Signalement
- Merk
- Suzuki
- Model
- Across 2.5 plug-in hybrid
- Testjaar
- 2021
- Gewicht
- Rijklaar gewicht: 2.015 kg; maximum gewicht: 2.510 kg; trekgewicht geremd/ongeremd volgens fabrikant: 1.500/750 kg; geadviseerd maximum trekgewicht: 1.500 kg; maximum kogeldruk: 70 kg
- Basisprijs
- Suzuki Across 2.5 Plug-in hybrid: € 55.900
Ondanks een ruime ervaring met terreinauto’s, heeft Suzuki de boot bij de SUV’s behoorlijk gemist de afgelopen 20 jaar. Het Japanse merk wil dat nu goedmaken via een samenwerking met Toyota. Het ‘leent’ daarvoor de RAV4 in de plug-in hybride versie en noemt die Across. Hoe die bevalt met een caravan aan de haak, zochten we uit in deze trekautotest.
Suzuki Across plug-in hybride
Vierwielaangedreven terreinauto’s horen net zo bij Suzuki als motorfietsen en kleine stadsautootjes, zoals de Alto. Al meer dan een halve eeuw geleden had Suzuki een soort mini-Jeep in de vorm van de LJ-serie. Daarna werd dat de SJ-reeks, die ook even Samoerai werd genoemd en sinds de eeuwwisseling heet het model Jimny. Vergis je niet in de terreinkwaliteiten, want de Jimny is misschien klein, maar hij komt echt bijna overal doorheen.
Intussen had Suzuki eind jaren tachtig van de vorige eeuw ook een iets groter model in productie genomen, de Vitara. Deze was wat comfortabeler voor gebruik op de openbare weg, maar had wel standaard vierwielaandrijving en kon ook in het terrein aardig uit de voeten. Maar feitelijk was het wel de eerste poging tot een SUV. Als Suzuki toen had doorgepakt, zou het Japanse merk beter hebben kunnen profiteren van de SUV-trend die na de eeuwwisseling op gang kwam.
Samenwerking met Toyota
Suzuki hield het echter bij de Vitara en later de Grand Vitara met vierwielaandrijving en liet zich de kaas teveel van het brood eten door de Zuid-Koreaanse concurrentie. Pas de laatste vijf jaar is er een echt antwoord in het SUV-segment met de S-Cross en een geheel nieuwe Vitara, maar dat zijn wel redelijk compacte modellen waar de bezitter van een middenklasse caravan niet echt mee uit de voeten kan.
In 2017 besloot Suzuki te gaan samenwerken met Toyota. En in 2019 werd die samenwerking verder geïntensiveerd. De samenwerking betekent dat Toyota de kleine modellen van Suzuki onder eigen merknaam mag verkopen en Suzuki enkele grotere Toyota-modellen. En daarmee zijn we aangeland bij de Suzuki Across, die eigenlijk gewoon een Toyota RAV4 is.
Meer dan een aangepaste neus en een iets andere achterkant heeft Suzuki niet veranderd aan de Toyota RAV4 om er een Across van te maken. Het typeplaatje hybride ziet er zelfs exact hetzelfde uit als dat van de Toyota hybrides. Ook het interieur is identiek aan de RAV4. Jammer dat daar nog een wat ouderwets ogend infotainmentsysteem in gebruik is.
Plug-in hybride met vierwielaandrijving
Suzuki nam de Across in september vorig jaar op in het gamma, maar wel in een versie die Toyota toen nog niet leverde in ons land. Het is namelijk een plug-in hybride uitvoering met een veel grotere accu dan een gewone (zelfopladende) hybride, en een sterkere elektromotor. Of eigenlijk twee elektromotoren, want naast de 182pk-elektromotor die met de 185pk-benzinemotor is samengebouwd en de voorwielen aandrijft, is er ook een 54pk-elektromotor aan boord die de achterwielen aandrijft. Daarmee heeft de Across dus vierwielaandrijving.
De accu in de Across is nog wat groter dan in de meeste plug-in hybride auto’s, waardoor je er volgens Suzuki 75 kilometer volledig elektrisch mee kan rijden. Dat hebben we natuurlijk proberen te halen en we kwamen er dicht in de buurt met circa 70 kilometer. En dat waren niet alleen stadskilometers, maar hoofdzakelijk snelwegkilometers overdag, dus niet harder dan 105 op de snelheidsmeter. Zoals vrijwel elke snelheidsmeter overdrijft ook deze rond de vijf procent. Dat overdrijven is overigens wettelijk verplicht.
De royale elektrische actieradius geeft je in de praktijk de mogelijkheid om veel elektrisch te rijden en zo schoner en goedkoper onderweg te zijn. Het overgrote deel van de dagelijkse autoritten is immers niet langer dan 60 kilometer.
Technische info: Twee ton aan SUV
Het totale vermogen van de Suzuki Across is 306 pk en het maximum koppel van de twee elektromotoren bedraagt 391 Nm. De 2,5 liter-benzinemotor levert nog eens 227 Nm aan koppel. Dat is een mooi uitgangspunt voor een trekauto. En een nog beter uitgangspunt is het hoge gewicht van de Across, want door zijn extra elektrische componenten weegt hij rijklaar dik twee ton. In totaal mag hij 2.510 kilogram wegen.
Dat gewicht werkt nauwelijks negatief uit op de prestaties. De Across sprint in zes tellen vanuit stilstand naar de 100 kilometer per uur. Dat is een cijfer dat een jaar of vijftien geleden nog voorbehouden was aan sportauto’s. Qua topsnelheid valt het dan weer een beetje tegen, want bij 180 kilometer per uur zorgt een snelheidsbegrenzer ervoor dat je niet harder kunt. In de praktijk is dat nooit een probleem, want je mag nergens in Europa sneller dan 130 kilometer per uur, afgezien van wat snelwegen in Duitsland. En op die snelwegen waar je wel harder mag, is het ook steeds moeilijker om echt hoge snelheden te halen vanwege de verkeersdrukte.
Goede wegligging
Topsnelheid is voor de caravanrijder van ondergeschikt belang. Stabiliteit des te meer. Met de korte overhang achter (de afstand tussen de achteras en de trekhaak) en zijn hoge gewicht heeft de Across daar goede papieren. En de rijpraktijk bevestigt dat. De grote Suzuki SUV kan goed uit de voeten met de testcaravan – in dit geval een Adria Altea 472 PU – die af fabriek 1.300 kilogram mag wegen.
Maar achter de onbeladen, maar met bestuurder aan boord al ruim 2.000 kilogram wegende Across is dat gewicht slechts zeer beperkt voelbaar. De 306 pk sterke Suzuki trekt de Adria volstrekt probleemloos en alleen op grote hobbels en verkeersdrempels voel je even dat de caravan de achterkant van de auto in beweging brengt. Maar het is een lichte beweging die snel wordt uitgedempt door het onderstel en het brengt de Across nooit uit balans.
Hoe zit het met de actieradius?
Het lijkt bijna of je solo rijdt met de Adria caravan achter de Across en je moet oppassen om op de snelweg niet te hard te gaan rijden. We hadden zelf sterk de neiging door te accelereren naar ruim 100 kilometer per uur, maar dat is in Nederland natuurlijk niet toegestaan.
We hebben wel even getest of je volledig elektrisch ook een caravan kunt trekken met de Across. Met een elektrische actieradius volgens de boordcomputer van 64 kilometer vertrokken we bij Camper- en Caravancenter Cor van den Oever uit Herpen na het ophalen van de Adria. 32 kilometer later schakelde de auto over van volledig elektrisch rijden op de normale hybridestand. Waarbij we moeten aantekenen dat het grootste deel van deze testrit over de snelweg en een provinciale weg ging. Op de snelweg hielden we 90 kilometer per uur aan, op de provinciale weg 80.
Zonder caravan zouden we ergens rond de 60 kilometer hebben gehaald met de Across. Overigens wordt de accu nooit helemaal leeggemaakt, want een deel van de energie wordt altijd gereserveerd voor de hybridestand. De Across laadt zichzelf dan net als de hybrides van Toyota zelf op en gebruikt de elektromotoren mede om de benzinemotor zo efficiënt mogelijk in te zetten.
Traploze transmissie
Het hybridesysteem van de Across werkt ook net als in de Toyota RAV4 als een continu variabele transmissie. Er zijn dus geen vaste versnellingen, maar de overbrengingen zijn traploos. Je zult dus merken dat bij het accelereren het motortoerental meteen hoger wordt en dat de auto steeds sneller gaat rijden zonder dat het toerental verder stijgt. Dat is even wennen, maar daarna wil je meestal niet meer anders.
Ook met caravan aangekoppeld werkt het zo en dat heeft als voordeel dat het motortoerental meestal vanzelf hoger wordt bij een hogere belasting. Bij een langer stuk bergop zou je eventueel nog de sportstand kunnen kiezen of kunnen schakelen met flippers achter het stuur. Dat is echter niet echt schakelen, want er zijn geen versnellingen. De elektronica simuleert vaste overbrengingen. Je kunt op die manier wel het motortoerental hoog houden bij een lange klim om er zeker van te zijn dat de motor goed wordt gekoeld en voldoende smering krijgt.
Ons trekadvies
De Suzuki Across Plug-in hybrid weegt door zijn extra hybride componenten, het 18,1 kWh accupakket en de grotere elektromotoren, zo’n 300 kilogram meer dan een Toyota RAV4 in hybride uitvoering. Dat is zeker geen nadeel want het extra gewicht wordt meer dan gecompenseerd door de zeer krachtige aandrijflijn. Het rijklaar gewicht van de Across bedraagt 2.015 kilogram en met twee passagiers en bagage komt het gewicht rond de 2.300 kilogram uit. Suzuki geeft als trekgewicht 1.500 kilogram op en dat is zonder meer een reële opgave, omdat het trekgewicht ruim onder de 75 procent van het gewicht van de beladen trekauto blijft. De maximale kogeldruk van 70 kilogram vinden we aan de lage kant, maar zal gezien de stabiliteit van de Across tijdens het trekken geen probleem opleveren.
Conclusie testredacteur Mario Vos
Suzuki is op een wat wonderlijke manier aan een middenklasse SUV gekomen, maar de Across is wel meteen een schot in de roos. Zowel solo als met caravan is het een plezierig rijdende, krachtige auto, die opvallend zuinig kan worden gereden. Zeker als je trouw de accu oplaadt. De trekkwaliteiten zijn uitstekend.
Suzuki heeft er wel voor gekozen om de Across alleen in een zeer luxueuze uitvoering te leveren. Dan heb je veel veiligheidssystemen en luxe aan boord, met uitzondering van navigatie. Maar dat is via je smartphone altijd beter, actueler en goedkoper. Door het weglaten van die navigatie is de Suzuki Across enkele duizenden euro’s goedkoper dan de Toyota RAV4. Een koopje is de Suzuki met een prijs van € 55.900 niet, maar je krijgt er wel veel voor terug.