ACSI FreeLife

Menu

De nachtmerrie van een blikseminslag

Je camper die wordt getroffen door een bliksem. Het is de nachtmerrie van iedere kampeerder. Maar hoe groot is het risico dat jij in deze nachtmerrie beland?

Auteur
Sander Cox
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
Blitzversuch Mutschler 050 WEB

We vroegen het aan professor Tenbohlen, docent aan de universiteit van Stuttgart.

Blikseminslag

In uw hoogspanningslaboratorium hebben we een Carthago-camper blootgesteld aan bliksem. Geldt de uitkomst van het experiment ook voor het echte leven?
“Absoluut. Er is weliswaar schade aan de apparaten, maar voor mensen is het dankzij de kooi van Faraday volkomen veilig.”

Zijn er bij u gevallen bekend van letsel bij mensen in een camper?
“Voor zover ik weet is dat nooit voorgevallen. Blikseminslagen zijn extreem zeldzaam. Om die reden zijn bliksemafleiders op woonhuizen ook niet verplicht.”

Dat is een geruststellende gedachte. Maar is er werkelijk geen greintje gevaar?
“Ik zie gevaar als de bliksem inslaat in een rijdende personenauto of camper. Dat gevaar zit hem vooral in de schrikreactie die ontstaat. Doordat hulpsystemen en besturingsapparaten bijvoorbeeld uitvallen of airbags tevoorschijn komen.”

Wat raadt u camperaars aan die in slechte weersomstandigheden maximale veiligheid nastreven?
“Ga bij een halfintegraal of alkoofcamper in de bestuurderscabine zitten en parkeer naast een vlaggenmast, hoge boom of gebouw. Als de bliksem inslaat, is het daarin.”

Bliksemafleidertest

Carthago bouwde een camper met bliksemafleider. Deze zogenaamde Faraday is een kooivormige constructie van elektrisch geleidend materiaal. Voor ACSI FreeLife een mooie aanleiding om deze eens uit te testen bij hoogspanningsexperts van de Universiteit van Stuttgart.

Daar is het mogelijk om bliksem op te wekken en in te laten slaan in een voertuig. Een techniek die veel wordt gebruikt in de auto-industrie. De kunstmatige bliksem bereikt weliswaar niet het voltage van een echte flits. Met deze nepbliksem krijg je wel mooi inzicht in de werking van de bescherming die Carthago probeert te bieden.

Wil jij weten hoe deze bliksemafleider van Carthago de bliksemtest doorstaat? Je leest het allemaal in FreeLife 5-2016.

bestel magazine

Praat mee

  1. Jan Westermann

    Op 4 juli jl rijdend met de Camper door Denemarken in omgeving van Kolding kwamen er hevige regenbuien. Plotseling sloeg er één bliksem op de satelietschotel vd camper gepaard gaande met vuur en licht en als laatste een oorverdovende knal. Mijn vrouw zag door het dakluik de lichtflits en ik ben doorgereden tot een rustplats voorbij Kolding. Het 12v controlepaneel was uitgeschakeld. Bij het inschakelen moesten enkele data opnieuw ingevoerd worden. Bij controle bij een camperdealer monteur is gebleken dat de 12v installatie niet was beschadigd; de satelietschotel werkte niet meer evenals de ontvanger. Gelukkig waren wij niet gewond of zo, wel heel erg geschrokken!

    Reageer
    0
    0
  2. g

    Bliksem inslag op het elektriciteitshuisje waar je de stroom van aftapt is een reëel risico. De installatie van je onderkomen krijgt een enorme klap.
    Het overkwam onze buurman in de Pyreneeën . Onherstelbare schade.
    Advies…koppel je kabel los als het onweer dreigt

    Reageer
    1
    0
  3. E

    Goedendag

    Aangezien wij dit voorjaar bijna de hele vakantie best wel veel en ook wel tamelijk met heftig onweer te maken hebben gehad!, is mijn vraag of je met dat hefdak ook veilig bent voor bliksem inslag?
    Wij hebben een Eriba Troll met hefdak.
    Zou het fijn vinden om er een reactie op te krijgen.
    Bedankt
    Mevr. Bonnie

    Reageer
    0
    0
    1. Beste mevr. Bonnie,
      De Troll heeft een frame van staal, en zal dus redelijk functioneren als kooi van Faraday. Dit kun je controleren met behulp van een draagbare radio zonder antenne buiten de caravan. Als de ontvangst slecht tot zeer slecht is (behalve net voor het raam of in het omhoog gezette hefdak) dan is de afscherming behoorlijk goed. Blikseminslag in een relatief lage caravan komt zelden tot nooit voor. Proeven in een laboratorium wezen uit dat caravans en campers een behoorlijke bescherming bieden. Bij de proeven sneuvelde na een kunstmatige ontlading wel alle elektronica aan boord. Is het onweer zeer heftig? Dan is de auto een alternatief, zeker op een open parkeerplaats. Die beschermt zeker tegen blikseminslag.
      Is de omgeving berucht om zijn onweer? Ga dan niet naast een hoge boom kamperen.
      De bliksem of de met het onweer samenhangende rukwind kan in de boom slaan en omgooien…boven op je caravan.

      Reageer
      0
      0

Praat mee: De nachtmerrie van een blikseminslag

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht