De route die Sara Wennekes (28) aflegde naar kwalificatie voor de Olympische Zomerspelen in Parijs komende zomer misstaat niet in een avonturenroman. Als jonge surfster boekte ze successen in jeugdwedstrijden en stootte ze door naar een plek in het Nederlands team. Maar het laatste stuk van de weg naar de wereldtop bleek hobbelig.
Topresultaten bleven uit en in 2019 moest ze de talentploeg verlaten. Maar Sara gooide het bijltje er niet bij neer. Windsurfen is haar grote passie en dus besloot ze op eigen kracht haar droom na te jagen. “Dat kost natuurlijk veel geld, denk aan trainers, materiaal en reiskosten. Daarom heb ik mijn huis opgezegd, een Ford Transit gekocht en die ingericht als camper. Om met minimale middelen door Europa de wind achterna te reizen.”
Spectaculair surfen
Geluk bij een ongeluk was dat op datzelfde moment werd besloten dat het olympische windsurfen zou overgaan naar een nieuwe discipline: windfoilen. Dit board met een draagvleugel komt los van het water en bereikt veel hogere snelheden dan de gewone windsurfplank. De spectaculaire variant bleek Sara uitstekend te liggen. In februari sleepte ze tijdens het WK foilen op Lanzarote het enige Nederlandse olympische ticket in de wacht.
Vanaf de Canarische Eilanden, waar de surfster in april tussen de trainingen door een weekje uitrust, vertelt ze over haar van life met een missie. Anderhalf jaar woonde ze fulltime in haar camperbusje, trok ze van wedstrijd naar wedstrijd, trainde ze op de Zuid-Europese golven voor haar olympische droom én bouwde ze een eigen team op.
“Prioriteit bij de inrichting van de bus was natuurlijk een plek voor mijn surfplank. Ik heb het geluk dat ik vaak op warme plekken verblijf en vooral buiten leef. Het enige wat ik nodig had om erin te wonen was een bed, een fornuis en kookspullen, licht en water. Ik sta vaak in de buurt van een haven, waar ik gebruik kan maken van de toiletvoorzieningen.”
Hoewel het nomadenbestaan niet altijd makkelijk was, bevalt het uitstekend. “Natuurlijk was het soms afzien, maar gelukkig had ik veel steun van familie en vrienden en zijn enkele sponsors in me blijven geloven. Ik heb op prachtige plekken gestaan en veel mensen ontmoet die ook besloten om hun droom achterna te gaan. Die vrijheid is heerlijk. Als ik op een plek ben waar geen wind is, gooi ik gewoon mijn spullen in de bus en rij verder.”
Transit nummer 2
Via haar sponsors heeft ze in het najaar een nieuwe, grotere bus gekregen, ook een Ford Transit. Die heeft ze nu, met behulp van haar vader, ‘primitief’ ingericht. “Ik kan erin slapen en een kopje koffie zetten. De definitieve inrichting moet ik nog uitwerken. Er moet nog elektriciteit in en ik vind het mooi om veel hout te gebruiken voor het bed, de wanden en de opbergrekken.
De bus is binnenin nergens symmetrisch, dus moet alles op maat worden gemaakt. Een hele klus, maar superleuk om te doen!” Tot en met de Olympische Spelen heeft ze weinig tijd om het nieuwe onderkomen af te maken, dus dat komt erna.
“Stapje voor stapje. Met mijn nieuwe bus ben ik in oktober uit Nederland vertrokken en via Zuid-Spanje met de boot naar de Canarische Eilanden gegaan. Ik gebruik hem nu vooral voor kortere tripjes.” En het oude busje? “Dat heb ik ook nog. Daar gaan nu vrienden mee op pad.”
Terug naar de basis
Nu ze weer tot de wereldtop behoort, is Sara, die ook haar bachelor rechten op zak heeft, sinds november vorig jaar ook weer terug bij het Nederlands team en onder de vleugels van het Watersportverbond. In de aanloop naar de spelen en tijdens de olympische wedstrijden verblijft ze een stuk minder in de buscamper en veel in hotels en appartementen.
“Het is op dit moment erg belangrijk om goed te herstellen en alle faciliteiten binnen handbereik te hebben. In een busje is het comfort nu eenmaal wat minder. Maar de nieuwe bus reist wel mee, want soms heb ik de behoefte om weer even terug te gaan naar de basis.”
De nieuwe bus krijgt ook een plekje op steenworp afstand van de olympische wateren bij Marseille. “Ook al verblijf ik er minder in, het is voor mij toch belangrijk dat hij meegaat.” Al is het maar al opslagplek, lacht ze. “Surfboard, wetsuits, sportspullen en voeding, gereedschap en reservematerialen, trainingsgewichten, boeken, mijn skateboard; mijn hele leven zit erin.”
Nooit opgeven
En hoe staat het met de medaillekansen? “Mijn surfcarrière is in full swing. Ik vaar toptien-plekken op EK’s en WK’s en heb een bronzen medaille gewonnen op het pre-olympisch toernooi. Ik kan me meten met de wereldtop en het water bij Marseille ligt me wel. Voor het camperleven is de plek iets minder geschikt”, lacht ze.
“In de zomer wordt het in de stad met gemak veertig graden.” Sara’s droom is natuurlijk een gouden plak. Daarnaast wil ze met haar verhaal anderen inspireren om ook hun hart te volgen om hun ambities waar te maken. Dat doet ze onder meer via spreekbeurten en surfclinics.
“Ik realiseer me dat het best bijzonder is om vanuit een campertje topsport te bedrijven en de wereldtop te halen. Ik wil anderen motiveren om ook hun doelen achterna te gaan en niet op te geven als het bij de eerste poging niet lukt.”
Los Angeles 2028
De Olympische Spelen van Los Angeles in 2028 zijn het volgende doel. De weg daarnaartoe legt ze opnieuw het liefst af per buscamper. “Ik ben veel onderweg voor mijn sport, en zo heb ik toch altijd mijn thuis bij me.”
Wil je Sara volgen tijdens haar olympische missie? Kijk dan op sarawennekes.nl of volg haar op Instagram: @sara.surfing.
Benieuwd naar de ervaringen van andere campereigenaren? ACSI FreeLife heeft nog veel meer inspirerende verhalen voor je klaarstaan!