Het is half juni als op een flink veld op camping In den Boogaard in Kapel-Avezaath de ene camperbus na de andere parkeert. Op het zogeheten ‘zelfbouwtreffen’ komen camperbouwers jaarlijks een weekend bij elkaar en tonen ze elkaar trots hun bouwsels op wielen. Dat levert een kampeerveld vol vooral gepimpte bestelwagens op, met hier en daar een vreemde eend in de bijt.
Dé blikvanger is wel het ‘tiny house’ op wielen van Laura (49) en Pieter (55), een gevaarte van ruim 9 meter lang, bijna 4 meter hoog en met een gewicht van ruim 13 ton. Vanaf hun laadklepterras – mét kunstgras – vertellen ze verbaasde mede-camperaars hun bijzondere klusverhaal.
Bevrijdingsdag
Het stel speelde al langere tijd met het idee om hun huiselijke bestaan in Lelystad af te wisselen met reizen. Vrijheid was het doel. “Veel mensen klagen over de natte winters in Nederland en dromen ervan om te wonen en werken in de zon. Maar zo’n stap zet je niet van de ene op de andere dag, bij ons begon het zo’n tien jaar geleden met ‘ontspullen’. Nu de truck bijna af is kunnen we definitief zeggen: we gaan niet nóg een winter in Nederland doorbrengen.”
Hun Scania werd – hoe symbolisch – afgeleverd op 5 mei 2022, Bevrijdingsdag. Ze stalden de vrachtwagen, die dienstdeed voor koeltransport in België, bij een boer en de verbouw kon beginnen. Ondertussen haalden ze beiden hun groot rijbewijs. Veel tijd ging zitten in het denkwerk, gelukkig heeft Pieter een technische achtergrond.
“Pieter moest zelf het wiel uitvinden, omdat er toen geen voorbeelden waren om ideeën op te doen. Wel van verbouwde camperbusjes, maar niet van vrachtwagens”, zegt Laura. Zo bedacht Pieter voor het vervoer op hun bestemmingen een quad-la aan de zijkant van de vrachtwagen, naast de toegangsdeur. Je rijdt met zo’n bakbeest immers niet zo soepel een dorpsstraatje in om even boodschappen te doen.
Huis op stand
“De uitschuifbare garage maakte ik samen met mijn schoonvader op een rails die we hebben vastgezet met kit from hell”, zegt Pieter. “Onze quad kunnen we over een uitklapbare oprijplaat nu zo de la in rijden en onder het vaste bed achter in de cabine schuiven.” Binnen is de camper – als het rijdende onderkomen die benaming niet ver overstijgt – een waar ‘huis op stand’. Links van de ingang zit de keuken, die nog niet helemaal af is maar voorzien is en nog wordt van alle gemakken van thuis, tot een wasmachine aan toe.
De openslaande achterdeuren, op Marktplaats op de kop getikt, geven toegang tot het terras en bieden ook vanaf de bank binnen door de wapperende gordijnen een fraai uitzicht. In de zijwanden zaagde Pieter her en der gaten uit voor de ramen, in het plafond kwamen inbouwspots. De ‘woonkamer’ wordt verder voor een groot deel ingenomen door een ruim bemeten bureau langs de zijwand. Laura en Pieter kunnen hier uitstekend hun werk – beiden zijn online accountmanager – doen. “Het plan is om nog een houtkachel aan te leggen voor de koudere periodes.”
Waterballet
Hoewel bewoonbaar, krijgt de camper al doende en onderweg steeds meer zijn definitieve vorm. En pionieren betekent ook her en der een tegenvaller. “Zo stond de boel toen we een keertje onderweg waren ineens vol water”, vertelt Pieter. “Een snijplank was tegen de kraan aangekomen, waardoor die was opengegaan en de wasbak overstroomde.”
Over water gesproken, het doel is een schoonwatertank van zo’n 500 liter onder de vrachtwagen in plaats van de huidige 120 liter-tank die tijdelijk binnen staat. De stroom komt van zonnepanelen, maar Pieter werkt nog aan het vergroten van de accucapaciteit. “Het doel is om zelfvoorzienend te zijn.”
Overwinteren in Griekenland
Het stel wil zo’n acht maanden per jaar gaan reizen. Eerst staan Duitsland, Spanje en Portugal op de planning, de regenachtige Nederlandse winter ruilen ze in voor de Griekse zon. “We hebben geen planning, het kan zomaar zijn dat we ergens waar het goed bevalt langer blijven. Al is het maar om te sparen voor diesel. En ondertussen genieten we ons suf”, lachen ze.
Met hun keuze voor vrijheid hopen ze ook anderen te inspireren. Daarom delen ze hun avonturen op Facebook, Instagram en YouTube (@elpeeonwheels). “Mensen vragen ons ook wel eens: ‘Het roer omgooien zoals jullie, hoe doe je dat nou precies?’ Nou, door gaandeweg keuzes te maken met als doel: simplify life.”
Camperbouwers gezocht
Heb je zelf ook een eigen camper gebouwd? Wij zijn nieuwsgierig naar jouw verhaal. Mail ons op info@acsifreelife.nl onder vermelding van ‘Kluscamper’.
Meer zelfbouw-inspiratie
Luuk Jansen en Nannette Koorenhof droomden van een buscamper. In plaats van ‘later’ besloten ze een paar jaar geleden aan de slag te gaan, zodat ze nú al kunnen genieten van hun Tiroler hut op wielen.