ACSI FreeLife

Menu

Hiermee zet jij je camper waterpas (deel 1)

Niet iedere kampeerplek is mooi vlak. Automatische uitdraaisteunen helpen je om je camper eenvoudig waterpas te zetten. Het kan ook met luchtveren. Tijd om de mogelijkheden om je camper recht te zetten onder de loep te nemen.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
uitdraaisteun

Voor de automatische uitdraaisteunen zijn geen fysieke inspanningen, keggen of andere hulpstukken nodig. Eén druk op de knop is genoeg. De uitdraaisteunen doen alle hoogteverschillen teniet en zorgen ervoor dat je camper stabiel staat.

Mechanisch, automatisch, hydraulisch

Mechanische uitdraaisteunen zijn beduidend goedkoper maar dienen enkel om de camper vast te zetten. Ze dragen het gewicht van de camper namelijk niet volledig. Bovendien moet jij je er fysiek voor inspannen. Automatisch waterpas zetten gaat het voordeligst met elektrische uitdraaisteunen. Hydraulische steunen zijn echter steviger en duurzamer en kunnen meer gewicht dragen.

Automatische uitdraaisteunen zijn overigens niet alleen voorbehouden aan zware modellen. “We krijgen meer en meer verzoeken van campereigenaren met de Fiat Ducato als basisvoertuig, en zelfs voor buscampers is er vraag naar automatische uitdraaisteunen”, aldus Michael Berberich, ontwikkelingshoofd van Goldschmitt, een Duits bedrijf dat onderdelen levert voor campers. Het kost ruim € 5.000 om ze te laten installeren.

Meer gewicht

Automatische uitdraaisteunen kosten niet alleen meer dan mechanische, ze wegen ook meer. Dat is zeker iets om rekening mee te houden als je overweegt ze te laten installeren. Meer gewicht betekent immers minder laadvermogen. Afhankelijk van het merk en type maken automatische steunen inclusief compressor je voertuig al snel 70 kilogram zwaarder.

Automatische uitdraaisteunen zijn vooral interessant voor kampeerders die gevoelig zijn voor niet vlakke camperplaatsen of last hebben van de rug. Als je rondtrekt en je camper dus vaak van standplaats verandert, is het ook een zegen als de steunen je camper binnen mum van tijd waterpas zetten.

Vaarwel krik

Bijkomend voordeel van automatische steunen: als je ze aan één kant wat hoger uitdraait, loopt de watertank aan de andere kant van de camper sneller leeg. Ook komen de steunen van pas als je een band moet verwisselen. Geen gedoe met een krik, je draait gewoon de steun bij die band uit. Je kunt zo trouwens ook het hele voertuig optillen. Handig als je even onder de camper moet kijken. Hoogwaardige systemen hebben een beveiliging die voorkomt dat de steunen bij een defect inklappen. Je kunt er dus veilig onder kruipen.

Luchtveren

Dezelfde multifunctionaliteit zien we bij luchtveren. Deze verhogen in eerste instantie het rijcomfort, maar zijn ook te gebruiken om hoogteverschillen weg te werken. Bij de betere campermerken met luchtveren zet je de camper, net als bij automatische uitdraaisteunen, met één druk op de knop waterpas. Je hebt dan nog wel uitdraaisteunen of stutblokken nodig om de camper stabiel neer te zetten.

Voor veel kampeerders is het al voldoende als hun camper waterpas staat. In dat geval volstaan luchtveren. Na een eenvoudige druk op de knop meten automatische sensoren of de camper mooi vlak staat, en indien nodig corrigeren ze. Let op, luchtveren tillen het voertuig wel op, maar zorgen er niet voor dat de camper ook stevig staat. Ze zijn dan ook primair bedoeld voor rijcomfort en veiligheid onderweg.

Er zijn natuurlijk ook andere manieren om je camper waterpas te zetten. In deel 2 leggen we uit hoe je je camper rechtzet met behulp van blokken.

Bron: MPS, Tekst: Benjamin Köbler-Linsner

Praat mee

Praat mee: Hiermee zet jij je camper waterpas (deel 1)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht