ACSI FreeLife

Menu

Camper kopen? Pas op voor oplichters!

Wil je een nieuwe of tweedehands camper kopen? Let dan goed op waar en bij wie je die koopt. Via internet zijn namelijk al tientallen Nederlanders opgelicht door criminele bendes die zich voordoen als verkopers van Afrikaanse campers. Dat meldt de BOVAG aan RTL Nieuws.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
5
5
ReactiesPraat mee
camperkopen

Het is voor deze bendes relatief eenvoudig om te opereren. Ze plaatsen foto’s van campers op Nederlandse websites en zeggen ze voor lage prijzen te verkopen omdat ‘er in het land van de aanbieder geen campings zijn’.

Hoe je de oplichters herkent

  • Aan een té goedkope prijs. Als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.
  • Aan e-mails in gebrekkig Nederlands met zinnen als ‘De camper is niet meer in Nederland, de camper is bij ons in Afrika.’ Of: ‘We willen duidelijk maken dat we zullen onderhandelen alleen met een serieuze koper. Dus als je niet een echte koper, alsjeblieft niet onze tijd verspillen’.

Maak in geen geval geld over voor zogenaamde transportkosten voordat je de camper met eigen ogen hebt gezien. Omdat campers steeds populairder worden maakt de BOVAG zich zorgen over deze praktijken.

Hoe je wél veilig een camper koopt

  • Neem uitgebreid de tijd om te bepalen wat voor camper je precies zoekt.
  • Neem geen overhaaste beslissingen en wees kritisch.
  • Bekijk de camper goed en stel je vragen in levende lijve aan de verkoper.

Het is aan te raden om een tweedehands camper voor aanschaf te laten keuren bij een BOVAG servicebedrijf. De kosten van de keuring wegen niet op tegen onverwachte reparatiekosten achteraf. Door een samenwerking van de BOVAG en ACSI FreeLife kun je ook tweedehands campers zoeken op onze website.

Praat mee

  1. J

    als je toch besluit zelf een gebruikte camper uit Duitsland te kopen, zorg dan dat je
    inzage krijgt in de z,g, ,,TUF” papieren, hierop staat o.a. de kilometerstand van de
    laatste Tuf keuring, bij ons de ,,APK” en in Belgie de ,,Schouwing” .
    Koop je een gebruikte camper in NL, kijk dan op RDW kenteken, als het jaartal
    van de eerste toelating niet overeen komt met het NL nummerbord en toelating is hij
    ingevoerd, en is er een heel grote kans dat de km teller is terug gedraaid.
    VOORBEELD; Duitse verhuur camper draaide in drie jaar tijd 70 duizend km dit staat ook op de TUF papieren, een handelaar die de zaak beduvelt, koopt deze camper
    en nadat het Duitse kenteken is verwijderd, en hij niet meer voorkomt op de Duitse
    registratie, dus via uitvoer papieren op weg is naar NL, draait hij de teller via een programma op de laptop terug naar 14000 km, wat in drie jaar aanneembaar is,
    daarna meld hij zich bij de douane, RDW enz. kassa.

    Reageer
    2
    0
  2. c

    in juli 2015 een camper gekocht bij de firma Schmidtmeier..adres Kringstr 2 STEINENBRONN 71144…….DUITSLAND
    KOOP DAAR NOOIT EEN CAMPER ,BEN NU AL EEN JAAR BEZIG OM DE ONKOSTEN TERUG TEKRIJGEN.WEL BELOOFD MAAR NOOIT HET GELG OVER GEMAAKT
    DE EIGEN NAAR IS DE HERR MASSUHR EN DE VERKOPER IS DE HERR WILLY CALL. TEL +49715753833
    VOEL ME OPGELICHT,GAAT TOCH OM EEN BEDRAG VAN ROND 2500 EURO

    Reageer
    0
    0
  3. J

    Het is momenteel schering en inslag. Er zijn wel erg veel oplichters druk bezig auto’s/campers/boten aan te bieden voor erg weinig geld die ze helemaal niet in bezit hebben. Altijd hetzelfde verhaal dat de artikelen in het buitenland staan en dat ze het wel op transport zetten en dat je dan ook nog kunt besluiten niet te kopen. De vertaalprogramma’s op het net draaien overuren. Je kunt ze lang aan de lijn houden door alsmaar vragen te stellen die ze vrijwel nooit beantwoorden om dat ze gewoon standaard lulverhalen hebben klaarliggen. Vraag ook om een kopie kentekenbewijs en sommige gaan echt heel ver door te gaan zitten fotoshoppen en knippen en plakken er op los in de hoop dat je echt geld gaat overmaken zonder ook maar iets gezien te hebben. Je kunt ze ook het leven zuur maken door ze veel geld te bieden wanneer ze bereid zijn het te komen brengen.
    Overigens “goedkope prijzen” is geen Nederlands. Iets is goedkoop en een prijs is hoog of laag

    Reageer
    1
    0
  4. G

    Volgens mij is da de eerste vorm van oplichting en die oplichters pleutsen hun advertenties nie alleen in tweedehands net maar in advertentie sites in heel den Europ, ja over den hele wereld. Dan heb de nog den tweede vorm oplichters die ge wel ziet en ontmoet en waar ge de camper wel van kunt zien. Die oplichters probere – oemdat ge het nie kent – hun wrak nog veur veel geld te verkoepe. Zijn meestal campers die weurre verkocht zonder de normaal verplichte “autocontrol papier voor verkoop’ van den auto control. Veel van die verkopers vrage er nog dieke som € bij, as ge er oep sta er zo’n papiereke bij te krijge. Tja nie iedereen die ne 2de hands camper koept is ne autotech die weet wat ge allemaal moet controleren oem gien camperwrak te kopen. Wees gewaarschuwt!!! Da stel 2de oplichters die ge wel te zien kregt, daar loepe er mier van rond dan van da eerste type omdat die hun advertenties nie weurre verwijdert door de advertice control.Ge berept wel waarom!!! Da zonder ‘gekeurd veur verkoop’ verkopen van ‘al dan nie wrakken’ is tevens onwettig verkopen, altans in ons landeke. Dus da zonder ‘gekeurd voorr verkoop’ verkope zou mier gestraft moete weurre mee ne flinke flinke boet. Zou goed zen veur de finance van Europ. Da eerste stel oplichters – as die al te pakken zen – mee ne levens lange arbeid in het land van Badges. Natuurlijk zou de wetgever oek kunne verplichte da alle voertuige, dus campers inbegrepe, alleen nog meuge verkocht worden door bemiddeling van een autotechneut in een erkende garage of via den erkende autocontrol. Da zou al da opgelicht veel minder meugelijk maken veur de nie autotechneut koper. Maar ik vermoed da de wetgever daar nog nie heeft aan gedacht en zo mist die zijn fortuin.

    Bedank veur het leze.

    Van Gutsy die al ne tijd uitzie
    naar ne goeie – gien wrak –
    oldtimer camperbus mee de
    juiste papiertjes en gekeurd
    voor verkoop.

    Reageer
    0
    0
  5. p
    p.v.zutphen

    Ik ben 4 weken geleden ingegaan op een advertentie met in slecht nederlands geschreven en een zielig verhaal het ging om een Burstner nexxo t690 55
    van 2008 voor 8200 euro.Dit model camper is pas in 2012 uitgebracht dus dat klopt niet de camper had een Ned.kenteken en is in Ned.gekocht 1e eigenaar maar bij Burstner Ned.is de naam van de eigenaar niet bekend.
    Wanneer ik naar het kenteken en chassis nr. vraag kon men mij dat niet geven i.v.m.privecy . Het is de bedoeling dat je transport kosten betaal vooraf je raad het al de camper zie je nooit. Deze advertenties heb ik al zo’n 8 keer op TWEEDEHANDS.NET gezien en ook laten verwijderen.

    Reageer
    1
    0

Praat mee: Camper kopen? Pas op voor oplichters!

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht