Wat is het kwarttarief?
Het kwarttarief houdt in dat voor campers een kwart van de ‘gewone’ motorrijtuigenbelasting van een personenauto gerekend wordt (over een tijdvak van drie maanden).
Welke regels zijn er voor het kwarttarief?
Enkel de aantekening ‘kampeerauto’ op het kentekenbewijs is niet voldoende om voor het kwarttarief in aanmerking te komen. Je camper dient aan een aantal eisen te voldoen. Zo zijn er speciale ombouw- en inrichtingseisen, bijvoorbeeld dat er een vaste kook- en slaapgelegenheid in de camper aanwezig moet zijn.
Kampeerders die een camper voor 1 januari 2013 op hun naam hebben laten zetten, moeten bij de Belastingdienst een aanvraag indienen om het kwarttarief in te laten gaan.
Wie na 1 januari 2013 een (tweedehands) kampeerauto op zijn naam heeft gezet waarbij kwarttarief ook al voor de vorige houder gold, hoeft niets te doen. De wijziging van de tenaamstelling wordt dan automatisch als aanvraag voor het kwarttarief verwerkt door de Belastingdienst.
Kwarttarief camper controleren
Heb je jouw camper voor 1 januari 2013 op je naam laten zetten, dan is het is zinvol om te controleren of je al gebruik maakt van het kwarttarief. Het kan je namelijk door de jaren heen honderden euro’s schelen. Op de website van de Belastingdienst is eenvoudig te berekenen hoeveel motorrijtuigenbelasting je moet betalen.
Voldoet je camper aan de gestelde eisen en betaal je nog steeds het volledige bedrag aan motorrijtuigenbelasting? Neem dan contact op met de Belastingdienst en dien een verzoek in om voor het kwarttarief in aanmerking te komen.
Vraag tevens om terugvordering van het teveel betaalde bedrag. Let op: de Belastingdienst betaalt het teveel betaalde bedrag terug tot ingangsdatum van het lopende tijdvak van drie maanden. Heb je jarenlang teveel betaald, dan krijg je een groot deel niet vergoed.