We vroegen het aan professor Tenbohlen, docent aan de universiteit van Stuttgart.
Blikseminslag
In uw hoogspanningslaboratorium hebben we een Carthago-camper blootgesteld aan bliksem. Geldt de uitkomst van het experiment ook voor het echte leven?
“Absoluut. Er is weliswaar schade aan de apparaten, maar voor mensen is het dankzij de kooi van Faraday volkomen veilig.”
Zijn er bij u gevallen bekend van letsel bij mensen in een camper?
“Voor zover ik weet is dat nooit voorgevallen. Blikseminslagen zijn extreem zeldzaam. Om die reden zijn bliksemafleiders op woonhuizen ook niet verplicht.”
Dat is een geruststellende gedachte. Maar is er werkelijk geen greintje gevaar?
“Ik zie gevaar als de bliksem inslaat in een rijdende personenauto of camper. Dat gevaar zit hem vooral in de schrikreactie die ontstaat. Doordat hulpsystemen en besturingsapparaten bijvoorbeeld uitvallen of airbags tevoorschijn komen.”
Wat raadt u camperaars aan die in slechte weersomstandigheden maximale veiligheid nastreven?
“Ga bij een halfintegraal of alkoofcamper in de bestuurderscabine zitten en parkeer naast een vlaggenmast, hoge boom of gebouw. Als de bliksem inslaat, is het daarin.”
Bliksemafleidertest
Carthago bouwde een camper met bliksemafleider. Deze zogenaamde Faraday is een kooivormige constructie van elektrisch geleidend materiaal. Voor ACSI FreeLife een mooie aanleiding om deze eens uit te testen bij hoogspanningsexperts van de Universiteit van Stuttgart.
Daar is het mogelijk om bliksem op te wekken en in te laten slaan in een voertuig. Een techniek die veel wordt gebruikt in de auto-industrie. De kunstmatige bliksem bereikt weliswaar niet het voltage van een echte flits. Met deze nepbliksem krijg je wel mooi inzicht in de werking van de bescherming die Carthago probeert te bieden.
Wil jij weten hoe deze bliksemafleider van Carthago de bliksemtest doorstaat? Je leest het allemaal in FreeLife 5-2016.