door Mario Vos
Ford hoort al jaren bij de populaire automerken onder de caravanliefhebbers. De Kuga staat zelfs in de top drie. Hoog tijd om de jongste generatie van deze middenklasse SUV in een test aan de tand te voelen.
Kuga, de eerste SUV in Europa
Ford is van oorsprong een Amerikaans automerk. In onze contreien worden overwegend de in Europa gebouwde en ontwikkelde modellen geleverd. Maar je zou toch wel een beetje verwachten dat Ford er vanwege die Amerikaanse wortels vroeg bij was met een autotype dat in dat thuisland groot is geworden, de SUV.
Niets is echter minder waar, want de eerste SUV die we in Europa mochten verwelkomen, was in 2008 de Kuga. Ford had in de jaren negentig wel de Maverick in het gamma, maar die samen met Nissan ontwikkelde auto was veel meer bedoeld als terreinauto. Een succes was het allerminst, en in 1998 staakte Ford de verkoop van de Maverick. In de Verenigde Staten is de modelnaam nog wel in gebruik voor een pick-up truck.
Derde generatie
Terug naar Europa, waar we dus pas in 2008 een echte SUV kregen in de vorm van de Kuga. Het was direct een succes, wat mede te danken was aan de goede rijeigenschappen en de krachtige motoren. Ford gebruikte in die tijd de vijfcilinder turbobenzinemotoren van Volvo en de meeste versies hadden permanente vierwielaandrijving. Diesels bedienden de zakelijke markt.
152 pk benzine + 130 pk elektrisch
De geteste Kuga is een plug-in hybride, een versie die zuinigheid met vlijt combineert. Zoals we vaker zien bij hybride auto’s – vooral die van Toyota en Lexus – is er een benzinemotor met een relatief grote inhoud aan boord. In dit geval een 2,5 liter viercilinder zonder turbo met een maximaal vermogen van 152 pk.
En deze zorgt samen met een 130pk-elektromotor voor de aandrijving. De laatste krijgt zijn energie uit een 14,4kWh-accupakket dat je extern kunt opladen.
Het is mogelijk om een flink stuk volledig elektrisch te rijden met de energie uit de accu; volgens Ford 56 kilometer.
In de praktijk zal het wat dichter bij de 40 tot 45 kilometer liggen. Dat is nog best een bruikbare afstand als je beseft dat de meeste automobilisten per dag nauwelijks meer rijden dan 40 kilometer. En als je het een beetje kunt en wilt uitkienen, en dus vaak de accu oplaadt, zul je weinig gebruik hoeven te maken van de benzinemotor.
Snelste in het gamma
Is de accu bijna leeg, dan springt de benzinemotor bij en fungeert de aandrijflijn als een zelfopladende hybride. De auto is dan nog steeds beduidend zuiniger dan een gewone benzineversie. Volgens de site werkelijkverbruik.nl, waar de verbruikscijfers in de praktijk van zakelijke berijders van vele typen auto’s worden bijgehouden, verbruikt de Kuga PHEV 5,4 liter per 100 kilometer.
En dat is ruim twee liter per 100 kilometer minder dan de Kuga 1.5 Ecoboost. Heb je veel kracht nodig, dan werken beide motoren samen en is er 225 pk beschikbaar en een maximum koppel van 200 Nm.
Hoe presteert de Ford Kuga als trekauto?
Nieuwsgierig hoe de Ford Kuga het er vanaf brengt met een caravan (Hobby Beachy) aangekoppeld? Bekijk hierboven de video en lees het hele artikel in ACSI FreeLife 3-2022.