsen is.
Vanaf zo’n € 30 zijn er ook al stevige organizers van bijvoorbeeld Thule, Fiamma, Meori en Fritz Berger. Om de inhoud te beschermen hebben sommige modellen, zoals de Thule-wandorganizer, een rits en zijn ze meestal gemaakt van UV-bestendig polyester. Als je over voldoende handvaardigheid beschikt, kun je ook je eigen organizer maken van vilt of oude stofrestjes en deze helemaal naar je eigen wensen vormgeven.
Diepe vakken benutten
Als je het beu bent om steeds helemaal achterin dat keukenkastje te moeten rommelen om iets te zoeken, zijn er verschillende oplossingen. De simpelste oplossing is het gebruik van dozen en opbergkisten, die er in alle maten en soorten zijn in de accessoirehandel en in de verschillende vestigingen van de Zweedse woonwarenhuizen.
Een nadeel is dat je ze steeds helemaal tevoorschijn moet halen om de inhoud te kunnen zien. En als het grote opbergbakken zijn kan zoiets ook nog behoorlijk zwaar zijn. Draadmanden op rails of apothekerskasten maken optimaal gebruik van de beschikbare opbergruimte en zijn makkelijk toegankelijk.
Een lichte metalen draadmand is met twee lade-uittrekelementen, passende schroeven en moeren en een beetje handigheid snel en betaalbaar te installeren. Metalen beugels zorgen er dan voor dat de meubelromp het gewicht van de uitgetrokken mand kan dragen.
Flessenhulp
Een vaak gehoorde vraag is hoe je waterflessen, wijnflessen, balsamicoazijn of olijfolie veilig in de keuken kunt vervoeren. Een oplossing is bijvoorbeeld het gebruik van een fixeermodule zoals die van Purvario van Dörr, die je onder meer kunt bestellen bij Amazon.com. Je hebt behalve de fixeermodule ook een velours basisplaat nodig, waarop dan met klittenband verschillende modules kunnen worden bevestigd. In principe kan dit systeem in elke opbergruimte en biedt het de mogelijkheid om voorwerpen op een breukveilige en geluidsarme manier te vervoeren, met de mogelijkheid om het systeem later aan te passen.
Tot slot nog een tip voor camperaars die in het bezit zijn van een Hymer-integraalcamper vanaf modeljaar 2013 met een hefbed. Als het extra bed niet of slechts zelden nodig is, zou een neerklapbare bedorganizer een interessante optie kunnen zijn. In plaats van de matras wordt dan een op maat gemaakte, achtdelige organizerset met flexibele indeling geplaatst.
Pas op je laadvermogen
Slimme opbergsystemen en een goede organisatie van je bagage, geven een goed overzicht over de zaken die belangrijk zijn op vakantie. Alles heeft een vaste plaats en kan op elk gewenst moment zo gepakt worden.
Maar pas wel op, want goede opbergsystemen verschaffen ook meer ruimte en de verleiding is groot om dan ook meer mee te willen nemen. En dan zou de grens van het toelaatbare, namelijk het maximum gewicht van je camper of de maximale belasting van een van de assen, wel eens kunnen worden overschreden.
Ordehulp in de andere ruimtes van je caravan of camper
Kan jouw caravan of camper nog wat extra orde gebruiken? Lees dan maar eens dit artikel waarin je allerlei praktische shoptips tegenkomt, die je allemaal bij dat ene Zweedse woonwarenhuis kunt krijgen.