Voordat je zelf aan zo’n project begint is het goed om je af te vragen of dit wat voor jou is. Misschien past de gewone fabriekscamper namelijk wel beter bij je! Daarom belichten Bas en Lotte de voor- en nadelen van een zelfbouwcamper ten opzichte van een fabriekscamper.
Het prijskaartje
Misschien wel de belangrijkste vraag om mee te beginnen: hoeveel geld heb je over voor een camper? Over het algemeen moet je bij fabriekscampers denken aan een nieuwprijs vanaf ongeveer 50.000 euro. Ga je wat luxer of groter, dan loopt dit bedrag uiteraard snel op.
Waar de prijsklasse bij fabriekscampers al flink uiteenloopt, wordt dit bij een zelfbouwcamper alleen nog maar groter. Een hele basic inrichting kan namelijk voor nog geen duizend euro klaar zijn, terwijl campers die ingericht zijn als volwaardig huis de ton makkelijk kunnen passeren. Alles hangt af van jouw wensen en eisen, maar als je een goed onderhouden tweedehands bus met een niet al te hoge kilometerstand (< 200.000 km) wilt gebruiken voor jouw ombouw, ga dan uit van een bedrag vanaf 6000 euro. Voor de inrichting van je camper kun je rekenen op nogmaals dat bedrag, met onder andere een basic elektrasysteem, zonnepanelen en basic watersysteem.
Een camper zelf bouwen kan aardig wat schelen in de kosten. 1-0 voor de zelfbouw camper.
Onze Renault Master camper kostte alles bij elkaar ongeveer 12.500 euro!
De inspanning
Heb je twee linkerhanden, een korte aandachtsspanne en niet zo’n probleemoplossend vermogen? Dan is een camper bouwen misschien niet helemaal voor jou weggelegd. Hoe je een camper bouwt is natuurlijk te leren, maar je moet wel doorzettingsvermogen hebben en alle verschillende fases tot op detail uit willen pluizen.
Er zijn veel verschillende stappen waarbij keuzes gemaakt moeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de juiste (tweedehands) bestelbus aanschaffen of type isolatiemateriaal kiezen, maar ook aan het watersysteem, gassysteem en de elektra aanleggen. Verwacht geen kant-en-klaar antwoord online te vinden. Je zult zelf aan de slag moeten met informatie vergaren en op basis daarvan een keuze moeten maken.
Leuk om te leren
Voor sommigen klinkt dit leerproces als een mooie uitdaging, voor anderen als een nachtmerrie. Wij vinden het zelf ontzettend leuk om nieuwe dingen te leren en met onze handen te werken. Ook hielp de vader van Bas vaak mee, die veel ervaring heeft in het restaureren van auto’s. Wij hebben de aanschaf van een fabriekscamper dus ook niet echt overwogen, omdat het zelf bouwen ons al een mooi avontuur op zichzelf leek.
Als jouw budget het toelaat, dan kun je sommige onderdelen ook aan professionele camperbouwers uitbesteden. Zo weet je zeker dat het goed wordt aangelegd en kun jij je met andere onderdelen bezighouden.
Deze is eenvoudig, een camper zelf bouwen is een groot karwei. Het staat een duidelijke 1-1!
De inrichting
Een andere belangrijke vraag die je jezelf stelt als je twijfelt tussen een fabrieks- of zelfbouwcamper, is welke inrichting je in je camper wilt. De wensen voor bijvoorbeeld een ruime keuken, comfortabele zithoek of meerdere slaapplekken, kunnen ertoe leiden dat bepaalde typen fabriekscampers afvallen. Maar mocht je echt bijzondere wensen hebben, zoals veel opbergruimte voor surfboards of wielrenfietsen, dan is het wellicht aantrekkelijker om zelf aan de slag te gaan. Zo kun je de camper helemaal naar jouw wensen maken en weet je zeker dat je alles kwijt kunt!
Ondanks het grote aanbod aan fabriekscampers, kan je een zelfbouw camper natuurlijk echt helemaal naar jouw wensen inrichten. 2-1 voor de zelfbouw camper!
De benodigdheden
Zelf een camper bouwen is een uitdagend project, waarbij de juiste voorbereidingen kunnen zorgen voor een vliegende start. Een van de benodigdheden die in onze ogen essentieel zijn tijdens de bouw is goed gereedschap. Met alleen een hamer en spijkers kom je er niet: je hebt een goed gevulde gereedschapskist nodig. Een accuboor, decoupeerzaag, afkortzaag, cirkelzaag en schuurmachine zouden daar minimaal in moeten zitten.
Naast gereedschap is tijd ook essentieel. Want vergis je niet in het aantal uren wat een zelfbouwproject vraagt. Hoeveel uur je er daadwerkelijk aan gaat besteden, is afhankelijk van de beschikbare tijd en camper-wensen. Wij hebben er ongeveer 2.5 maand bijna fulltime aan gewerkt voordat hij helemaal af was!
Fijne werkruimte
Een andere benodigdheid die je camperbouwproject een stuk aangenamer maakt, is een fijne werkruimte. Niet voor iedereen essentieel, want sommige campers worden langs de straat gemaakt. Echter werkt het een stuk prettiger als je alle ruimte hebt om te zagen en boren, zonder omstanders teveel tot last te zijn.
Je hebt duidelijk meer benodigdheden nodig bij een zelfbouwcamper dan een fabriekscamper: 2-2.
Conclusie
Het is een gelijkspel geworden: 2-2! Niet geheel onverwacht is de keuze welke camper bij jou past van vele factoren afhankelijk. Waar het voor de ene een mooi avontuur lijkt, is het voor de ander een nachtmerrie om zelf een camper te moeten bouwen. Denk hier dus goed over na en spreek eens iemand aan met een zelfbouwcamper: iedereen vindt het leuk om over hun eigen gebouwde camper te praten!
Dit was deel 1 van de driedelige serie over zelfbouwcampers. Voor meer informatie over het bouwen, neem eens een kijkje op www.huisopwielen.com!