ACSI FreeLife

Menu

Kachel aan tijdens de rit, ja of nee?

Ook tijdens het rijden mogen de koelkast of de verwarming (kachel) in een camper op gas blijven werken, zo lang de beveiliging maar op orde is.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Naamloos1

De gasinstallatie van een camper en een caravan zorgt voor dat extra beetje comfort. Maar al snel stelt zich de vraag of apparaten op gas ook tijdens het rijden gebruikt mogen worden. Veel camperaars houden in de zomer onderweg hun absorptiekoelkast op gas aan.

Hoewel je vaak hoort dat het niet mag, mag de gasinstallatie onder bepaalde voorwaarden in bedrijf blijven. Niet aangesloten gasflessen moeten tijdens het rijden worden dichtgedraaid met de dop erop. De Europese Verordening 2001/56/EG inzake de verwarming van motorvoertuigen en aanhangwagens schrijft voor dat er in campers en caravans na een leidingbreuk ten gevolge van een ongeluk er geen gas mag wegstromen. Er zijn twee methoden om dit te waarborgen.

Veilig op pad

De eerste is om in het vak waar de gasflessen staan een waarschuwing op te hangen dat de gastoevoer tijdens het rijden dichtgedraaid moet worden, en nog belangrijker, dit ook te doen! De tweede mogelijkheid is een veiligheidsblokkering aan de drukregelaar die verhindert dat er bij een ongeluk ongecontroleerd gas uitstroomt. Truma heeft bijvoorbeeld met de MonoControl CS en de DuoControl CS zo’n blokkering met een ingebouwde crashsensor voor installaties met één of twee flessen die voldoen aan de verordening en alle zekerheid bieden.

De crashsensor

De crashsensor hierin werkt volledig mechanisch, zonder stroom en onafhankelijk van drukverlies. Het principe is geniaal eenvoudig. In een speciale houder zit een stalen kogel die de gastoevoer openhoudt. Al bij een kleine botsing valt de kogel uit de houder en het ventiel sluit vervolgens meteen de gastoevoer. Verder moeten er tussen drukregelaar en het vaste leidingstelsel moet speciale –oranje-  HD slang gebruikt worden. Daarop is aangegeven tot welk jaar deze slang gebruikt mag worden.

Uitzondering op de regel

Campers met een bouwjaar ouder dan 2007 geldt een uitzonderingsclausule die inhoudt dat er geen beperkingen zijn voor het gebruik van de gasinstallatie tijdens het rijden. Deze uitzondering geldt alleen niet in Frankrijk waar gasflessen in oudere voertuigen ook dichtgedraaid moeten zijn als ze een veiligheidsblokkering hebben.

Let op bij tanken en op de veer

Pas op met een koelkast op gas. Bij tankstations en op autoferry’s mogen deze doorgaans niet aan vanwege de open vlam. Koelkasten met een automatische keuze van de energiebron wisselen 15 minuten na het uitzetten van de motor van 12 volt naar gas en moeten daarom – in ieder geval bij langere tankstops – handmatig worden uitgezet, met als gevolg dat de zaak ontdooit. Op de grote ferry;s tussen Italië en Griekenland is het soms mogelijk aan te sluiten op de 230 volt net.

Let op!

  • Zonder veiligheidsblokkering moet de gaskraan dichtgedraaid worden.
  • Voor je stopt bij een tankstation een koelkast op gas uitzetten.
  • Gasflessen moeten door houders stevig in het voertuig zijn gefixeerd.
  • In de kast voor de gasflessen mogen geen elektrische aansluitingen of andere mogelijke brandhaarden aanwezig zijn.
  • De gasslang heeft een opdruk die aan geeft tot welk jaar hij gebruikt mag worden: niet gebruiken na.
  • Na 10 jaar is het verstandig de drukregelaar te vervangen.
  • Reparaties aan de gasinstallatie mogen alleen door een vakman worden verricht.
  • Controle op de gasinstallatie gebeurt alleen op vrijwillige basis, bijvoorbeeld tijdens een vrijwillige onderhoudsbeurt. Vraag hier om als je dit wil.

Tekst en foto: Dieter S. Heinz, MPS

Praat mee

Praat mee: Kachel aan tijdens de rit, ja of nee?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht