ACSI FreeLife

Menu

Kluscamper (deel 2): Bejaarde charmeur

Handige klussers bouwen zelf de fraaiste campers. ACSI FreeLife laat je hun bijzondere creaties zien. Op vakantie met de hoogbejaarde Citroën HY is voor Thomas van der Ham en zijn gezin onthaasten het motto. “Het is primitief op alle vlakken. Maar dat is nou juist zo mooi.”

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
Kluscamper_CitroenHy

Overal in Europa waar Thomas van der Ham en zijn gezin verschijnen met hun Citroën HY, trekken ze volop bekijks. Als het de blauwe oldtimer uit 1963 weer is gelukt een col op te tuffen, klinkt op de top applaus van toeschouwers. “We komen overal boven, het duurt alleen even”, lacht Thomas. “We rijden omhoog met 15 kilometer per uur, in de eerste versnelling.”

Pure nostalgie

Thomas (37) en zijn vriendin Hester (40) werkten op camping La Vallée Verte in Zuid-Frankrijk toen ze de bus in 2011 via een campinggast goedkoop op de kop konden tikken. “Hester ging vroeger met haar ouders met precies dezelfde camper naar Zuid-Frankrijk en Corsica. Voor haar was het pure nostalgie. Zij heeft me dus overgehaald het avontuur aan te gaan.”

Kluscamper_Citroen HY_garage

De vorige eigenaar had de HY al gedeeltelijk als camper ingericht, maar Thomas en Hester hebben hem na aanschaf helemaal uit elkaar gehaald en met hulp van Hesters vader naar eigen wens ingericht. “Onze eerste reis samen was naar Zuid-Griekenland en via de Balkan weer terug. Inmiddels hebben we twee zoons die ook in de bus geknutseld moeten worden.”

Hangbed boven het dashboard

De tijd van een wiegje tussen voorstoelen is voorbij. Zoon Goos (10) slaapt in de stuurcabine op een hef-stretcher boven het dashboard, Pijke (7) heeft een hangbed boven het bed van zijn ouders. “Misschien wordt het zo langzamerhand tijd voor een tentje voor de jongens”, lacht Thomas. De zithoek op houten kisten bouwen ze om tot tweepersoonsbed van 1,79 meter lang. “Dat is niet erg comfortabel. Op vakantie hebben we meestal de eerste anderhalve week nodig om weer te wennen in de HY. Het is primitief op alle vlakken.”

Ook de rest van de inrichting is zo simpel mogelijk. “We hebben geen techniek zoals een boordaccu of zonnepanelen. Dat kan allemaal alleen maar stuk gaan. Wel hebben we een koelkast, water, een kleine wasbak en een gasfornuisje. We nemen zo min mogelijk mee, alleen wat kleren en een kratje speelgoed voor de jongens.” In de twee lades onder de vloer zitten onderdelen en gereedschap. “We hebben met 60.000 vakantiekilometers op de teller tot nu toe verrassend weinig problemen gehad. Maar het blijft een klassieker, die onderweg af en toe wat aandacht vraagt.”

Verboden stekkie

Reizen met de HY is niet comfortabel en met maximaal 80 kilometer per uur zeker niet snel. Onthaasten is dan ook het motto als het viertal weer op pad is met het zestigjarige ribbelbusje, meestal naar Frankrijk. “Afgelopen zomer zijn we naar Corsica geweest. We reizen met een ouderwetse kaart in plaats van navigatie om mooie weggetjes en afgelegen plekken te ontdekken. We staan het liefst in het wild, in the middle of nowhere ergens aan een rivier. Meestal blijven we een paar nachtjes en gaan dan weer verder.”

Kluscamper_Citroen HY_wildkamperen

In Frankrijk is de Citroën-bus voor velen een icoon van nostalgie. “Boeren vinden het altijd een leuke verrassing als ze ons op hun rondje op de tractor aantreffen op ons ‘verboden stekkie’ in hun wijn- of boomgaard. We zijn nog nooit ergens weggestuurd.” Veel Fransen hebben vroeger namelijk zelf ook zo’n busje, die tussen 1947 en 1982 gemaakt zijn, gehad. “We vinden onderweg in het landschap ook veel vergane HY’s. Die zijn gewoon stuk achtergelaten op de plek waar ze voor het laatst gebruikt zijn.”

Vierkante doos op wielen

Thomas en Hester waren pioniers in hun HY-huisje op wielen, inmiddels wint de antieke Citroën aan populariteit, merken de camperaars. “De HY is perfect als foodtruck of bar. Het is eigenlijk een vierkante doos op wielen. Met vier meter lengte is hij ruimer dan de populaire, oude VW-busjes.”

Kluscamper_Citroen HY_brug

Veel mensen die het blauwe gevaarte langs zien tuffen, vallen ook voor de charmes van de HY als camper. Wie het avontuur aangaat, moet er wel helemaal voor gaan, waarschuwt Thomas. “Nostalgie is leuk, maar de realiteit is dat het af en toe wat gedoe is, met her en der reparaties en hogere onderhoudskosten. Als het buiten regent, regent het ook een beetje binnen en je jakkert ook niet zomaar van A naar B. Vakantie met de HY is een oefening in tevreden zijn met wat je hebt. Maar dat vinden wij nou juist zo mooi!”

Camperbouwers gezocht

Heb je zelf ook een eigen camper gebouwd? Wij zijn nieuwsgierig naar jouw verhaal. Mail ons onder vermelding van ‘Kluscamper’.

Praat mee

Praat mee: Kluscamper (deel 2): Bejaarde charmeur

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht