ACSI FreeLife

Menu

60 jaar ACSI-campinginspecties

Jaarlijks worden er door ACSI 10.000 campings in heel Europa gecontroleerd. Dit is het werk van bijna 400 inspecteurs die deze zomer voor de 60e keer op pad zijn. Samen met ACSI-directeur Ramon van Reine blikken we terug op hoe het ooit begon.

Auteur
Marieke Kramer
Datum
ReactiesReageer
ACSI inspecteur

Mijn vader, moeder, zus en ikzelf reden in de zomer van 1964 in een blauwe Renault 4 naar een camping in Catalonië. Hier is het idee voor ACSI ontstaan”, begint Ramon van Reine. Deze naam is de afkorting voor Auto Camper Service Internationaal. Vader Ed van Reine was leraar en enthousiast kampeerder. In 1965 begon hij met het verzamelen van informatie over Europese campings. Geen klusje voor één persoon, dus hij verzamelde wat collega’s om mee te helpen. Zo ontstond het eerste inspectieteam.

De eerste inspecteurs – toen nog selecteurs – waren bijna allemaal leraren, die dankzij de lange zomervakantie tijd hadden voor de inspecties. Het klein groepje vrienden en collega’ van Ed van Reine was eind jaren tachtig al uitgegroeid tot een inspectieteam van 200! Ondertussen was het team ook verrijkt met Vlaamse inspecteurs, die het Frans vaak wat beter machtig zijn dan de Nederlanders. Inmiddels telt het ACSI-inspectieteam 388 inspecteurs en het doel is om er dit jaar vierhonderd te hebben. Nog steeds werkt een flink deel van de inspecteurs in het onderwijs.

ACSI inspecteur
ACSI-oprichter Ed van Reine

Inspectie van ruim 250 voorzieningen

“ACSI is de enige partij in Europa die jaarlijks alle campings bezoekt”, benadrukt Van Reine. “Dit is echt uniek en het zorgt voor een volledig beeld van de campings. De inspecteurs worden tijdens bijeenkomsten op het ACSI-kantoor en online getraind om met een brede en professionele blik naar de camping te kijken.

Bovendien checken ze meer dan 250 voorzieningen. Hiermee heeft de informatie van ACSI nog altijd veel meerwaarde boven die van online reviews. De ACSI-inspecteur kijkt breder dan zijn of haar eigen ervaring, terwijl een online review vaak een persoonlijke beleving is. De waarde van de inspectie blijft dus groot, ook in de toekomst.”

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

Betrokken bij de camping

Wat kan ik beter doen? Hoe breng ik mijn camping het best onder de aandacht? Veel campinghouders vragen advies aan de ACSI-inspecteurs. Soms worden er zelfs bouwplannen besproken.

Van Reine: “De inspecteurs hebben een groot ‘wij-gevoel’ bij de campings die in hun inspectiegebied liggen. Ze zijn echt betrokken en willen de campings zo goed mogelijk naar voren brengen. Wij leren de inspecteur zich te verplaatsen in zowel de campingeigenaar als de kampeerder. Hierdoor geven zij waardevol advies. Bovendien bereikt ACSI met de gidsen en online zoveel kampeerders, dat we een betrouwbare partner zijn.”

De inspecteurs zijn voor ACSI een bron van informatie en inspiratie over de Europese kampeerbranche.

Van Reine: “Via hen horen we hoe het gaat met campings in heel Europa, van Spanje tot Finland en van Italië tot Ierland.” Bovendien doen veel inspecteurs meer dan alleen campings bezoeken. “De inspecteurs zijn betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Ze testen en denken mee. Ook staan ze namens ACSI op beurzen en zijn ze betrokken bij persmomenten. Ze horen dus echt bij het ACSI-team.

ACSI inspecteur
De inspecteurs zijn voor ACSI een bron van informatie en inspiratie over de Europese campings.

Warm welkom voor inspecteurs

“Na twintig of soms wel dertig jaar samenwerking, bouw je echt een band en vriendschap op met de inspecteurs”, vertelt Van Reine, die inmiddels 42 jaar bij ACSI aan het roer staat. Ook van de campings ervaren de inspecteurs dat hun bezoek enorm gewaardeerd wordt. Het warme welkom op de camping is een grote motivatie voor hen. “We zitten samen in deze mooie branche en zijn één grote Europese familie.”

Uniek aan de campinggidsen van ACSI is dat elke camping ieder jaar wordt bezocht en gecontroleerd door een inspecteur. Kom meer te weten over onze inspecteurs en wat zij allemaal doen!

Praat mee

Praat mee: 60 jaar ACSI-campinginspecties

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht