Een groot deel van het jaar zijn Bianca Vrolijk (32) en Bas Leupen (34) niet in Nederland. Maar nu wel, ze zijn aan het klussen in een loods vlak bij hun woonplaats Leiden. Ze wonen zelfs even in hun eigen huis, dat altijd wordt verhuurd als ze op reis zijn. Dat is hoe hun ‘vanlife’ is ontstaan: vanwege familieomstandigheden waren fulltime backpackers Bas en Bianca begin 2020 even in Nederland en logeerden bij familie, toen op dat moment de coronapandemie uitbrak.
Eerste zelfbouwcamper tijdens de pandemie
Bianca: “We hadden geen eigen woning, die hadden we nog voor een jaar onderverhuurd. En verder gaan met backpacken ging niet vanwege de pandemie. Toen hebben we onze eerste echte camper gebouwd.” Twee jaar daarvoor hadden ze al even proefgedraaid.
Bas: “Van een busje van Bianca’s vader, een Hyundai H200, hebben we toen een heel simpel campertje gemaakt. Met een uitneembare inbouw, geen isolatie en er kon niet worden ‘gelucht’. Dat pakken we nu anders aan. We hebben van elke camper geleerd en weten inmiddels beter wat we nodig hebben. We zijn echt in het camperleven gegroeid.”
Camperbouwfouten
De camper die ze aan het begin van de coronaperiode onder handen namen was een knalrode brandweerwagen, een 2.800 kilo zware Mercedes 508D uit 1982 die ze Brutus noemden. Na tien weken waren ze klaar voor een lange reis en kregen hun online volgers het eindresultaat voorgeschoteld: een bus met alles erop en eraan, van een keukenblok met stromend water en een dwarsbed tot ruime lades voor kleding, een bankkastje waarin het toilet is weggewerkt en achterin veel opbergruimte.
Alles zelf gezaagd, gelakt en geschroefd. Tussen de mooie beelden van Bas, Bianca en Brutus op jaloersmakende locaties in Europa dook opeens de video ‘Camper bouw fouten’ op. “In deze video delen we de tien dingen die we echt háten aan onze bus”, zegt Bas in de camera. “Nou, haten vind ik wel een beetje een heel groot woord,” lacht Bianca, “ik haat eigenlijk niks in de bus. Maar er zijn wel bepaalde dingen die me behoorlijk kunnen irriteren…” – “Flink irriteren”, onderbreekt Bas haar – “en die willen we met jullie delen zodat jullie daar weer van kunnen leren.”
Een van de redenen om Brutus te verkopen was – vertelt Bianca nu – dat ze alleen een buitendouche hadden. “We dachten dat dat voldoende zou zijn, maar we merkten in de winter en in het naseizoen dat douchen steeds minder comfortabel werd en we daardoor vaker naar campings moesten.”
Kitnaad in beeld
Terug naar de tekentafel dus. Bas en Bianca kochten een Fiat Ducato in de categorie L4H2, een bus met behoorlijk wat lengte. En dus meer ruimte voor een binnendouche en veel andere wensen die ze hadden. “Het is leuk om het elke keer weer te verbeteren”, zegt Bianca. “En vooral om onszelf weer uit te dagen”, vult Bas aan.
“Bij elke camper voegen we unieke eigenschappen en nieuwe ideeën toe. Om ’m zo luxer en unieker te kunnen maken.” De complete verbouwing van de Fiat Ducato, of Boris zoals ze hun camper noemen, was zo’n beetje live te volgen op het YouTube-kanaal van Vrolijk op Reis. Bij hun eerste twee campers waren ze nog niet bezig met alle stappen filmen. Inmiddels is dat wel anders: de twee hebben van bloggen en vloggen over campers bouwen hun werk gemaakt.
Elke klus, elk schroefje en elke kitnaad wordt gedetailleerd vastgelegd. Dat is soms een uitdaging, vertelt Bas: “Je wil snelheid behouden in het klussen, maar ook alles vastleggen voor anderen die ook zelf een camper willen bouwen. De camera gaat elke stap met ons mee. Eerst moet je de camera aanzetten, dan pas kun je beginnen. En daarna maken we er nog blogs van. Dat kost veel tijd, maar het is ook leuk om te doen.”
Testtrip naar Marokko
De informatie die Bas en Bianca op hun website en YouTube-kanaal delen is gratis en dat willen ze ook zo houden. Hun banen als gymdocent (Bianca) en adviseur in de bewegingstechniek (Bas) hebben ze al lang geleden opgezegd om te kunnen reizen. Waar leven ze dan van onderweg?
Bianca: “We hebben een webshop met camperartikelen en als iemand iets bestelt, ontvangen wij daar een kleine commissie over. Dat is een leuk extraatje, anders had het allemaal niet gekund.” Een andere inkomstenbron is de verkoop van de campers die ze maken als hun reis erop zit, daarmee spekken ze hun spaarpot. Ze weten nu al precies wanneer camper nummer vier, een Mercedes Sprinter waar ze op dit moment nog aan werken, wordt verkocht.
“Eind maart moet-ie klaar zijn, dan gaan we er een testrit mee maken”, vertelt Bianca. De meeste zelfbouwers testen hun creatie tijdens een weekendje dicht bij huis, Bianca en Bas gaan er drie maanden mee op reis met onderweg wintersport, klimmen in Spanje en dan als eindbestemming Marokko. Na deze royale testtrip gaat de Sprinter, net als de rode brandweerwagen en de lange Fiat Ducato, in de verkoop. En dan? “Dan weer op zoek naar een nieuwe bus”, lachen ze.
Alles valt te maken
Het concept zal ook in de toekomst hetzelfde blijven: ze bouwen alleen volgens hun eigen ideeën en geen campers in opdracht van iemand anders. Bas: “We willen de bouw echt bij onszelf houden, een bepaald soort camper bouwen waar we zelf achter staan. En met Bianca’s interieurstijl, heel warm.
Als je in opdracht bouwt, voelt het weer of je in loondienst werkt.” Losse praktische klussen waar je als camperaar (in spe) enorm tegenop kunt zien, zoals het aanleggen van elektra of een dakraam plaatsen, voeren ze wel in opdracht uit. Bas: “Veel mensen zijn bijvoorbeeld bang om een gat in hun camper te maken. Ik weet inmiddels: het zagen zelf is het minst moeilijke deel, opmeten is het moeilijkst.”
“Ook ik was vaak bang voor dat soort dingen”, bekent Bianca. “Ik ben echt als een soort stagiaire begonnen, maar heb de afgelopen vier jaar zoveel geleerd. Ik neem nu veel klussen voor mijn rekening. Ook omdat Bas altijd zegt: ‘Alles valt te maken, voor alles is er een oplossing.’”
Bas: “Ja, als er iets misgaat hangt er misschien een extra kostenplaatje aan, maar het is niet het einde van de wereld, toch?”
Blijf Bas en Bianca van Vrolijk op Reis volgen
Alle klus- en reisavonturen van Bas en Bianca zijn te volgen op vrolijkopreis.nl, via hun YouTube-kanaal en via Instagram, @vrolijkopreis. Via de site kun je een gratis ‘Camper bouwen stappenplan’ aanvragen, net als de ‘Camper bouwen checklist’ die ze maakten.
Camperbouwers gezocht
Heb je zelf ook een eigen camper gebouwd? Wij zijn nieuwsgierig naar jouw verhaal. Mail ons onder vermelding van ‘Kluscamper’.
Tekst: Margot Eggenhuizen