In deel 2 bespreken we verschillende varianten uit de middenklasse waarin ruimtebesparende oplossingen terug te vinden zijn.
Ruimtebesparende oplossingen van de middenklasse
Bij (half)integralen en alkoven in het instap- en middensegment zie je talloze verschillende toiletruimtes. Van compact tot ruim, maar telkens begrensd tot één enkele ruimte: alle functies zijn samengebracht in een afgesloten vertrek. Veel varianten zie je vandaag de dag minder dan vroeger, verdrongen door de populaire dwarstoiletruimte.
Variant 1
Hoektoiletruimte in de lengte achterin. Beschrijving: uitgerekte ruimte tegen het franse bed achterin. Helemaal achterin staat ofwel een praktisch vast cassettetoilet, ofwel een douchecabine. Vooraan bij de deur bevindt zich de (soms vrijstaande) wasbak. Komt voor in: (half)integralen van het instap- tot het middensegment, zelden bij alkoven.
+ Goed ruimtegevoel, afhankelijk van de indeling. Met een afgescheiden douche goede beschutting tegen spetters, vast cassettetoilet makkelijk te reinigen, mogelijk bij campers met beperkte lengte.
– Vooral bij varianten met de wc in het midden niet erg veel bewegingsvrijheid, geen garage achterin mogelijk.
Doelgroep: mensen die af en toe in de camper douchen en vooral prijsstellen op een gemakkelijke instap in het bed.
Variant 2
Toiletruimte tegen de achterwand. Beschrijving: dit type is erg ruim, niet zelden over de gehele breedte van het voertuig, vaak met geïntegreerde kledingkast. De toegangsdeur bevindt zich meestal tussen twee eenpersoonsbedden, die dan niet tot tweepersoonsbed kunnen worden gecombineerd. Af en toe zie je deze variant ook in campers die alleen een hefbed hebben. Komt voor in: (half)integralen van de middenklasse, zelden in het instapsegment.
+ Zeer goed ruimtegevoel, grote separate douchecabine, goed bescherming tegen spetters, vaak ook geschikt als kleedruimte en voor twee personen.
– Neemt veel plaats in, slechts zelden in combinatie met een garage.
Doelgroep: mensen die in de camper willen douchen en voor wie een volwaardige badkamer belangrijker is dan een gemeenschappelijk bed.
Variant 3
Douche af te scheiden met vouwdeur. Beschrijving: veelvoorkomend in campers van alle klassen, ruimtebesparend met geïntegreerde douche die middels een plexiglas vouwdeur of ronde schuifdeur is af te scheiden. Meestal gecombineerd met één of twee bedden achterin, wat een garage mogelijk maakt. Komt voor in: (half)integralen en alkoven van het instapsegment tot aan de hogere middenklasse.
+ Plaatsbesparende oplossing, maakt een compacte indeling met garage mogelijk, in het algemeen voldoende bewegingsvrijheid.
– Vaak stoort de achterste wielkast, niet door twee personen tegelijk te gebruiken, plexiglasdeuren zijn soms een beetje gammel.
Doelgroep: mensen die genoegen nemen met een kattenwasje en/of geen al te hoge eisen stellen als ze toch geregeld een douche willen nemen.
Variant 4
Variabel dankzij slimme draaiwand. Beschrijving: met deze uitgekiende oplossing tover je de toiletruimte in een handomdraai om in een douchecabine. Spiegelwand en wasbak zijn draaibaar aan een zuil gemonteerd. Als je de wand draait, moet wel eerst even uit de toiletruimte stappen. Komt voor in: alkoven en (half)integralen in het instap- en middensegment.
+ Qua ruimtegebruik zeer economisch, korte garagemodellen mogelijk, zeer eenvoudige ombouw tot douche, doorgaans voldoende bewegingsvrijheid, in de douche goede bewegingsvrijheid.
– Vaak perkt de achterste wielkast de voetenruimte in, niet door twee personen tegelijk te gebruiken.
Doelgroep: mensen die het graag ongecompliceerd hebben, vaak in de camper douchen maar ook geregeld op de camperplaats of camping.
Variant 5
De veelzijdige hoektoiletruimte. Beschrijving: De gouwe ouwe hoektoiletruimte zag je vroeger heel vaak, vaak gecombineerd met grote zitgroep en alkoof- of hefbed. Tegenwoordig ook te vinden in bijzonder korte halfintegralen. Komt voor in de lengte en in de breedte, met geïntegreerde of separate douche. Komt voor in: alkoven en (half)integralen in het instap- en middensegment.
+ Goede bewegingsvrijheid, duidelijke ruimte-indeling, vaak met grote zitgroep.
– Moeilijk te combineren met een garage achterin.
Doelgroep: koppels die ondanks een compacte buitenmaat veel plek in de toiletruimte wensen.
Variant 6
Toiletruimte met permanent afgescheiden douche. Beschrijving: deze variant zag je vroeger vooral in langere campers maar is daar verdrongen door de populaire dwarstoiletruimte. Gepositioneerd in het midden, met een permanent douchecabine. Komt voor in: alkoven en (half)integralen van de middenklasse.
+ Veel plaats, goede bescherming tegen spetters, door twee personen gelijktijdig te gebruiken.
– Neemt veel grondoppervlak in, voetenruimte vaak ingeperkt door wielkast.
Doelgroep: mensen die bij voorkeur in de camper douchen en geen probleem hebben met een grotere buitenmaat.
Variant 7
Compacte toiletruimte met klapbare wasbak. Beschrijving: de kleine grondoppervlakte wordt goed benut. Desgewenst laat je een element, zoals de wasbak, verdwijnen. Er zijn ook varianten met verschuifbare wasbak en/of draaibaar toilet. Komt voor in: (half)integralen in de compactklasse.
+ Zeer plaatsbesparende oplossing, compacte grondoppervlakte mogelijk, douche enkel geïntegreerd.
– Klapconstructie niet altijd even stevig, niet door twee personen tegelijk te gebruiken.
Doelgroep: mensen die niet per se in de camper hoeven te douchen, wan op de camping lukt dat beter.
Bron: MPS, Tekst: Dominic Vierneisel